Sandžak: Radovi u toku, pomirenje na čekanju

Novi Pazar i dalje trpi zbog sukoba između tri bošnjačka lidera (Al Jazeera)

Iako se Sandžak ubraja među siromašnije regije Srbije, sa najvećom stopom nezaposlenosti, pažnja javnosti u Beogradu je zaokupljena sukobom koji se tamo odvija.

Sve je počelo sa spornom ilegalnom gradnjom na proširenju zgrade Fakulteta za islamske studije (FIS) u Novom Pazaru.

Gradske vlasti tvrde da je zakazala pravna država, jer ne želi da se suprotstavi bivšem muftiji Islamske zajednice i aktuelnom narodnom poslaniku Muameru Zukorliću. Premijer Srbije Aleksandar Vučić, onima koji upućuju na primjenu sile, poručuje da ne želi nikakve sukobe – kaže da problem treba riješiti mirnim putem.

Iz Fakulteta za islamske studije tvrde da će radovi biti završeni do kraja godine. Na fakultetu, čiji je vlasnik Islamska zajednica u Srbiji, kažu da se zgrada zbog nedovoljno kapaciteta proširuje za 1.000 kvadratnih metara.

“Ko je imao uvida u prostorne kapacitete na FIS-u, odnosno u zgradi islamskih ustanova, zna da smo do sada imali tri učionice na raspolaganju, a pošto imamo skoro 400 studenata, što na osnovnim što na master i doktorskim studijama, jednostavno smo bili prinuđeni da im obezbijedimo normalne uslove za studiranje. Dešavalo se dosada da, ko prvi stigne, ima prostorije za studiranje, a oni drugi ili se moraju praviti novi rasporedi ili nemaju prostora”, kazao je u razgovoru za Al Jazeeru Admir Muratović, prodekan FIS-a.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da su radovi na proširenju zgrade Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru “čista hajdučija” i da nema boljeg izraza kojim bi se moglo opisati stanje u tom srbijanskom gradu.

“Da vi na tuđem, bez ikakve dozvole, pravite onoliki objekat, to ne možete nazvati nikakvim drugim imenom već arogancija, bahatost, primitivizam”, kazao je Ljajić u razgovoru za Al Jazeeru.

Bivši glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i narodni poslanik u Skupštini Srbije uputio je poziv liderima bošnjačkih stranaka u Sandžaku – Rasimu Ljajiću (Sandžačka demokratska partija) i Sulejmanu Ugljaninu (Stranka demokratske akcije Sandžaka).

Ljajić je ovaj poziv nazvao čistom farsom i kazao da nema osnove za pomirenje. “Na čemu da se mirimo sa Zukorlićem? Na kojoj politici, na kojoj platformi? Na laži, na optužbama, na primitivizmu, na hajdučiji? Na čemu da se mirimo?”, upitao je srbijanski ministar.

Iz Ugljaninove stranke upućen je oštar odgovor na upit Al Jazeere da prokomentira ovaj poziv na pomirenje.

“Ako takav čovjek nakon dugogodišnjeg vrijeđanja, klevetanja i zlonamernih laži, poziva na pomirenje, onda smatramo da taj njegov “poziv” izlazi iz okvira normalnog ponašanja koji zdrav razum ne može da shvati.

Pitam vas, gospodine Smailović, koja je on to ličnost da poziva na pomirenje? Ja koliko znam on je samo jedan od 250 narodnih poslanika u Skupštini Srbije, inače poslanik Vučićeve skupštinske većine.

Dugo sam razmišljao koji je Vaš motiv kao novinara da promovišete nekakve pozive o pomirenju, odnosno trikove srpske državne bezbjednosti. Da podsjetim, Muamer Zukorlić, nije rang na osnovu kojeg bi mogao da razgovara sa predsjednikom SDA Sandžaka i Bošnjačkim nacionalnim vijećem”, stoji u saopćenju SDA Sandžaka koje potpisuje Merfid Kamešničanin, sekretar stranke, odbijajući dalje komentare.

Vučić je bio u pravu kada je odlučio da neće slati žandarmeriju u Novi Pazar, ocijenio direktor Foruma za etničke odnose

Sukob među sandžačkim liderima eskalirao je ulaskom u Parlament bivšeg muftije Muamera Zukorlića, smatra Dušan Janjić, predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose iz Beograda.

“Ovi izbori su doveli do toga da su sada tri bošnjačka lidera politička legitimirana – legalni i legitimni. Da je objektivno u porastu uticaj Zukorlića, a smanjen uticaj Ljajića. Negde je Ugljanin ostao na svome. Zbog čega trenutno imamo onu najgoru situaciju da se dva lidera međusobno sukobljavaju preko leđa bošnjačke zajednice i preko leđa Srbije”, ističe on.

Poslanik Zukorlić je kazao kako je njegova ruka pomirenja i dalje pružena te da jedva čeka da se sukob okonča. Razgovor sa bivšim glavnim muftijom IZ-a u Srbiji možete pročitati ovdje.

U međuvremenu, Novi Pazar, grad sa 100.000 stanovnika, bilježi stopu nezaposlenosti od 50 posto, pojašnjava Ishak Slezović, novinar i vlasnik novopazarskog Radija Sto plus.

Po njegovoj ocjeni, u tom gradu nije zabilježena bukvalno nijedna strana investicija u posljednjih 16 godina od pada Miloševića.

“Mi, kao narod u Sandžaku od ovakvih političara nemamo nikakve koristi”, kaže.

“Što se tiče štete koju trpe Bošnjaci, ona je evidentna na svakom koraku, jednostavno iz prostog razloga, što mi od 2000. godine pa nadalje imamo uvek nekoga iz bošnjačkih partija u vlasti – da li su to ministarska mesta, da li su to mesta državnih sekretara, poslanički klubovi, razne kombinacije, ali Bošnjaci u Sandžaku nikakve opipljive koristi nisu imali ni od Ugljanina, ni od Ljajića ni od Zukorlića”, zaključuje Slezović.

Izvor: Al Jazeera