Zukorlić: U toku je medijsko-politička hajka na mene

Zukorlić je ocijenio da svađe i sukobi nikako ne mogu donijeti dobro bošnjačkoj zajednici u Srbiji (Al Jazeera)

Bivši glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i poslanik u Skupštini Srbije ispred Bošnjačke demokratske zajednice (BNZ) Sandžaka zaokupio je pažnju medija u regiji povodom ilegalnih radova na proširenju zgrade fakulteta u centru Novom Pazara.

Pojedini mediji su Muamera Zukorlića optužili za “bahaćenje” i “ilegalnu gradnju” uprkos tome što je zvanični izvođač radova Islamska zajednica u Srbiji, čije je redove on napustio prije nekoliko mjeseci.

On je u razgovoru za Al Jazeeru istakao da je hajku pokrenuo aktuelni ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije: “Rasim Ljajić i njegova grupacija pokušavaju zaustaviti naš politički uspjeh na nivou Sandžaka, sada i u Parlamentu u Beogradu, posebno zbog činjenice da politika pomirenja daje vrlo značajne rezultate.”

Njegovim ulaskom u Parlament, kaže, raskrinkana je Ljajićeva “lažna politika na kojoj on živi već dvije decenije, lažno braneći Srbiju od mene, predstavljajući nas kao opasnost”.

Zukorlić kaže da je srpski narod u prilici da upozna njega, njegovu politiku, stranku i njegov narod iz prve ruke, istakavši da se traži i najmanji povod da kako bi se on i njegova politika predstavili u negativnom kontekstu.

Dva vala

Pojasnio je kako je prvo napadnut Univerzitet, a potom je krenula hajka vezano za radove na proširenju zgrade Fakulteta za islamske studije (FIS).

“S druge strane, tu su se dodatno uključile i neke druge strukture, beogradske, koje su vidjele šansu da kroz to profitiraju u obračunu sa premijerom Vučićem koga ne mogu da pobijede na izborima i ne mogu da ga zaustave na neki legalan način, i onda im se učinilo sada to zgodno da naprave jedan talas napada time što će reći – sada ti braniš nekoga ko podiže objekte mimo zakona”, kazao je sagovornik Al Jazeere.

Činjenicu da je bio šest dana na naslovnici lista Blic nazvao je novinarskim nonsensom.

“Radi se o poručenoj, pripremanoj akciji koja je imala za cilj moju diskreditaciju, zaustavljanje mog političkog napredovanja i prosto, sada se sumanuto nastavlja… Nažalost, to još traje, to sada već prelazi u uvrede. Danas se pojavio tekst na portalu N1 gdje se Kur'an skrnavi, vrijeđa, vulgarno, beskompromisno. Radi se o nečemu što već izlazi iz korita elementarne pristojnosti”, istakao je Zukorlić.

‘Otete’ zgrade

Odgovarajući na Ljajićevu optužbu da je oteo zgradu sadašnjeg Fakulteta za islamske studije, a sada je proširuje, kazao je da je ta zgrada prvobitno oteta Islamskoj zajednici.

“Od koga je zgrada oteta? Pitajmo firme Uniprom i Lipu odakle njima. Dobit ćemo vrlo jasan odgovor. Čak i protivnički novinari su napisali da je do Drugog svjetskog rata tu bilo sjedište Islamske zajednice. I onda pravite prijelaz jednom rečenicom – a nakon toga je to pripalo Ugostiteljskom preduzeću Lipa. Kako je pripalo? Oteto je Islamskoj zajednici i dato tom preduzeću!”, ustvrdio je Zukorlić i ponovio da on svakako nije adresa za tu optužbu.

Islamska zajednica je, po njegovim riječima, povratila taj objekat i ne postoji niti jedan faktor koji će tvrditi da to nije bilo vlasništvo Islamske zajednice, i to njeno sjedište.

“To je kao da otmete Rijaset, Patrijaršiju, ili sjedište Biskupije”, pojasnio je Zukorlić i dodao da nakon povrata i IZ dograđuje na svom objektu.

Restitucija i pomirenje

Zukorlić je podsjetio na Zakon o restituciji koji je Srbija usvojila 2006. godine, dodavši kako je svim crkvama i vjerskim zajednicama nešto vraćeno – više ili manje, jedino Islamskoj zajednici nije ništa.

“Ovo što se sada dešava jeste posljedica višestrukog kršenja zakona prema Islamskoj zajednici, što se ignoriše, preskače, i onda se polazi od posljedica da bi se optužila ne samo Islamska zajednica, nego lično ja”, kaže bivši glavni muftija IZ-a u Srbiji.

Zukorlić je komentirao poziv na pomirenje koji je nedavno uputio liderima Sandžačke demokratske partije Rasimu Ljajiću i Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu, što su oni odlučno odbili.

