Timarov: Pozorište je mjesto koje nas čisti

Već dugo smatram da vodvilj treba da se postavi u ozbiljnom pozorištu, sa ozbiljnim igračima, otkriva glumac Srđan Timarov koji u ovom komadu glumi sudskog veštaka Pajardena (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu premijerno je izvedena predstava „Hotel Slobodan promet“ Žorža Fejdoa, u režiji Borisa Liješevića.

Fejdo je, kao svi klasici, svevremen, a Liješević sa ansamblom Jugoslovenskog dramskog pozorišta donosi vodvilj koji jeste duhovit, ali je daleko od puke vesele komedije – on je tu da nas suoči sa društvom u kojem smo i sa nama samima. Sa stajanjem na polovini puta, bez odluke da se ide do kraja, bez ikakve namere da se menja ono što ne valja.

Možda je ovo najtačnije jedan društveno-angažovan vodljiv, iza onog okretnog i zabavnog suočava vas sa onim što baš ne želite da vidite ili kako reditelj kaže: Zašto Fejdo? To je vrhunac pozorišta, i to onog suštinskog, sirovog, zaigranog pozorišta; pozorišta koje ne nastaje iz literature ili neke duhovnosti.

To je pisac francuskog zlatnog doba, kao Sofoklo i Euripid što su pisci zlatnog doba helenske književnosti. Fejdo je najbolji reprezent svog vremena. To je pozorište, kao što su Čaplinovi filmovi, zapravo, pravi i suštinski film. Imamo akciju, zaplet, junaka koji upada u nevolje i pokušava da se izbavi, i to proizvodi jurnjavu dovedenu do savršenstva, i uvijek dolazi smijeh.

Danas raditi Fejdoa može biti ravno pozorišnoj revoluciji.

Fejdoov svet – intriga, nezadovoljnih, prevarenih i spremnih na prevaru, svet spletki i urnebesnih obrta. Tako je, naravno i u „Hotelu Slobodan promet“.

Kolektivni duh

Ova predstava pokazuje, kaže glumac Bojan Dimitrijević koji glumi recepcionera Bastijena u hotelu Slobodan promet, koliko je svaki klasik savremen ako se na pravi način predoči savremenom gledaocu.

„Posebno mi je važan kolektivni duh koji smo stvorili tokom rada na predstavi, a ovaj žanr to zahteva od glumaca. Mi smo svi ovde jedan organizam koji mora perfektno da funkcioniše. Glumačka lekcija koju donosim iz ove predstave je da sam ponovo postao svetan koliko je važno biti svestan svog mesta svoje pozicije i toga šta ti kada i koliko trebaš da daš i pružiš- da to ne sme da bude ni manje ni više, to je mera koja je potrebna da bi celina funkcionisala“, dodaje on.

Već dugo smatram da vodvilj treba da se postavi u ozbiljnom pozorištu, sa ozbiljnim igračima, otkriva glumac Srđan Timarov koji u ovom komadu glumi sudskog veštaka Pajardena

„Pogotovo ova kuća koja ima tu tradiciju od kultne ‘Bube u uhu’ treba da ima dobar vodvilj na svojoj sceni. Moć Fejodoa je u tome što te vrati u bazu – podseti te da se velike i male teme mogu reći na pravi način ako su duhovite, ako se vratiš igri i strasti uobrazilje. Inače, sve više razmišljam o tome kako ozbiljne kuće kao što je Jugoslovensko dramsko, imaju obavezu da stvaraju dobru, kvalitetnu zabavu, jer imamo toliko loše zabave na ekranima i na sve strane, da pozorišta imaju obavezu da prave i kvalitetne zabavne predstave, a ne samo izrazito dramski repertoar koji je težak“, ističe Timarov.

„Pozorište je mesto koje čisti. Za mene važno je zamisliti se kada izađeš iz sale, ali i zabaviti se. Smatram da je postavljanje ove predstave pravi potez, zato što treba da se vratimo kvalitetnoj zabavi.  No, uvek dobra zabava podrazumeva dobre igrače i zato mislim da smo mi uspeli da napravimo dobru predstavu.“

Sloboda i hrabrost

Za Natašu Tapušković, koja tumači Marselu, rad na predstavi je bio neverovatno iskustvo.

Tapušković: Šta je drugo gluma, nego sloboda u kojoj vi otkrivate neki novi svijet

„Bilo mi je važno da ne imitiram ono što sam negde videla. Pitala sam se kako igrati vodvilj u ovom vremenu, a da to ne bude staromodno, ali sam shvatila da se time ne treba baviti jer je Fejdo do te mere svevremen, da će se njegova angažovanost izliti na gledaoca. Mi ne moramo da sugerišemo angažovanost, kopču sa ovim vremenom – ona izlazi iz komada pošto je on dobro napisan“, govori Tapušković.

„Mene je zanimalo koja su to sredstva koja u najvećoj mogućoj meri mogu izraziti Fejdoa. Od svih projekata koje sam radila u poslednje vreme u ovom sam naučila najviše novog. Mi smo ovde u srcu igre, a to je privilegija. Mislim da će ova predstava tek rasti. Fascinatno je kako delikatni reditelji veruju da će sve na kraju biti u redu to je osobina koju ima Boris, a koja glumcu daje neku vrstu slobode i hrabrosti. Šta je drugo gluma nego sloboda u kojoj vi otkrivate neki novi svet i ovog puta se pokazalo da je u tome čarolija – kada je stvorena atmosfera da jedni druge nežno ohrabrujemo.“

Tako vas „Hotel Slobodan promet“, pošto se zavesa spusti, pošto se oprostite od junaka i shvatite da je uživanje u igri gotovo, bar za to veče, poput hladnog tuša, dok napuštate pozorište, sustigne zapitanost nad vremenom i svetom u kojem živite, a koju sasvim sigurno nećete rešiti na putu kući.

Možda ćete se vratiti u pozorište da se nad svim zamislite ponovo.

Izvor: Al Jazeera