Njemačka se zalaže za mir, a izvozi oružje u ‘osjetljive zemlje’

Prije nekoliko godina armija Saudijske Arabije je kupila veliki broj puški od njemačkih proizvođača (Arhiva)

Piše: Harun Cero

Najnovij izvještaj njemačke Vlade je pokazao da ta zemlja bilježi rekorde u izvozu oružja, a ekspert sa Instituta za mir u Stockholmu (SIPRI) Pieter Wezeman kaže da ta zemlja i dalje izvozi vojnu tehnologiju u zemlje koje su uključene u oružane konflikte.

Njemačka i dalje izvozi i u zemlje koje nisu uključene u borbu protiv Islamske države Irak i Levant, ali koje su uključene u druge oružane konflikte, kao što su Zaljevske zemlje, koje djeluju u kontroverznim operacijama u Jemenu, Turska, koja se bori protiv kurdskih oružanih grupa i Izrael, koji je uključen u konflikt sa palestinskim grupama“, navodi Wezeman i dodaje da će taj izvoz Njemačke biti uvijek u žiži interesovanja javnosti.

Opoziciona stranka Ljevica u Njemačkoj odavno traži zabranu izvoza malokalibarskog oružja i municije s obzirom na to da najviše civilnih žrtava ratnih sukoba stradava upravo od ovakvog oružja.

Irak je najproblematičniji za kritičare, jer ta zemlja, po izvještaju Vlade, spada u zemlje s najvećim porastom uvoza malokalibarskih oružja i municije iz Njemačke.

Izvoz u ‘osjetljive države’

Ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine izdano izvoznih dozvola za oružje u vrijednosti od 4,03 milijardi eura, što je još više nego u istom periodu prošle godine koja slovi kao rekordna.

Vojni ekspert u Međunarodnom konverzionom centru u Bonu (BICC) Wolf Christian Paes je mišljenja da su, iako je crno-crvena koalicija u Njemačkoj posvetila veću pažnju politici izvoza oružja u “osjetljive države“, neke odluke, kao što je izvoz G36 pušaka u Irak, radi borbe kurdskih Pešmergi protiv ISIL-a, problematične.

“Ovdje se moglo više uraditi da ta oružja ne dođu na crno tržište ili čak u ruke terorista. Sve se to moglo postići sa boljim kontrolama“, tvrdi Paes.

Smatra da izvoz oružja u zemlje kao što su Francuska i Poljska nije problematičan, ali da nije siguran kada su u pitanju treće zemlje, koje su, kako navodi, po izvještajima također aktivne i u Iraku.

“Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Alžir, Kuvajt… sve su to zemlje u kojima su ljudska prava upitna, a neke su, primjera radi, već umiješane u konflikte, kao u Jemenu, ili su pod sumnjom da podržavaju oružane grupe. Naprimjer u Siriji“, ističe.

I ovdje, kaže on, se postavlja pitanje da li je njemačka Vlada mogla uraditi više da se oružje i municija iz te zemlje ne upotrebljavaju u konfliktnim regijama kao što su Irak i Sirija.

“Ne mislim da možemo stvarno izračunati koliko civila je u Siriji ubijeno malokalibarskim oružjem, a koliko zračnim napadima ili glad i bolesti, ali, koliko god, je previše. Ne mislim da njemačko oružje ili municija u Siriji igra veliku ulogu“, mišljenja je Paes i dodaje da izvještaj o izvozu oružja pokazuje dvojnu ulogu Njemačke na tom području.

“S jedne strane se Vlada u Njemačkoj se godinama zalaže za strože kontrole trgovine oružja u svijetu, kao i za kontrole naoružavanja, a s druge strane pripada najvećim izvoznicima oružja.“

Svaki pištolj treba metak

I Ulrich Kuehn, saradnik u organizaciji Carnegie Endowment for International Peace u Washingtonu, smatra, slično kao i Paes, da je njemačka politika izvoza oružja “lažljiva“.

Tvrdi da jedno naspram drugog stoje riječi i brojke.

“S jedne strane se Njemačka zalaže za međunarodni mir, ali s druge strane Berlin dopušta zbog ekonomije da se izvozi oružje u krizne regije Bliskog istoka“, ističe.

