Vukovar kao tempirana bomba

Građanska Vojvodina je u saopštenju navela da je Bratić komandovao razaranjem Vukovara (Al Jazeera)

Piše: Branimir Bradarić

Nedavni slučaj brutalnoga premlaćivanja Tomislava Šandora (20) u Vukovaru još jednom je Vukovarcima, ali i cijeloj Hrvatskoj, pokazao koliko je ovaj grad zapravo i danas ranjiv i osjetljiv.

Šandor, koji se samo zatekao u krivo vrijeme i na krivom mjestu, palicama su pretukla tri mladića srpske nacionalnosti koji su se potom udaljili u nepoznatom smjeru, a njega ostavili da leži na tlu.

U istrazi je spomenut i pištolj koji je repetiran na njegovoj glavi. Njegovi roditelji, Katarina i Željko, mišljenja su kako im je sin pretučen samo zato što je Hrvat.

Grad prepun ožiljaka

O situaciji u Vukovaru govori i činjenica da je grad još prepun ratnih rana kao i da se na popisu nestalih nalazi i danas nekoliko stotina osoba.

Situaciju je dodatno zakompliciralo i uvođenje dvojezičnosti u grad, odnosno, postavljanje dvojezičnih ploča tako da su uslijedili prosvjedi, razbijanje ploča…

Radi svega toga svaki od incidenata u Vukovaru drugačije se i gleda i tretira u javnosti.  Pri tome je uvijek prvo pitanje jesu li u njemu sudjelovali i Srbi i Hrvati. 

Radi svega toga Vukovar već godinama u Hrvatskoj ima poseban status i slovi kao iznimno osjetljiv grad gdje se na svaki događaj, a posebno one s nacionalnim predznakom, gleda s posebnom pozornošću.

„Vukovar je u velikoj mjeri tempirana bomba ali to očigledno nikome u Zagrebu nije jasno. Ovo nije jedini takav slučaj ali za mnoge od njih se ne zna jer se prešućuju u javnosti. Bojim se kako bi neki takav događaj mogao dovesti do eskalacije“, rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara Franjo Šoljić, komentirajući ovaj incident.

Govoreći o razlozima ovakvoga stanja kazao je kako je svemu tome pridonijela politika koja se vodila u protekle četiri godine, a koja je „podržavala ponašanje pripadnika srpske manjine u gradu i skrivala razna događanja u gradu“.

Radi svega što se događa u gradu, ali i sprječavanja mogućih novih sukoba, Šoljić je pozvao na razgovor čelnike hrvatskih Srba, Vojislava Stanimirovića i Milorada Pupovca.

„Trebamo sjesti za stol i razgovarati kako bi svi zajedno krenuli u boljem smjeru jer ovo nije dobro. Trebaju se uključiti ne samo predstavnici Srba nego i aktualne vlasti. Zajedno moramo naći neka rješenja kako bi se spriječili ti događaji ali i počela rješavati egzistencijalna pitanja“, rekao je Šoljić.

Više incidenata

Ubrzo nakon napada na Šandora, koji je dodatno podgrijao atmosferu u Vukovaru, mogle su se čuti izjave nekih roditelja kako strahuju za sigurnost svoje djece, da ih nerado puštaju u večernje izlaske.

Strah ih je kako i njihova djeca ne bi postala cilj nekoga brutalnoga napada na ulici ili nekom kafiću samo zato što su „pogrešne“ nacionalnosti ili se pak nađu u krivo vrijeme na krivom mjestu.

Proteklih godina u Vukovaru je zabilježeno više incidenata, za koje su jedni uvijek govorili da su nacionalno motivirani dok su ih tumačili kao istup huligana, a koji su izazivali brojne reakcije u cijeloj Hrvatskoj.

Podsjetit ćemo na napad na Đački dom, premlaćivanje gostiju kafića, napad na policajce u odori, incidente među učenicima u školi i autobusima…

„Ne mislim da je Vukovar kao tempirana bomba, odnosno, da u gradu postoji mogućnost širih sukoba. Da se u bilo kom trenutku može dogoditi nekakav izgred ili osobni izgred to stoji i toga smo svjedoci“, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Govoreći o zadnjem incidentu dodaje kako je on dodatno „podigao temperaturu“ u gradu ali i granice nasilja.

Za brutalni napad na Šandora kaže kako je on bio do sada vjerojatno najbrutalniji i najsiroviji u zadnjih 15-ak godina, kao odgovornima smatra sve i to počevši od lokalne do državne politike, obitelji, škole…

Smatra i kako ekstremizam, koji postoji kod određenog dijela građana, ne priznaje postojanje hrvatske države niti je isti ti ne prihvaćaju kao svoju domovinu  državu.

„Radi se o šačici ekstremista koji neke svoje frustracije ispoljavaju na ovakav način. Radi njih ne bi trebali ispaštati drugi građani bez obzira na nacionalnost. Vjerujem kako neće izostati reakcija države i da će počinitelji biti primjereno sankcionirani jer se radi o stvarima koje su nepoželjne bilo gdje. Građani samo žele normalan život, a ovakve izgrede treba tretirati kao ekstremno radikalne i sukladno tome treba i postupiti, odnosno, treba se odnositi prema tome kao nečemu malignome i nepoželjnome“, istakao je Penava.

Policijska prisutnost 

I dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković mišljenja je da u gradu vlada zapaljiva atmosfera, ali i da ona ipak nije toliko kritična kako je neki predstavljaju.

Pojašnjava to još svježim sjećanjem na rat i ratna stradanja ali i time da kod ljudi uvijek prevlada razum. Ipak, strahuje kako bi neki mogući pojedinačni incident mogao eskalirati.

„Frustriran čovjek lakše se isprovocira i može da bude, na neki način, okidač za neka događanja. U gradu je svakako zategnuta situacija s tim da postoje trenutci i kada je ta situacija zategnutija i postoji mogućnost da dođe do određenih tenzija, rekao je Milaković.

Govoreći o situaciji u gradu, ovaj nekadašnji član SDSS-a koji je u postupku osnivanja nove političke stranke Srba u Hrvatskoj, kaže i kako je upravo ovakva atmosfera u gradu jedan od razloga zašto neki građani napuštaju Vukovar i Hrvatsku.  

Unatoč svemu iz policije smiruju situaciju i navode kako je sigurnosna situacija u gradu vrlo dobra i pod kontrolom.

Već godinama poznato je kako je broj policajaca u Vukovaru veći nego li bi to bilo potrebno s obzirom na broj stanovnika. Vidi se to i po broju policijskih ophodnji po gradu.

Ne smije se zaboraviti niti stalna prisutnost interventne policije na području grada koji su uvijek spremni za reakciju. Isto tako već godinama Vukovar slovi kao jedan od sigurnijih gradova u Hrvatskoj po broju počinjenih kaznenih djela.

„Stanje sigurnosti u Vukovaru, kao i cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, je vrlo dobro. Imali smo taj jedan događaj, koji je izdvojen i kakvih je bilo i biti će, a za koji je policija pronašla počinitelje. Pronašli smo i predmete koji su korišteni u napadu i o svemu je izvješteno i Državno odvjetništvo koje je preuzelo cijeli slučaj“, rekao je glasnogovornik PU Vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

Izvor: Al Jazeera