Godina u kojoj je “otiš’o svak’ ko valja”

Rijetko se dešava da neko odbije ili jednostavno izignorira činjenicu da je osvojio Nobelovu nagradu, ali upravo je to uradio Dylan (EPA)

Na prvi pogled reklo bi se da je 2016. bila očajna godina za sve ljubitelje muzike. Umro Prince, umro Bowie, umrla Esma Redžepova. Čovječe, još malo pa Keith Richards neće imati s kime svirati. Ali nije sve bilo tako crno u godini u kojoj je “otiš'o svak’ ko valja” – bilo je i lijepih stvari. Pogledajte kojih je to 13 dešavanja obilježilo muziku u 2016, i dobrih i loših:

#1 Adele

Engleska pjevačica i kompozitorica Adele u 2016. godini postavila je zanimljiv rekord – postala je pjevačica s najviše prodanih albuma u 21. vijeku. Samo u SAD-u njen album 25 prodan je u više od 10 miliona primjeraka. Međutim, prodaja muzike nije što je nekad bila – u 2015. godini prvi put u historiji prodano je više stare muzike nego nove.

#2 Exit

Novosadski muzički festival nastavlja nizati dobre rezultate. Ove godine, po izboru New York Timesa, proglašen je jednim od pet najboljih svjetskih festivala. Osim toga, festival će uskoro postati i međunarodni, jer je već najavljeno širenje. Prva destinacija najvjerovatnije će biti Hrvatska.

#3 Ultra Festival dolazi u Zagreb

Jedan od najvećih svjetskih festivala elektronske muzike, nakon nekoliko godina uspješnog održavanja u Splitu, uskoro će se početi održavati i u Zagrebu. Večernji je u septembru najavio da će se festival, koji će u Zagrebu nositi ime Croatia Music Week, održavati od 31. decembra do 6. januara u Zagrebačkoj areni.

#4 New age hip-folk

Turbo folk – muzički pravac kojem je ime dao Rambo Amadeus – nakon uspješnog miješanja s narodnom muzikom, ali i rockom, stigao je i do hip-hopa. Muzičari poput Raste, Jale Brata ili Bube Corellija (uspješno) su popularizirali spajanje ova dva muzička pravca. Cinici će reći da im muzika podsjeća na audiokatalog Avona jer samo nabrajaju parfeme.

#5 Bowiejev mural

Vijest koju su prenijeli praktično svi svjetski mediji došla je iz Sarajeva, krajem petog mjeseca. Na prostoru kampusa Univerziteta u Sarajevu tri umjetnika otkrila su veliki mural tada već pokojnom muzičaru Davidu Bowieju. Mural, najveći na svijetu posvećen Bowieju, u stvarnost su pretvorili Vedad Trbonja (frontmen grupe Billy Andol), Enis Čišić (crtač stripova) te umjetnik Zoran Herceg. Ubrzo nakon toga mediji su prenijeli da bi mural mogao biti uništen ili prebačen na drugu lokaciju zbog planirane sanacije zgrade na kojoj se izvorno nalazio.

#6 Merlinov novogodišnji sarajevski koncert

Dešavanje koje je podiglo dosta prašine mnogo prije svog održavanja. Nakon što su gradske vlasti objavile da će u novogodišnjoj noći građane i goste Sarajeva zabavljati Dino Merlin najviše se pričalo o tome koliko će organizacija takvog koncerta koštati, a pojedini mediji čak su došli i do cifre od 500.000 KM (oko 250.000 €). Dok jedni ovo smatraju dobrim turističkim potezom koji bi gradu mogao donijeti mnogo više novca, drugi su vlast kritikovali zbog rasipništva, pogotovo u trenutku kada se gradski košarkaški klub “Bosna” nalazio u katastrofalnoj poziciji. Gradske vlasti demantovale su priču o cijeni, rekavši da honorar za muzičara uopće nije ni predviđen.

#7 Novi album Stonesa

Nakon 11 godina pauze najstariji i vjerovatno najpopularniji rock ‘n’ roll sastav na svijetu, The Rolling Stones, najavili su izdavanje novog albuma. Snimili su ga, kako kažu, za tri dana u jednom londonskom studiju, bez dodatnih nasnimavanja. Također su rekli da će se vratiti bluz korijenima, te najavili gostovanje Erica Claptona na dvije pjesme od ukupno 12, koliko će ih se nalaziti na albumu.

#8 Metallica svima poklonila novi album

Oni malo stariji sjetit će se da je upravo Metallica ubila prvi računarski program za besplatnu razmjenu muzike posredstvom interneta – Napster, tužbom sada već davne 2000. godine. Javnost nije stala na stranu američkog heavy metal benda, često ih nazivajući pohlepnima. Ironično, 16 godina kasnije ispostavilo se da je njihova borba bila besmislena. Njihov najnoviji album, nazvan Hardwired… To Self Destruct, objavljen je na YouTubeu, gdje se može slušati potpuno besplatno.

