Sinđelić u crnogorskom pritvoru 30 dana

Piše: Veseljko Koprivica

Beograđanin Aleksandar Sinđelić, jedan od organizatora grupe iz Srbije koju crnogorsko Tužilaštvo sumnjiči za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. juna, nalazi se u Istražnom zatvoru  u Spužu.

On je u srijedu poslije podne produžen pritvor do 30 dana. Njegov advokat Milan Vujović rekao je novinarima u Podgorici da, zbog tajnosti postupka, ne može reći kako se njegov klijent branio kod tužioca i sudije.

Sinđelić je uhapšen prije dva dana u Beogradu te je u večernjim satima, pod specijalnim mjerama bezbjednosti, letjelicom crnogorskih državnih organa prebačen u Podgoricu.

Akcija je izvedena po nalogu iz Crne Gore, a povodom ovog hapšenja, niko se nije oglasio.

Sedamnaest osumnjičenih na slobodi

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija potvrđeno je da se Sinđelić nalazi u toj instituciji te da mu je pritvor određen nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Sinđelića i bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore sumnjiči da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe koja je 16. oktobra u Podgorici, na dan izbora, planirala da zauzme zgradu Skupštine Crne Gore, puca u građane okupljene ispred Skupštine i uhapsi premijera Mila Đukanovića.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, tužilaštvo samo Dikića, Sinđelića i Kristinu Hristić sumnjiči za pokušaj terorizma, a ostalih 17 uhapšenih su pušteni na slobodu.

Iz Specijalnog tužilaštva su saopštili novinarima da ovaj “predmet nosi oznaku tajnosti, zbog čega bi svako saopštavanje detaljnijih informacija koje mogu da utiču na postupak predstavljalo kršenje propisa”.

Mediji u Srbiji su objavili da je Sinđelić krajem prošle sedmice saslušan u Beogradu te da je to urađeno u saradnji i po nalogu crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva. Podgoričke Dnevne novine, medij blizak Vladi Crne Gore, objavile su tada da će njegov obiman iskaz biti dostavljen nadležnima u Crnoj Gori “posredstvom međunarodne pravne pomoći, prije nego što se steknu formalni uslovi za njegovo hapšenje i izručenje”.

Specijalni državni tužilac Crne Gore Milorad Katnić nedavno je kazao da Tužilaštvo ima dokaze da je Sinđelić organizator grupe “i osoba koja je pripremila oružje i dron”.

Dikić saslušavan deset sati

Sinđelić je negirao da je umiješan u organizovanje terorističkog napada u Crnoj Gori i da se 16. oktobra nalazio u Beogradu.

“Ako Milo Đukanović tamo pali marihuanu i piše gluposti, to je njegov problem, razumete. Ta kriminalna opcija tamo što radi uopšte me ne zanima, a za ovo što se dešava po medijima tek ćemo da se tužimo i da vidimo šta će da bude, s obzirom da ja iz Srbije nisam odlazio, niti znam o čemu se radi”, kazao je Sinđelić tada podgoričkim Vijestima.

Bratislav Dikić, glavnoosumnjičeni za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori 16. oktobra, saslušan je u utorak u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu. Specijalni tužilac Saša Čađenović ispitivao je Dikića o vezama sa osobama koje se terete da su pripremale krvoproliće nakon zatvaranja biračkih mjesta 16. oktobra.

Dikić je protekle sedmice dva puta pod jakim obezbjeđenjem odvođen u Specijalno tužilaštvo, gdje je saslušanje trajalo više od deset sati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO