Od čuvanja koza do revolucionarnog softvera za farme

Kao dječak, Kopić je čuvao koze u rodnom Viljevu (AP)

Kao dijete u Viljevu, selu u Osječko-baranjskoj županiji, Matija Kopić (30) živio je u obitelji koja se bavila uzgojem koza i ovaca i proizvodnjom sira. Matija je imao zadatak čuvanja stada koza, ali se u međuvremenu zaljubio i u informatiku.

Taj spoj poljoprivrede i informatike, uz poslovnu dalekovidnost i želju za napredovanjem, rezultirao je da napravi softver koji je nazvao Farmeron. Radi se o softveru koji danas upravlja više od milijun krava.

Informatička revolucija na farmi

Govoreći o softveru, koji je na neki način uveo informatičku revoluciju u radu farmi, Kopić kaže kako on ima osnovnu zadaću da proizvođačima mlijeka i mesa pomaže da budu bolji u onome što rade, bilježe što veću kvalitetu i samim tim ostvaruju veće prihode.


Foto: Borna Filić/Pixsell

„Farmeron omogućava zapravo optimalizaciju cijeloga proizvodnog procesa na jednoj farmi. Uz pomoć njega farmeri kontroliraju sve što se događa na farmi od onih najsitnijih pa do velikih stvari. On im pomaže da uz pomoć niza podataka koje sustav obrađuje farmer u određenom trenutku donese najbolju moguću odluku. Tako se postiže najveća moguća optimizacija uz smanjenje troškova i povećanje proizvodnje. Vrlo brzo, nakon što počnu koristiti softver, farmeri se ne mogu više vratiti na staro jer vide koje im sve on prednosti pruža“, kaže Kopić.

Dodaje kako softver „vodi brigu“ o ishrani, troškovima ishrane, upravljanju inventarom, skladištem, ljudima, zdravljem životinja, njihovom reprodukcijom, koje od njih treba tretirati i koje se isplati tretirati… U konačnici daje i podatke o financijskoj isplativosti cijelog procesa na toj farmi gdje je instaliran. Jednostavno rečeno, upravlja svim procesima na farmi.    

Pojašnjava kako mu je u izradi softvera iznimno mnogo pomoglo iskustvo koje je stekao dok je čuvao koze. Sve to što je tada naučio i o čemu je razmišljao kasnije je ugradio u softver kojega je počeo graditi i stvarati prije šest godina.

Tijekom 2011. godine, zajedno s prijateljem i poslovnim partnerom Markom Dukmenićem, osnovao je tvrtku koju su nazvali Farmeron. Ubrzo su dobili i prve klijente, a njihov broj iz mjeseca u mjesec raste. Danas, šest godina kasnije od početka stvaranja softvera, Farmeron je prvi i jedini operativni sustav za njihove poslovne partnere.

Donosi najkvalitetnije odluke

Predstavljajući svoj softver Kopić kaže kako se u njega ugrađuju najrazličitiji podaci o farmi, vrsti krava, podneblju, ishrani… U sustav se integriraju i različiti senzori i strojevi prisutni na farmi. Softver od svih njih 24 sata dnevno prikuplja različite podatke, poslije čega donosi najkvalitetniju odluku za farmu.

Sustav zapravo neprestano komunicira s ljudima, strojevima i senzorima integriranim na farmi i u ovisnosti o ulaznim podacima koje dobiva donosi određene zaključke,  proizvodi sugestije koje prezentira vlasniku koji treba odraditi neku akciju.

„Svi ti podaci pojedinačno kada bi se gledali nemaju neku važnost niti značenje. Međutim, na ovaj način obrađeni oni su iznimno važni i korisni. Softver koristi svima počevši od samih farmera, preko veterinara pa sve do vlasnika koji putem mobilnog telefona bilo gdje da se nalazi u svijetu može imati pun uvid u sve što se događa na njegovoj farmi i to u realnom vremenu“, pojašnjava Kopić.

Posebno važno je da je kod donošenja odluka isključena bilo kakva intuicija ili dvojbe pri čemu se željene odluke donose u sekundi. Uz sate i sate ušteda na vremenu cijeli sustav donosi i brojne uštede, koje se na velikim farmama mjere stotinama tisuća eura. Bez Farmerona, za donošenje takve odluke trebali bi sati analize različitih podataka. Ipak, i dalje čovjek ima presudnu ulogu na farmi, koji i dalje može birati hoće li ili neće prihvatiti odluku koju mu je softver predložio.

Kaže i kako su farmeri iznimno vrijedni, kvalitetni i dobri ljudi koji rade od jutra do sutra kako bi ostvarili što kvalitetnije rezultate kojima je često tehnologija strana i u velikom broju slučajeva unijela pravi kaos u život. Na ovaj način želio im je pomoći i olakšati život.

O tome kako se do sada pokazao softver govori i podatak da tvrtka Farmeron, koja ima i svoju američku podružnicu, upravlja nizom velikih farmi u SAD-u. Tvrtka zapravo i jeste najvećim dijelom okrenuta prema tržištu SAD-a i to iz vrlo jednostavnoga razloga.

Svjetsko tržište

„Naš samo jedan klijent u SAD-u ima krava koliko ih ima u cijeloj Hrvatskoj. Naš softver je prije svega namijenjen srednje velikim i velikim proizvođačima kakvih je u Hrvatskoj malo. Ipak, imamo plan za prodaju softvera i dalje u svijet“, kaže Kopić.

Kao jedno od novih tržišta je i Kina gdje se ulažu ogromni novci u poljoprivredu i farmu i kojima bi samim tim jedan ovakav sustav donio značajne uštede. Mišljenja je kako bi upravo na tom tržištu njihov softver mogao donijeti odlične rezultate, tim prije što kineske farme ipak značajno kaskaju za sličnim farmama u SAD-u.

Kopić je siguran kako je digitalizacija i informatizacija poljoprivrede njena budućnost, pri čemu će podaci biti najvrednija i jedina valuta. Očekuje kako će se poljoprivredna proizvodnja korjenito mijenjati u tom smjeru i da će u budućnosti samo takvi poljoprivrednici i njihove farme napredovati i ostvarivati željene rezultate.

„Podatak koji je kvalitetno organiziran i koji sustav prepozna i razumije će biti iznimno vrijedan. Cijele industrije će ići u tom smjeru, a u poljoprivredi još ima jako puno prostora za napredak. Očekuje nas radikalna transformacija. Vjerujem da će za pet-deset godina sve biti drugačije kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji i da njena kvalitetna provedba neće biti moguća bez digitalizacije i informatizacije“, ističe Kopić.

Šest godina od kako je Farmeron počeo nastajati Kopićeva tvrtka zapošljava 50-ak osoba od kojih njih desetak i u SAD-u. Kopić tajnovito kaže i kako već razmišljaju o novim sličnim proizvodima koji će donijeti boljitak poljoprivrednicima u svijetu. O idejama za sada ne želi govoriti, ali bi se one ubrzo mogle pojaviti na svjetskim tržištima.

Izvor: Al Jazeera