#9 Bob Dylan i Nobelova nagrada

Rijetko se dešava da neko odbije ili jednostavno izignorira činjenicu da je osvojio Nobelovu nagradu u bilo kojem polju, ali upravo je to uradio Bob Dylan, američki kompozitor, pjevač, umjetnik i pisac. On je ove godine osvojio Nobelovu nagradu za literaturu zbog “stvaranja novog poetskog izričaja unutar velike američke muzičke tradicije”. On je ujedno i prvi muzičar koji je osvojio ovakvu nagradu. Međutim, Dylan je potpuno izignorirao pozive Komiteta, zbog čega ga je član Švedske akademije Per Waestberg nazvao “primitivnim i arogantnim”. Dylanu je trebalo dvije sedmice da odgovori te je rekao kako ga je nagrada ostavila “bez teksta”. Ipak, nije prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada, te je nagradu u njegovo ime preuzela Azita Raji, ambasadorica SAD-a u Švedskoj.

#10 Sting održao koncert u Bataclanu

Godinu dana nakon terorističkog napada pariski noćni klub “Bataclan” ponovo je otvoren, i to koncertom engleskog muzičara, kompozitora i glumca Stinga. “Imamo uraditi dvije važne stvari večeras”, rekao je tada okupljenima. “Prvo, da se sjetimo i odamo počast onima koji su izgubili svoje živote u napadu prije godinu dana. Onda, da slavimo život i muziku ovog historijskog mjesta.”

“Nećemo zaboraviti”, dodao je prije održavanja minute šutnje.

U čast žrtvama Sting je s Ibrahimom Maaloufom napisao pjesmu “Inshallah”.

#11 ‘Stairway to Heaven’ nije plagijat

Jedna od najlegendarnijih rock ‘n’ roll grupa svih vremena Led Zeppelin ove godine optužena je za plagijat, i to ni za šta drugo nego za jedan od svojih najvećih hitova – “Stairway to Heaven”. Grupu je tužio osnivač američkog benda Spirit, Randy “California” Wolfe, rekavši da je “Stairway to Heaven” plagijat njegove pjesme “Taurus”, snimljene 1967. godine. “Stairway to Heaven” objavljen je 1971. godine, a sud je odlučio da pjesma nije plagijat.

#12 Raspao se Aerosmith

Grupa poznata po hitovima kao što su “Dream On”, “Sweet Emotion” ili “Walk This Way” raspala se nakon 46 godina rada. Grupa je formirana 1970. godine u Bostonu, a posljednji album – Music from Another Dimension – objavljen je 2012. godine.

#13 Otiš'o je svak’ ko valja

U protekloj godini napustili su nasmnogi veliki umjetnici iz regije i svijeta. Nažalost, bilo ih je toliko da bi nam trebao odvojen članak samo da ih nabrojimo sve, pa ćemo izdvojiti samo one čija je smrt najglasnije odjeknula među živima:

Leonard Cohen – Kanadski pjevač, kompozitor, muzičar, pjesnik, novelist i slikar umro je 7. novembra 2016. u 82. godini od posljedica karcinoma. Poznat je po pjesmama “Suzanne”, “Hey, That's No Way To Say Goodbye” ili “The Partisan”.

Prince – Prince Rogers Nelson umro je 21. aprila 2016, slučajno se predoziravši tabletama. Proveo je 40 godina u muzici, a iza sebe je ostavio bezvremenske hitove poput “When Doves Cry” (nekima pjesma poznata i kao “Ostaće istine dvije” Dine Merlina), “Kiss” ili “Cream”.

Glenn Frey – Pjevač, kompozitor i glumac ostat će upamćen kao jedan od osnivača planetarno popularnog rock-sastava Eagles. Sa grupom je osvojio šest Grammyja, te pet nagrada American Music Awards. U “Rock and roll kuću slavnih” ušao je 1998. godine.

David Bowie – David Robert Jones muzikom se bavio 50 godina, a ostat će upamćen i kao jedan od muzičara koji su prodali najviše ploča na svijetu ikad. Iza sebe ostavlja hitove poput “Space Oddity”, “The Man Who Sold The Word” (nekima poznatija kroz Nirvanu) ili “Rebel Rebel”. Umro je 10. januara 2016. od raka na jetri.

Esad Arnautalić – Osnivač kultne grupe Indexi i festivala “Vaš šlager sezone” umro je 4. decembra u 77. godini. Formirao je i Muzičku produkciju Radio Sarajeva šezdesetih godina prošlog stoljeća, što se smatra najvažnijim korakom u afirmaciji domaće muzičke produkcije.

Esma Redžepova – Velika humanitarka, makedonska pjevačica romske muzike, umrla je u Skoplju u 73. godini, 11. decembra. Osim muzičke karijere, poznata je i kao velika humanitarka, odgojivši 48 djece.

George Michael – Pop-pjevač čija je muzika obilježila osamdesete i devedesete godine prošlog vijeka. U početku je nastupao sa grupom Wham!, s kojom je svijetu podario pjesme koje se i danas slušaju (“Last Christmas” ili “Wake Me Up Before You Go-Go”). Samostalna karijera nije mu bila ništa manje uspješna, te je iza sebe ostavio preko 100 miliona prodanih primjeraka svoje muzike, uključujući pjesme “Faith”, “Careless Whisper” i “Freedom! '90”. Dvostruki je osvajač prestižne nagrade Grammy. Umro je u 53. godini od posljedica zatajenja srca, mada kruže glasine i da je bio heroinski ovisnik, što je moglo uzrokovati preuranjenu smrt. 

Izvor: Al Jazeera