Kazao je da odbijanje pomirenja znači da su oni uzročnici svađe i da će ostati tome dosljedan “bez obzira na svu ovu hajku i napadima kojima sam izložen”, naglasivši kako “njihove politike mogu opstati samo na konfrontaciji i negaciji, zbog čega su ” panici”.

“Politika pomirenja nije dnevna politika. To je dugoročna politika, svojevrsna politička kultura za koju smatram da nema alternative ne samo unutar bošnjačkog korpusa, već i međunacionalnom nivou, same Srbije, na nivou Balkana, i međudržavnom nivou… Dakle, prosto, Evropska unija je utemeljena na principu reconciliation – pomirenja. Onog trenutka kada je taj princip usvojen i kada se implementirao između Francuske i Njemačke nastala je Evropska unija”, pojasnio je lider BDZ Sandžaka.

Po njegovim riječima, sa pozicije islama i islamske kulture – pomirenje ili Islah je temeljna vrijednost uloge čovjeka na Zemlji.

“Ta politika ovdje u Beogradu daje rezultate. Ja sam se otvorio za dijalog sa svima, od vladajućih na čelu sa premijerom Vučićem, do opozicionih, na čelu sa [liderom Srpske radikalne stranke] Vojislavom Šešeljem.

Štetnost sukoba

Zukorlić je ocijenio da svađe i sukobi nikako ne mogu donijeti dobro.

“U Sandžaku se ogromna energija troši na tim partikularnim nadgornjavanjima i negaciji onoga drugoga. Zato mi nismo u prilici da otvorimo velika pitanja vezana za Bošnjake u Sandžaku, u Srbiji, njihovom statusu u Ustavu Srbije, njihovim najbitnijim kolektivnim pravima, poziciji Sandžaka kao prekogranične regije… Prosto te velike teme ne mogu da dođu na red zato što se Bošnjaci međusobno iscrpljuju, zato što političku energiju koja je ovdje ogromna, bez obzira na sve probleme, usmjeravaju na uskogrude političke interese, a nipošto na ciljeve koji su, na kraju, zapisani u svim našim političkim programima.

To je činjenica koja mene boli, jedva čekam da se okonča, jedva čekam da bošnjački političari ovdje sazriju i da uspijemo da razdvojimo šta je lično-partijsko s jedne strane, a šta je nacionalno, opće, zajedničko, vrijednosno, što bi trebalo da bude dio našeg zajedničkog dijaloga”, naveo je on.

Negirao je tvrdnje ministra Rasima Ljajića da objekti koji se nadograđuju uz zgradu u centru Novog Pazara ne služe potrebama Islamske zajednice, već za njegovo lično bogaćenje.

“Vjerujem da gospodin Ljajić govori iz svog iskustva. On misli, ako je lokalnu upravu u Novom Pazaru i drugim opštinama gdje je imao vlast, ili svoju ministarsku poziciju, pretvorio u izvor ličnog bogaćenja, vjerovatno shodno tome, da svi tako radimo”, istakao je Zukorlić i kazao da je to lako provjerljivo u Mešihatu Islamske zajednice, gdje postoje svi ugovori o zakupu vakufskih lokala i objekata, gdje se evidentira plaćanje zakupnina.

“To je isto kao da kažete da se reisu-l-ulema bogati od vakufskih lokala na Baščaršiji.”

Stubovi opstanka Bošnjaka

Poslanik BDZ-a Sandžaka osvrnuo se i na moguće rješenje konflikta koji je u toku.

“Kada idete pogrešnim putem, da biste se vratili na pravi put, morate se vratiti na raskršće gdje ste pogriješili.

Moramo krenuti od kršenja zakona o vraćanju tog objekta i imovine Islamske zajednice. Moraju se poništiti odluke koje su bile rezultat korupcije oko nezakonitog dodjeljivanje tog objekta nekom kome ne pripada.

Nakon što to riješimo, onda možemo da idemo u traženje rješenja o legalizaciji gradnje”, istakao je on.

Ovaj opći haos, prema njegovim riječima, skrenuo je pažnju na višeslojne nepravde prema Islamskoj zajednici – od razbijanja Islamske zajednice, uzurpacije imovine IZ-u, do kršenja ustavom i zakonom zagarantovanih prava toj zajednici.

“Očekujem da će premijer pokrenuti jedan višeslojni dijalog, ne samo za taj objekat, nego i za to i za brojne probleme Islamske zajednice, što je jedan od principa našeg političkog programa.

Islamska zajednica je stub od vitalnog interesa bošnjačkog naroda. Bošnjaci u Srbiji nemaju ni državu, ni autonomiju, niti bilo koju od sistemskih institucija svog opstanka. Imaju samo dvije institucije te vrste – Islamska zajednica i Univerzitet”, ustvrdio je Zukorlić.

Zaključio je da se udarom na ta “dva stupa” ugrožava opstanak Bošnjaka i da zato “nije čudno da moramo reagirati oštro, jer osjećamo ugroženost opstanka Bošnjaka u Srbiji”.

Izvor: Al Jazeera