Dodaje da je malokalibarsko oružje nuklearno oružje 21. vijeka.

“Iako se smanjuje izvoz malokalibarskog oružja iz Njemačke, svaki pištolj treba svoj metak. I Njemačka na tom polju i dalje zadovoljno izvozi. To se mora promijeniti. Izvoz u krizne regije se ne može potpuno kontrolirati i odjednom se njemačko oružje nađe u regijama gdje vlada rat, kao što je Sirija“, navodi.

Smatra da, iako oni koji podržavaju izvoz kažu da, kada Njemačka ne bi to radila, onda bi neko drugi, treba negdje početi, jer ta zemlja se, po njemu, ne mora oslanjati na izvoz vojne tehnologije.

“Njemačka može sebi tražiti i druga tržišta. Želim da njemačka Vlada to posmatra sa moralne strane i da preuzme odgovornost“, objašnjava Kuehn.

Iako je mišljenja da se njemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel više drži pravila i odobrenja koja vrijede za izvoz oružja, to može još i bolje.

Mediji navode da je izvoz municije za malokalibarska oružja iz Njemačke povećan za deset puta u prvih šest mjeseci 2016. u odnosu na prethodne, ali Pieter Wezeman ističe da izvještaj ne ukazuje na to da je on drastično povećan.

On je povećan sa 27 miliona eura u prvih šest mjeseci 2015. na 283 miliona eura u istom periodu 2016.

Najviše oružja izvezeno u SAD

U izvještaju se navodi da je najviše malokalibarskog oružja i municije izvezeno u Poljsku, Francusku i Irak na državnom nivou.

“Ne znam zašto se u izvještaju navodi da je najviše municije otišlo u Francusku, Poljsku i Irak, kada je najviše izvezeno u Sjedinjene Američke Države“, ističe Wezeman.

Kada se uporede Evropska unija i treće zemlje, Njemačka je u prvih pola godine 2016. u zemlje EU-a izvezla municiju za malokalibarsko oružje u vrijednosti od 6,5 miliona eura, uključujući Francusku i Poljsku, dok je u treće zemlje izvezeno isto oružje u vrijednosti od 8,7 miliona eura, uključujući Irak.

Samo u tu zemlju je izvezeno malokalibarsko oružje i municija u vrijednosti od 5,5 miliona eura.

Ekspert Wezeman tvrdi da je najviše municije za malokalibarska oružja u prvih pola godine 2016. ipak otišlo u zemlje članice NATO-a, 268 miliona eura, a najviše u SAD, te da zato ne razumije zašto se Poljska, Francuska i Irak navode kao glavna odredišta njemačkog izvoza.

Bolji pristup, barem na papiru

Što se tiče snabdijevanja Kurda u Iraku malokalibarskim oružjem i municijom, on smatra da takva vojna pomoć uvijek vodi kritikama i političkoj debati.

“Ali, u kritičnim situacijama kao što je ona u Iraku, mnogi kažu da je to dobar razlog da se tamo pošalje oružje i municija. Njemačka je uložila napore da smanji dugoročni rizik, kada se porazi ISIL, da izvozom proizvede novi rat u Iraku i regiji. Tako je, primjerice, Njemačka razvila sistem da izvozi oružje u ta područja samo ako je prethodna količina istog potrošena do određenog nivoa“, ističe on.

Kaže da to, barem na papiru, izgleda kao bolji pristup politici izvoza oružja u krizna područja nego što je to slučaj kod drugih zemalja izvoznica.

Mišljenja je da je nova izvozna politika malokalibarskog oružja i municije u Njemačkoj restriktivnija u odnosu na većinu ostalih zemalja koje proizvode oružje, a dobro je, tvrdi, da se više ne može izvoziti malokalibarsko oružje iz Njemačke u Saudijsku Arabiju.

Prije nekoliko godina armija Saudijske Arabije je kupila veliki broj puški od njemačkih proizvođača, a taj kontroverzni dogovor je, tvrdi Wezeman, jedan od razloga što je Njemačka razvila novu izvoznu politiku.

Izvor: Al Jazeera