Bitka za Idlib mogla bi biti teža od one za Halep

Očekuje se pogoršanje humanitarne krize u Idlibu     (Reuters)
Očekuje se pogoršanje humanitarne krize u Idlibu     (Reuters)

Nakon što je sirijski režim ponovo preuzeo kontrolu nad gradom Halepom došlo je do prekretnice na sirijskoj političkoj i vojnoj sceni. „Moskovska deklaracija“ dolazi kako bi se ponovo iscrtala karta za rješavanje krize u Siriji po logici Rusije koja je spasila režim Bashara al-Assada od kolapsa.       

Međutim, postizanje radikalnog rješenja kojim bi se okončao sirijski problem još uvijek je daleko, prema procjenama stručnjaka za sigurnost, gdje će bitka za Idlib (sjeverozapad) biti daleko teža od bitke za Halep, uz pogoršanje humanitarne krize kada je riječ o raseljenim osobama i izbjeglicama.    

Sirijska vojska je proglasila potpuno preuzimanje kontrole nad gradom Halepom, smatrajući ovu „pobjedu važnom prekretnicom u ratu protiv terorizma.“

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je rekao da „oslobađanje Halepa od terorizma nije pobjeda samo Sirije, nego i svih onih koji uistinu doprinose borbi protiv terorizma, posebno Irana i Rusije.“

Moskovska deklaracija

Dodaje da su pobjede na terenu „ključni korak na putu eliminacije terorizma na cijeloj sirijskoj teritoriji te obezbjeđivanje odgovarajućih uvjeta kako bi se došlo do rješenja u cilju okončanja rata.“

Moskovska deklaracija se smatra veoma važnim pomakom u sirijskoj krizi, pogotovo zbog toga što se usredsređuje na davanje prioriteta borbi protiv terorizma, a ne na svrgavanju režima.

Deklaracija garantira nužnost prekida vatre i dopremanje pomoći na cijeloj sirijskoj teritoriji, te pronalazak sveobuhvatnog rješenja za krizu u Siriji.

Nakon ponovnog vraćanja Halepa pod kontrolu sirijskog režima, frakcije sirijske opozicije koncentrirat će svoje snage u pokrajini Idlib i područjima nekih drugih pokrajina, poput periferije Halepa, Homsa i teritorija u Dara’i (jug države), koje su bile kolijevka revolucije protiv sirijskog režima, kao i na periferiji Damaska gdje se sirijska opozicija također povukla uz gubitak dva položaja, Darayyae i Muadamiyat al-Sham. 

Idlib se nalazi pod kontrolom „Jaish al-Fatha“, dok grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) drži kontrolu nad gradom Raqqom.

Profesor na predmetima vezanim za pregovaranje i rješavanje konflikata na Institutu Doha za postdiplomske studije Ibrahim Freihat kaže da „pad Halepa slabi položaj sirijske opozicije i njenih saveznika u pregovorima sa režimom“, kako prenosi francuska novinska agencija.

Isti izvor prenosi mišljenje Neila Partricka, analitičara i eksperta za pitanja Zaljeva, kako su države Zaljeva došle do zaključka da je Rusija glavni igrač u Siriji, te da će Washington u narednom periodu pokušati postići dogovor sa Moskvom o sljedećoj fazi.

Pomoćnik urednika britanskog lista The Guardian Simon Tisdall postavlja pitanje: „Šta je sljedeće kada je riječ o Siriji?“, prije nego što je odgovorio da se sukob možda počeo odlučno kretati u pravcu koji ne ide u korist oružane sirijske opozicije koju podržavaju Zapad, Saudijska Arabija i njeni partneri iz Zaljeva, ali da on još uvijek nije okončan. 

Nastavak rata

Tisdall dodaje da uprkos tome Assadov režim ostaje slab i odan stranim silama“. Tu su i znakovi da su se njegovi saveznici „pobjednici“ počeli svađati „poput lopova koji se bore oko plijena“.

Također, direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) John O. Brennan kazao je da pad istočnog Halepa u ruke sirijskog režima neće okončati nasilje u državi.

Brennan je rekao da „pad Halepa za mene ne predstavlja znak da se sirjskom sukobu nazire kraj, jer sam uvjeren da je mnogo protivnika koji pokušavaju vratiti svoju državu zbog svojih porodica, susjeda i djece i da će oni nastaviti borbu.“

Sa usmjeravanjem pažnje na Idlib, koji bi mogao postati novo žarište sukoba, posmatrači smatraju da je priroda borbi u ovom gradu u velikoj mjeri drugačija od prirode borbi u Halepu. 

Vojni i strateški stručnjak Mamoun Abu Nawar kaže da Idlib ima nekoliko prednosti za opoziciju, poput otvorenog ruralnog područja, zatim da je tu veoma teško nametnuti opsadu sirijskoj opoziciji na uskom području zbog direktne povezanosti sa turskom granicom. Dodaje da ruska avijacija tu neće biti jednako efikasna kao u Halepu zbog veće površine ove teritorije.   

Izvor: Al Jazeera  


Povezane

Stručnjaci smatraju da rat svjetskih i regionalnih sila preko marioneta nije okončan, a da će ratno žarište biti premješteno prema Idlibu.

28 Dec 2016

Na površini zemlje, iznad šume tunela i kopača u mraku, kao da je nastupio smak svijeta… Tu je Halep, najopasniji i najljepši grad na svijetu.

28 Dec 2016
Više iz rubrike TEME
POPULARNO