Gradić koji je prepolovio nezaposlenost

Piše: Tomislav Šoštarić

Ivanec, grad u Varaždinskoj županiji na sjeverozapadu Hrvatske, analitičari uglednog Financial Timesa svrstali su na čelo Top 10 ljestvice malih gradova u Europi s najbolje razrađenim strategijama privlačenja stranih investitora.

Taj gradić, na čijem području živi blizu 14.000 stanovnika, od stope nezaposlenosti koja je nakon udara krize iznosila po nekim procjenama i više od 15 posto, došao je na razinu od sedam posto s obzirom na radno sposobno stanovništvo ili pet posto s obzirom na ukupni broj stanovnika.

U funkciji je još uvijek stara industrijska zona, pokreće se nova, a u poduzetničkoj zoni poslovna aktivnost se zahuktava.

Poticaj na zapošljavanje

Jedna od tvrtki koje tamo posluju je HEW Ivanec. S preseljenjem pogona u zonu u kojoj je grad uredio infrastrukturu, zaposlili su dodatnih 40 radnika, odnosno povećali njihov broj za gotovo 40 posto, te ih je sada 135. Proizvode 100 posto za izvoz.

U izvoz 85 posto proizvodnje

U Ivancu su izradili jasno definirane strategije razvoja poduzetništva, ali i razvoja grada od komunalne i društvene infrastrukture nadalje, kaže Batinić. Redovito se ažuriraju prostorni planovi, a osim javnih rasprava, odluke o promjenama se donose i u suradnji s gospodarstvenicima.

Tu je i gospodarski sajam koji je dobio međunarodni karakter, vodi se registar investitora s kojima se održava redovita komunikacija, a kroz suradnju s inozemnim gospodarskim komorama nastoji se ‘spajati’ gospodarstvenike jer 85 posto ovdašnje proizvodnje plasira se na inozemna tržišta.

Zbog novog zapošljavanja grad je im je po bitno nižoj cijeni dao zemljište, što je također jedan od poticaja lokalne samouprave razvoju gospodarstva.

“Drugi benefit je povoljno za nas bio to što smo u vrlo kratkom roku dobili građevinsku dozvolu, rješenje za građenje. Isto tako, kad se organizirao tehnički pregled, on je organiziran u rekordnom roku. Tako da sve skupa ako gledate od početka do kraja godine, gradnja i svi papiri su praktički unutar osam mjeseci bili riješeni, što je vrlo bitno za jednu firmu koja želi normalno dalje raditi, a ne prekidati proizvodnju”, kaže Josip Šimunek, direktor tvrtke HEW Ivanec d.o.o.

U velikoj, urednoj hali, radnici uz zvuke glazbe izrađuju namote za elektromotore za njemačkog partnera, u čijem su 100-postotonom vlasništvu.

Radnici: Dobro je, još da su plaće veće…

Prosječna plaća kreće se oko 4.000 kuna (525 eura), s neoporezivim dijelom od 2.000 kuna (262 eura), koji se isplaćuje kao božićnica, uskrsnica i regres. Plaća se i prijevoz te dodatak za djecu.

Radnici kažu da bi plaće mogle biti i bolje s obzirom da je poslovna aktivnost u Varaždinskoj županiji općenito prilično jaka. No, imaju posao, pristojna primanja i zadovoljni su smjerom razvoja svoje sredine i angažmanom lokalnih vlasti. Samo bi htjeli da to ide i brže.

“Ja sam zadovoljan što je Ivanec na prvom mjestu među tih deset malih gradova, ali nažalost još uvijek  se ne vidi to sve kako bi se trebalo vidjeti, kako bi to moglo biti i činjenica je da je naša županija jedna s najnižim prosječnim plaćama u Hrvatskoj i na tome bi se trebalo poraditi u sklopu svega toga. Onda bi bila savršena slika našeg kraja”, kaže Ivica.

“Plaća je na vrijeme, a to je rijetko. Nezaposlenost je velika, a mi imamo posao, to je za Hrvatsku puno. Mislim da bi moglo biti da Ivanec ide u smjeru tih većih investicija, ljudi je  puno nezaposlenih i bilo bi dobro da se nezaposlenost smanji i mislim da je Ivanec idealno mjesto za tako nešto”, navodi Ivana uz pune ruke posla.

Oporavak nakon udara krize

Ivica Majec kaže da je napredak očit u posljednje tri-četiri godine. Stvari idu u pravom smjeru. “Razvija se industrijska zona, grad daje razne poticaje, neke stvari se plate, neke se dobiju gratis uz to zemljište i tako. Kod nas je bolje nego prije sedam-osam godina, osjećala se baš recesija i kriza”.

Redovita revizija benefita

Kroz poslovni klub, koji je asocijacija poduzetnika i grada, provodi se suradnja u kojoj se iznose ideje, prijedlozi, predlažu promjene i iznose potrebe poduzetnika s ciljem da sve aktivnosti budu na korist svih. 

“Svake godine na neki način radimo reviziju postojećih benefita i svih onih pogodnosti koje pružamo i domaćim i stranim ulagačima. Reviziju na način da budemo bolji i učinkovitiji i da nastojimo ne umanjiti prihode lokalne, ali čak i to ako je za dobrobit razvoja grada. Ovog trenutka radimo reviziju programa razvoja poslovne industrijske zone”, kaže Batinić.

Na drugom kraju grada radi tvrtka Drvodjelac, jedan od najvećih europskih proizvođača masivnih drvih ploča. Zapošljavaju više od 190 radnika u pogonima pilane, prerade i proizvodnje ploča te u proizvodnji namještaja.

Tvrtka je u domaćem vlasništvu, a 99 posto proizvoda plasiraju u inozemstvu – tržišta su uglavnom Njemačka, Švicarska, Austrija, Italija, Francuske te skandinavske zemlje.

Prihodi se kreću blizu 120 milijuna kuna godišnje (15,7 milijuna eura), a protekle su godine pojačali proizvodnju namještaja za 33 posto – na četiri milijuna eura prometa.

I u ovoj tvrtki plaće su redovite, uključujući dodatke. No, prije nekoliko godina suočili su se s nedostatkom stručnog kadra.

Nedostatak stolara pokrenuo projekt školovanja

“Stoga smo prije pet godina mi ušli s gradom Ivancom u projekat školovanja, otvorio se u sklopu srednje škole Ivanec jedan razred stolara, koji su 95 posto naši šegrti, nazovimo to tako, učenici, tj. obavljaju praksu kod nas u sklopu tvornice. Vije generacije su već završile i od te dvije generacije 20 i nešto mladih stolara, 98 posto, ih je već zaposleno kod nas”, kaže izvršni direktor tvrtke Dominik Poljak.

Sami su kupili strojeve i opremili radionicu za praksu. Mladi stolari školu završavaju prije punoljetnosti pa se prvo zapošljavaju na manje zahtjevnim radnim mjestima. Nakon 18. godine raspoređuju se na poslove za koje su obrazovani.

“Super je ovdje, imamo priliku pokazati koliko znamo i zaposliti se odmah ako se dobro pokažemo na radnom mjestu. To mi se sviđa, nemamo poslije školovanja problema s traženjem posla. To zadržava mlade da ne odlaze”, kaže Domagoj koji je trenutačno još na praksi.

“Pokreće se koliko je meni poznato, dosta se ulaže, pogotovo u podmladak, mladih kadrova i to sve stoji”, zadovoljan je i Domagojev stariji kolega.

Model ‘one stop shop’ za investitore

U Gradskoj upravi zadovoljni su, ali ne i iznenađeni plasmanom Ivanca u analizi Financial Timesa. No, kako ističe gradonačelnik Ivanca i saborski zastupnik Milorad Batinić, opuštanja nema.

Stepenica više u odnosu na neke sredine

Slični dojmovi kao i u pogonima su i na ulicama Ivanca. Obrtnik Darko kaže – dobro je. Ali moglo bi i bolje. Po njemu treba još bolje razviti infrastrukturu. “U globalu grad se dobro vodi, u odnosu na Hrvatsku općenito ima prednosti, bolje je nego mnogo drugdje, dok sam gledao neka druga mjesta i dok sam znao po Slavoniji ići i okolo, vidi se da je tu ipak stepenicu više”. 

Mladu Maju zatekli smo na povratku iz škole. Kaže da u gradu ima dosta događanja za mlade, lijepo su uređene škole i grad općenito, U Ivancu se,kaže, može lijepo živjeti i kada čovjek odraste, završi obrazovanje…”Jako puno je zaposlenih, samo stariiji i maloljetnici ne rade”.

Programi potpore poduzetništvu, odnosno stranim i domicilnim ulagačima, te stvaranja povoljnog poslovnog okruženja razvijaju se dalje.

U Gradskoj upravi zaposleno je 16 ljudi, daleko ispod prosjeka zaposlenosti u jedinicama lokalne samouprave gradova njihove veličine, kaže Batinić. Uz obavljanje osnovnih zadataka, svi su angažirani na razvoju gospodarstva kao okosnice razvoja grada.

Razradili su, kaže Batinić, sustav olakšica i beneficija kroz poduzetničku zonu i industrijsku zonu, a kroz provedenu mini-reformu uprave ona funkcionira po modelu ‘one stop shop’  za investitore.

“Kad dolazi u gradsku upravu dobiva osobu koja ga vodi kroz sve procedure koje on kao investitor treba ispoštovati što se tiče i lokalne i regionalne i nacionalne razine. Od početka, od ideje, početka realizacije projekta do završetka samog projekta i stavljanja u pogon”, objašnjava Batinić.

Primjeri državi za učenje

Grad stipendira visoko obrazovanje, a vodi se i briga za deficitarna zanimanja. Tijekom godine, najavljuje Batinić, pokreće se i stipendiranje srednjoškolaca za takva zanimanja.

Slično kao i u slučaju inicijative ciljanog školovanja kadrova za stolare, sa srednjom školom “Ivanec” i kroz suradnju s resornim ministarstvom, namjeravaju isto pokušati za obrazovanje CNC operatera i strojobravara, kojih nedostaje jer je metaloprerađivačka industrija u zamahu.

Država bi, kaže Batinić, od njih i drugih sličnih primjera kakvih u Hrvatskoj ima, mogla mnogo naučiti. Bitna je proaktivnost, a politika ne smije biti prepreka razvoju.

“Upravo racionalnošću lokalne uprave, dobrim vodstvom, vrlo jasno razrađenim strategijama. Tu nema dnevne politike. Planovi se projiciraju nekoliko godina unaprijed. Mi smo među prvima u Hrvatskoj napravili strategiju razvoja sa svim prioritetima, mjerama od svih segmenata razvoja grada, strategija 2014.-2020., gdje se oslanjamo na potencijal fondova Europske unije”, zaključuje Batinić.

Izvor: Al Jazeera