Dr Kurtović: Religiozni pacijenti lakše izliječe depresiju

Doktor Kurtović uz medicinske lijekove, obavezno preporučuje okretanje religiji (Pixsell)

Piše: Fahrudin Vojić

Depresija je bolest koja je prisutna u svim kulturama i ona je univerzalno ljudsko iskustvo, doživljaj nesreće, neugode, hibernacije, osjećaj da u životu nešto ide krivo, te da nešto treba mijenjati. O ovoj veoma raširenoj bolesti, razgovarali smo sa doktorom Hasanom Kurtovićem (64) renomiranim specijalistom neuropsihijatrom iz Bihaća.

Doktor Kurtović je završio Medicinski fakultet u Sarajevu 1978. godine, a specijalizaciju u kličničkom centru Rebro u Zagrebu. Iza njega je četrdeset godina aktivnog rada u struci, koji nije prestajao ni tokom ratnog perioda kada je sa još jednim kolegom održavao odjel neuropsihijatrije za područje tadašnjeg Okruga Bihać koji je brojao oko 300.000 stanovnika. Kada je u pitanju depresija, doktor Kurtović kaže da je depresija stara koliko i čovječanstvo, te da je malo onih koji nisu barem jednom u životu osjetili njen dodir.

“Depresija može biti vrlo ozbiljna bolest i više od toga. Epidemiološka istraživanja da svaka peta žena ili svaki deseti muškarac barem jednom ima jednu depresivnu epizodu. Postoji više teorija o uzrocima depresije, među prvima su biološke teorije koje zastupaju stav da je prvi uzrok depresije nasljeđe koji je više poznat u genima. Drugi uzrok je biohemijski poremećaj, a radi se promjenama u nastanku i razgradnji pojedinih neuorotransmitora kao što su biogeniamini, noradrenalin, dopamin i serotonim. Tu sad postoje dvije teze: pad koncentracije serotnima i kateholaminska hipoteze u kojoj glavnu ulogu igraju dopamin i nordarenalin. Zatim su tu neuro imuno endokrinološki poremećaji koji se često vezuju za oboljenje štitnjače i bubrežne žljezde. I konačno, tu su i nutritivni poremećaji koji se ogledaju u nedostatku B12 vitamina i folata.“ pojašnjava doktor Kurtović.

Šta je lijek

Pored navedenih teorija, postoji i psiho-socijalna teorija, kaže doktor Kurtović, koja je vrlo čest uzročnik depresije danas, posebno u nerazvijenim zemljama. Kao glavni uzroci u toj teoriji se navode stres, depresija kao gubitak, pomanjkanje kontrole bespomoćnosti, manjak pozitivnih potkrepljenja, očajnički krik za ljubavlju, egzistencijalna drama, agresija prema sebi, strategija tzv. crnog filtra kada osoba na sva dešavanja oko sebe gleda crno, temperament ličnosti i neuspjela odbrana na date situacije. Kada je u pitanju liječenje, doktor Kurtović ističe medikamente i duhovne vježbe kroz okretanje religiji i religioznim oblicima prakse, što se pokazalo u većini istraživanja kao vrlo uspješan lijek za depresiju.

„Uz medicinske lijekove, obavezno preporučujem okretanje religiji kroz koju oboljela osoba jača svoj duh i dobija snagu i nadu u bolje sutra, što pozitivno djeluje na njegovo biće i razara depresiju. Iz iskustva stečenog tokom mog aktivnog višedecenijskog rada, mogu kazati da pacijenti koji su religiozni, a posebice oni koji religiju svakodnevno prakticiraju, uz propisanu medicinsku terapiju puno lakše su se liječili od onih koji ne praktikuju religijsku praksu niti su religiozni.

Od medicinskih oblika imamo deprivaciju sna, terapiju sa svijetlošću, transmagnetna stimulacija. Od psihoterapija imamo kongitivnu terapiju ili motivacija oboljeg da ne razmišlja negativno tj. da promjeni način mišljenja i pogleda na život i svijet.“ kaže doktor Kurtović.

Kako spriječiti depresiju

Kroz sve ove načine i metode liječenja, neovisno o kulturnoj sredini, pokazalo se da je ratna situacija u Bosni i Hercegovini dovela do otkrivanja skrivene kiliničke slike uz izrazito visok dugogodišnji stres, kako ratni tako i posljeratni. Doktor Kurtović kaže da nije lako dati jasan prikaz depresije kao bolesti uz sve njene fenomene koje sa sobom nosi ovisno od slučaja do slučaja, okruženja, uslova i mjesta u kojem se javlja. Međutim, za njeno sprječavanje ima formulu, koja se ogleda u vraćanju ka univerzalnim vrijednostima života.

„Kao iskusni psihijatar koji radi već četrdeset godina, mogu slobodno kazati da je veoma teško doći do konačnog stava o trenutnoj slici depresije, jer je ona u interaktivnom odnosu sa ratnim, posljeratnim i teškim socio-ekonomskim problemima. Pored toga, prisutan je i mobing u svim društvenim poljima, zatim globalno stanje u svijetu, sloboda govora i razmišljanja, te razni oblici pokušaja mobinga i pritiska što ljude još više čini depresivnim do te mjera da ponekad i oni duhovno najsnažniji padaju u očaj. Pokazalo se da je depresija zahvatala ogromnu većinu stanovništva čak i u razvijenim zapadnim zemljama, a glavni razlog tome je, po mom mišljenju, nedostatak religije u životu pojedinca i cjelokupnog društva. Zato ja smatram da jedino vraćanjem univerzalnim ljudskim vrijednostima ili religijskim načelima i praksi, druženjem sa pozitivnim ljudima, uključivanjem u sve sfere društevnog života uz poboljšanje svih društveno-političkih i ekonomskih prilika u državi, možemo smanjiti utjecaj depresije“, zaključuje doktor Kurtović.

Izvor: Al Jazeera