Egipatske vlasti: Za život dovoljno 40 dolara mjesečno

Egipatski zvaničnici nisu škrtarili na 'savjetima' siromašnima kako da nadoknade ono što ne mogu sebi priuštiti (Reuters)
Egipatski zvaničnici nisu škrtarili na 'savjetima' siromašnima kako da nadoknade ono što ne mogu sebi priuštiti (Reuters)

Piše: Abdullah Hamid

U samo nekoliko dana od trgovca koji je vodio radnju s električnim uređajima pretvorio se u korisnika socijalne zaštite zbog ekonomske krize u kojoj se guši Egipat. Takva situacija primorala je ovog Egipćanina da proda dio namještaja iz svog doma kako bi izmirio dugovanja. Za Al Jazeeru kaže da je “stanje u kojem živi postalo ponižavajuće, a da je smrt postala milost”.

Zbog teške ekonomske situacije, jedan od glavnih obroka u domu domaćice Madihe postao je “mish”, egipatsko tradicionalno jelo od slanog sira koji fermentira po nekoliko mjeseci ili godina. Kilogram tog sira košta 25 egipatskih funti, što je iznos dovoljan za jedan obrok petočlane porodice. Ovoj porodici je potrebno 750 egipatskih funti mjesečno ukoliko odluči živjeti samo na mishu, kaže Madiha za Al Jazeeru.   

Međutim, šef Centralne agencije za javnu mobilizaciju i statistiku, general-major Abu Bakr al-Jundy rekao je da građanin Egipta može živjeti od 322 egipatske funte mjesečno (četrdeset dolara). Naglasio je da je taj iznos dovoljan za puko preživljavanje, dok za stan, odjeću i prijevoz treba osigurati još 428 egipatskih funti.

Iman, koja radi u zdravstvu, kaže da je porodici počela kupovati pileće nogice jer im više nije u mogućnosti priuštiti pileće meso, s tim da ponekad nema dovoljno novca ni za to.

Konstantna predsjednička obećanja da će se preuzeti kontrola nad nestabilnim cijenama u državi nisu se ispunila, dok će, prema očekivanjima Beltone Financiala i brojkama Emirates Capitala, stopa inflacije porasti na 20 posto u roku nekoliko mjeseci. 

Zbog ovako visokih cijena u državi, društvenim mrežama se proširio videosnimak u kojem se egipatski građani žale zbog siromaštva. Također, kamere građana zabilježile su prizore javnog samospaljivanja siromašnih stanovnika na trgovima u Kairu i Aleksandriji.   

Potvrda o siromaštvu

Pojedini građani pokušali su praktično riješiti svoje probleme, obraćajući se uredima za socijalnu zaštitu. Na nekim mjestima zabilježene su dosad neviđene gužve zbog izdavanja uvjerenja, koja su pojedini nazvali “potvrdom o siromaštvu”. Građani ta uvjerenja dostavljaju državnim školama kako bi bili oslobođeni plaćanja školarine i udžbenika.

Iman za Al Jazeeru kaže da njeno dvoje djece pohađa osnovnu školu i da svakom od njih mora dati deset egipatskih funti dnevno. To znači da joj je samo za njih dvoje mjesečno potrebno 600 funti, iako u državi neprestano rastu računi za električnu energiju i plin.

Dodaje: “Sakupimo nešto novca i onda čekamo da prođu vozila oružanih snaga kako bismo kupili robu od njih po nižim cijenama. Moja djeca pješice prelaze veliku razdaljinu na putu do škole jer tako štedimo na troškovima prijevoza.” 

Egipatski zvaničnici nisu škrtarili na savjetima siromašnim građanima kako da prevaziđu problem i nadoknade ono što sebi ne mogu priuštiti. Zbog nedostatka proteina u ishrani, Husein Mansour, šef Nacionalne uprave za sigurnost hrane, rekao je u izjavi za medije kako je i meso magaraca bezopasno, dok je bivši ministar za naftu Osama Kamal u televizijskom intervjuu uputio savjet građanima Egipta da krizu sa šećerom prevaziđu tako što će u čaj stavljati kašičicu meda.    

Po svemu sudeći, egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi priprema građane na još teže stvari od nedostatka hrane u narednim danima, jer je tokom aktivnosti Konferencije mladih, održane u Sharm el-Sheikhu, rekao da je njegov frižider deset godina bio prazan i da u njemu nije bilo ničeg drugog osim vode.    

No, egipatski Centar za ekonomska prava dovodi u pitanje opravdanost neselektivne fiskalne politike koja se trenutno provodi u državi. Takvu politiku karakterizira nepostojanje jasne vizije koja bi odražavala interese građana i želju za razvojem. 

Centar u izvještaju kaže kako se ne čini da će ovakve žrtve koje građani podnose dovesti do značajnijih promjena i da su one nedovoljne za pokrivanje deficita u budžetu, koji iznosi 12,2 posto BDP-a, s obzirom na to da se ekonomska situacija u zemlji i dalje pogoršava.  

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO