Pohod planinara: Grebak je bio dugotrajni ‘igmanski marš’

I ove godine u pohodu je učestvovao veliki broj građana i planinara, njih oko 150 iz BIH, Srbije i Crne Gore (Planinarski klub „Goražde – Magli?“)

Piše: Elma Geca

Sa željom da se dostojno obilježe patnje, stradanja ali i podvizi naroda Gornjeg Podrinja koji su prolazeći bespućima Grepka i Kacelja utrli put života, u Goraždu se već 20 godina evociraju uspomene na Grebak.  Sjećanje na hiljade Goraždana koji su tokom rata, uglavnom noću, pješačili desetinama kilometara kako bi kroz obruč, u opkoljeni grad iz logističke baze na Grepku donijeli hranu i lijekove, već dugi niz godina čuvaju goraždanski planinari.

Sve sa jednom željom, da se epopeja Grepka nikada ne zaboravi.

„Ja imam običaj reći – nekada je bio „Igmanski marš“ ali on je trajao jedan dan, a ono što je za Goražde značio Grebak trajalo je mjesecima, godinama i to je nešto što nikada ne smijemo zaboraviti. Tradicija održavanja planinarskih pohoda u znak sjećaja na to vrijeme traje već 20 godina, i svake godine održavaju se ljetni i zimski pohod „Grebak – put života“. Nastojimo sačuvati od zaborava put spasa koji učesnici pohoda prelaze u znatno boljim i lakšim uslovima nego što je to bilo u ratu, kada su građani opkoljenog Goražda bezbroj puta, danima pješačili odlazeći na Grebak kako bi prehranili svoje porodice. Donosili su onoliko hrane, koliko su mogli ponijeti na leđima. Nažalost, mnogi su na tom putu dugom više od 60 kilometara, izgubili živote, umirući od gladi, iscrpljenosti, hladnoće, zasjeda i minskih polja koji su bili gotovo svakodnevni”, kaže predsjednik Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ Zajko Šovšić, ponosan sa svojim kolegama planinarima i na jubilarni 20. zimski pohod koji je održan ovog vikenda.

Dan nezavisnosti BiH

„I više smo nego sretni i ponosni što je, kako vrijeme odmiče, sve veći broj onih koji žele čuti ili preći dionicu Grebak i upoznati se sa onim što je on značio. I ove godine u pohodu je učestvovao veliki broj građana i planinara, njih oko 150  iz BIH, Srbije i Crne Gore, a raduje nas posebno što se iz godine u godinu povećava i broj mladih kojima nastojimo prenijeti ta iskustva da se ne zaborave i nikada i nikome ne ponove. Učesnici pohoda pješačeći oko šest sati prešli su dionicu, od Grepka do Rude Glave gdje je naš planinarski dom, usput se zaustavljajući na mjestima stradanja obilježenim spomen pločama gdje su održani historijski satovi i odata počast nevinim žrtvama”, ističe Šovšić. 

Tokom rata, od 1992. do 1994. godine put preko planine Grebak bio je jedina veza opkoljenog Goražda za dostavljanje lijekova i hrane i značio je spas za izgladnjelo stanovništvo, ranjenike koji su evakuisani na liječenje u Sarajevo i Zenicu, a prema nezvaničnim procjenama, putem na relaciji Goražde – Grebak – Trnovo koji su osiguravale jedinice Armije RBiH, prešlo je oko 40.000 ljudi.

Put spasa otkrio je Hasan Turčalo Brzi koji je sa svojim saborcima spasio na hiljade života, ali ne i svoj. Nestao je tokom rata na tom putu. 

Ovogodišnji, jubilarni zimski pohod „Grebak put života“ održan je u okviru obilježavanja Prvog marta, Dana nezavisnosti BiH.

Izvor: Al Jazeera