Mapa: Raste broj nuklearnih reaktora u svijetu

Priredio: Dženan Smajić

Pet godina nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi, činilo se da će svjetski lideri razmotriti svoj stav o nuklearnoj energiji, ali on se nije promijenio.

Prema podacima Međunarodne organizacije za nuklearnu energiju (IAEA) trenutno su u izgradnji 64 nova nuklearna reaktora, što je najveći broj još od 1990. godine, od čega čak 24 u Kini.

U ovoj zemlji povećanje broja nuklearnih reaktora za dvije trećine pravdaju velikim zagađenjem zraka uzrokovanim termoelektranama na ugalj.

Sve to se dešava pet godina nakon što je cunami uzrokovan zemljotresom pogodio istočnu obalu Japana 11. maja 2011. godine i prouzrokovao najveću nuklearnu katastrofu od nesreće u Černobilu.

Kada je plimni val udario nuklearnu elektranu, pojedini reaktori su se počeli topiti, a cijelo područje je evakuisano. Pet godina od topljenja reaktora, 100.000 ljudi se ne može vratiti svojim domovima.

Dok je Fukushima još jednom pokazala dalekosežne posljedice nuklearnih katastrofa, za mnoge zemlje, posebno one čije ekonomije rastu brzo, nuklearna energija je i dalje atraktivno rješenje.

U interaktivnoj mapi pogledajte broj aktivnih nuklearnih reaktora u svijetu kao i broj onih u izgradnji.

Izvor: IAEA


Povezane

Japanski sud naredio je zatvaranje dva nuklearna reaktora iz sigurnosnih razloga. Presuda je donesena pred petu obljetnicu katastrofe u postrojenju Fukushima Daiichi. U Japanu je Harry Fawcett.

Published On 09 Mar 2016
Više iz rubrike TEME
POPULARNO