Memorijalna šuma 8372

Piše: Elma Geca

U mjestu Posestra kod Goražda danas je zvanično počela sadnja drveća u kompleksu “Memorijalna šuma – Srebrenica 8372”.

Uz pomoć ovog projekta, koji je iniciralo goraždansko muftijstvo, a podržala Vlada Bosanskopodrinjskog kantona i Općina Goražde, ovaj grad će trajno čuvati sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, kao najveći ratni zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Prve sadnice u budućem memorijalnom kompleksu, u prisustvu nekoliko stotina gostiju i građana,  zasadile su članice udruženja koja okupljaju majke Srebrenice, potom je to učinio i načelnik ove općine Ćamil Duraković, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović te brojni gosti.

Ovim povodom u grad na Drini stigli su i  predstavnici IZ iz Crne Gore, Mešihata IZ u Srbiji, načelnici općina i predstavnici kantonalnih vlasti Bosanskopodrinjskog, Sarajevskog i Tuzlanskog kantona.

Danas je posađeno prvih 100 sadnica, a projekat je zamišljen na način da 8.372 sadnice posadi isto toliko osoba koje će se time blisko povezati sa ovim kompleksom i trajno sačuvati sjećanje na Srebrenicu.

Svi su saglasni da nije slučajnost da je ideja o realizaciji ovog projekta rođena u Goraždu, gradu koji je u vrijeme rata u BiH, sudbinski bio povezan sa Srebrenicom.

Posveta životu

Kavazović je naglasio izuzetan značaj poruke koja se izgradnjom kompleksa “Memorijalna šuma 8372” šalje u svijet, da zaborava nema i neće ga biti, ali u isto vrijeme, kako je rekao, memorijalna šuma je i posveta životu.

“Ovaj projekat, kako su ga nazvali, šuma, koju ćemo saditi duži period, je ustvari još jedno sjećanje naše i borba protiv zaborava onoga što se dogodilo u Srebrenici. Postoji ta poveznica između Goražda i Srebrenice i ovo je pravo mjesto da se to uradi”, rekao je Kavazović.

Početak rada na izgradnji kompleksa Memorijalne šume posebno raduje stanovnike Srebrenice i porodice žrtava genocida, jer je to dokaz da sudbina ovoga grada neće biti zaboravljena.

“Nama majkama ovo puno znači. Znači, jer je Srebrenica doživjela genocid, a zahvaljujući velikim herojima ovdje u Goraždu, vi ste opstali i ostali na svome. Sjetili ste se nas, a Drina veže i Srebrenicu i Goražde”, rekla je Munira Subašić, upućujući riječi zahvalnosti domaćinima i inicijatorima projekta.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je kazao: “Ovo za mene nije projekat. Ovo je nešto što je možda jedini garant da se genocid u Srebrenici neće zaboraviti, a to je ono živo sjećanje. Dosta se gradilo objekata, kamen, pa se nešto na njemu napiše, a onda dođu neke sile pa to sve poruše.

Svjedoci smo da mi u Podrinju mezarja nemamo jer su uništena, ali ovaj projekat je jedinstven posebno što se dešava u herojskom Goraždu koje je zamalo platilo istu cijenu kao i Srebrenica. Ako ništa, jednog dana kada ne bude nas, neko će dolaziti da obilazi ovo drveće i u toj simbolici da će svako drvo biti jedan šehid i šehidi neće pasti u zaborav.”

‘Staza tišine’

Danas je poslana poruka kako ovakvi i slični projekti postaju potreba u vremenu kada se sve više čuju glasovi negiranja genocida i uopće ratnih zločina počinjenih tokom rata u BiH.

Posao stručnog nadzora povjeren je JP „Bosanskopodrinjske šume“ Goražde, koje je i idejni tvorac projekta. Budući kompleks “Memorijalne šume – Srebrenica 8372“, prema riječima direktora ove firme Kenana Kanlića, biće prepun simbolike.

„Na 3,4 hektara biće smješten šumski kompleks sa tri vrste sadnica, a centralni dio činit će cvijet sa 11 latica koji simbolizira 11. juli 1995. godine. Treći dio je amfiteatar na ulazu na kojem će biti ispisana imena poginulih boraca sa područja Goražda jer ćemo na taj način ujedno na Posestri obilježiti i mjesto formiranja Prve drinske udarne brigade u Goraždu. Tu su i prateći sadržaji poput biciklističke i pješačke staze u obliku brojeva 8372 označene kao „Staza tišine“, putokazi, informativne table, klupe i vidikovac. Urađeno je dosta posla i pripremljeno je sve za sadnju prvih 700 sadnica u okviru proljetne sezone, a mi nastavljamo sa izradom centralnog kompleksa“, kazao je direktor JP Bosanskopodrinjske šume Goražde.

On je dodao da je sadnja drveća planirana do 2017. godine.

Izvor: Al Jazeera