Tuneli u Gazi – nerješiva enigma za Izrael

Izraelska vojska traži nova rješenja za lociranje ovih tunela (EPA)

Izraelska štampa otkriva da unutar užeg kolegija Vijeća ministara za politička i sigurnosna pitanja u posljednje vrijeme vlada oštro neslaganje oko tunela Islamskog pokreta otpora (Hamas) u Pojasu Gaze, kao i da je Izrael potrošio oko 900 miliona dolara u cilju pronalaska rješenja za ovaj problem.

Politički dopisnik lista „Haaretz“ Barak Ravid kaže da je spor izbio između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrazovanja Naftalija Bennetta koji je iznio prijedlog za poduzimanje preventivnih vojnih akcija u borbi protiv tunela u Gazi, dok je ovakav prijedlog naišao na protivljenje Netanyahua i ostalih ministara.  

Krugovi bliski ministru odbrane Mosheu Yaalonu tražili su od Vijeća ministara da ne daju „djetinjaste“ izjave, nego da pokažu veću odgovornost.

Sa svoje strane, Amir Tayfun, dopisnik informativnog sajta „Walla“, prenosi Netanyahuove optužbe upućene pojedinim ministrima da bespotrebno pričaju o veoma osjetljivim pitanjima, budući da Vlada ne pušta u medije aktuelne rasprave u Vijeću ministara i vojne planove koje predlaže izraelska vojska.

Dopisnica lista „Maariv“ Dana Somberg kazala je da neslaganje unutar izraelske Vlade u vezi sa tretiranjem problema „Hamasovih tunela“ širi razdor koji praktično postoji među ministrima, ističući da su Netanyahu i Ya'alon tražili od ministra Bennetta više racionalnosti u bavljenju problemom tunela u Gazi, te da njih dvojica napad na ove tunele smatraju jednakim napadu na Hezbollahov raketni arsenal, ili napadu na postrojenja iranskog nuklearnog programa.

Ogromni troškovi

Sa svoje strane, vojni reporter informativnog sajta „Walla“ Amir Bouchbot otkriva da je izraelska vojska započela postupak istraživanja novog tehnološkog rješenja za lociranje ovih tunela na granici Pojasa Gaze, što predstavlja rješenje koje je izabrano između četiri stotine ideja predloženih od strane vojnog rukovodstva. 

Kaže da je Izrael do sada potrošio skoro tri milijarde šekela (770 miliona dolara) za rješavanje problema Hamasovih tunela, ukoliko se izuzme 120 miliona dolara pomoći koje Izrael dobio od Sjedinjenih Američkih Država u tom pogledu.    

Dodaje da ministar odbrane vodi veoma ozbiljne pregovore uz učešće izraelskih sigurnosnih krugova i istraživačkih organa u cilju praćenja posljednjih napora koji se ulažu po pitanju rješavanja opasnosti od tunela. Izraelska vlada je, također, organizirala istraživačke timove koji će konsultirati svoje kolege u inostranstvu i iskoristiti njihove napore u borbi protiv prijetnji koje imaju sličnost sa tunelima.   

Strateško oružje

Sa svoje strane, bivši izraelski zvaničnik Državne sigurnosne agencije (Shin Bet) Lior Ackerman zahtijevao je da se aktiviraju tehnološka rješenja i operativni kapaciteti za zaustavljanje širenja sistema tunela. Naročito zbog toga što Hamas, prema njegovom mišljenju, ove tunele vidi kao strateško oružje u borbi protiv Izraela, te za njihovu obnovu izdvaja velika sredstva, pored toga da je pripremljen projekat za izgradnju novih tunela, što se nalazi na samom vrhu Hamasovih prioriteta. 

Nastavlja i kaže da Shin Bet posjeduje nove informacije u vezi sa brojem i lokacijama većine Hamasovih tunela, koje je ovaj pokret izgradio tokom posljednjeg rata u Gazi, no problem sa kojim se Izrael suočava ogleda se u nedovoljnoj obučenosti ljudstva za bavljenje prijetnjama ove vrste.   

Smatra da problem na koji se nailazi u borbi protiv tunela više nije isključivo obavještajne ili sigurnosne prirode, „što znači da u slučaju da se sazna tačna lokacija tunela to ne znači i rješavanje problema, s obzirom na manjak operativnih ograničenja koja će spriječiti Hamas da nastavi bušenje.“

Naglasio je da se Izrael mora hitno pozabaviti tim prijetnjama, kao pitanjem nacionalne sigurnosti. Dodaje da uprkos tome što situacija još uvijek nije došla do te faze da tuneli strateški i egzistencijalno ugrožavaju Izrael, jer Hamas pomoću svojih tunela neće biti u stanju izvršiti okupaciju Izraela, pretpostavka o uspjehu Hamasa da realizira veliku vojnu akciju kroz tunele uveliko ovisi o tome koliko će se poboljšati infrastruktura za ovo novo oružje.   

Zaključio je riječima da navedeno traži od izraelske vlade da ubrza pronalazak  radikalnog rješenja za ovu prijetnju, „prije nego što izbije naredni vojni sukob sa Hamasom koji se polako približava.“

Izvor: Al Jazeera