Mogući scenariji bitke za osvajanje Halepa

Vladine snage u Halepu pokušavaju osvojiti dijelove grada koje kontrolišu pobunjenici (Reuters)

Piše: Mohamed Knas

Svi pogledi uprti su u bitku koja se odvija u opkoljenim kvartovima sirijskog grada Halepa. Za oružanu sirijsku opoziciju riječ je o bici za opstanak u kojoj ne postoji druga alternativa osim pobjede. S druge strane, snage sirijskog režima nastoje povratiti kontrolu nad cijelim ovim područjem. 

Nakon što se Jaish al-Fath, formacija u sastavu sirijske opozicije, povukao sa položaja koje je osvojio tokom bitke za razbijanje opsade Halepa, pokrenute 28. oktobra, frakcije oružane sirijske opozicije u opkoljenim dijelovima Halepa najavile su formiranje “Komandnog vijeća Halepa”.

Ovo je uslijedilo nekoliko sati nakon saopćenja potpredsjednika Komisije za sigurnost i odbranu ruskog Saveznog vijeća da bi vojna operacija za protjerivanje militanata iz Halepa uz učešće ruskog ratnog zrakoplovstva mogla započeti u roku od 24 sata. Nakon što je ovaj rok istekao, ruska vojna avijacija počinje zaista i izvoditi raketne napade na grad.   

Stanovnici koji žive pod opsadom u Halepu čekaju da vide kako će se odvijati početak ove borbe, i na koji način će se Komandno vijeće Halepa, novoformirana alijansa, nositi sa njom.  

Vojni zapovjednik Komandnog vijeća Halepa Abu Bashir Maaret za Al Jazeeru kaže da je Vijeće formirano kako bi se prekinula opsada grada, a vojni napori ujedinili i organizirali na bolji način. Dodaje: „Mi imamo vojne sposobnosti da odbijemo napade Assadovog režima i milicija koje ga podržavaju, međutim ruski ratni avioni daju ovoj strani prevagu u borbi.“

Raketni napadi

On je naglasio da je Komandno vijeća Halepa odlučno u tome da se suprotstavi vojnim putem, rekavši: „Mi smo stanovnici ovog grada i nećemo dozvoliti iranskim okupacionim snagama da osvoje grad Halep. Uložit ćemo sve svoje vojne kapacitete kako bi se suprotstavili ovoj okupaciji i čvrsto ćemo držati borbene fontove do posljednjeg daha.“

Vojni analitičar pukovnik Adib Al-Alawi smatra da snage sirijskog režima i milicije u savezu sa njim, pa čak i Rusi znaju da kopneni rat nije dobra ideja za preuzimanje Halepa. Ovaj analitičar kaže da će snage sirijskog režima i Rusi pribjegavati raketnim napadima na opkoljene četvrti Halepa, jer će u slučaju bilo kakvog kopnenog sukoba doći do uličnog rata.

Takvo ratovanje nije u interesu sirijskog režima i Rusije, budući da iziskuje ogromne troškove i neće dovesti do željenih rezultata zbog iskustva koje Komandno vijeće Halepa ima u ovakvoj vrsti borbe.      

Pukovnik Al-Alawi dodaje da će se frakcije u sastavu Komandnog vijeća Halepa boriti i riskirati živote u borbi protiv snaga sirijskog režima i njegovih saveznika jer su uvjereni da je u pitanju borba za njihov opstanak.

O opcijama sirijske opozicije za suprotstavljanje ovim napadima, pukovnik Al-Alawi kaže da se opozicione snage ne mogu osloniti na to da će frakcije koje učestvuju u operaciji Štit Eufrata, nakon što osvoje grad Al-Bab, krenuti u razbijanje opsade Halepa sa istočne strane, jer se ove frakcije bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Scenarij Darayye

Vojni analitičar Fayez Al-Asmar za Al Jazeeru kaže da, za preuzimanje kontrole nad opkoljenim djelovima Halepa, snage sirijskog režima imaju na umu scenarij identičan onom iz grada Darayye u provinciji Damaska.

Dodaje da će ruska avijacija izvoditi intenzivne raketne napade na ta mjesta s ciljem slamanja narodne podrške frakcijama Komandnog saveza Halepa. Zatim će izgladnjivati stanovništvo do smrti, što će izazvati srdžbu naroda. Sirijski režim računa na to da će, vršenjem pritiska na narod, doći do prihvatanja njegovih uvjeta i predaje grada.

Al-Asmar za Al Jazeeru kaže da ruska avijacija trenutno ide na to da se presijeku linije komunikacije između Idliba i Halepa, jer Idlib predstavlja stratešku dubinu za Jaish al-Fath koji radi na razbijanju opsade kvartova u gradu Halepu.

Također, smatra da deblokada Halepa sa istočne strane, odnosno iz pravca Al-Baba, koju pokušavaju izvesti frakcije učesnice vojne operacije Štit Eufrata nije moguća, budući da Slobodna sirijska vojska, koja je dio operacije Štit Eufrata, ima zadatak da se suprotstavi ISIL-u.

Al-Asmar dodaje da Jaish al-Fath treba ponovo pokrenuti žestoku ofanzivu i to na najkraći put, odnosno na područje vojnih fakulteta. Također, treba nastaviti s kontinuiranim napadima u pravcu dijelova Halepa koji se nalaze pod kontrolom sirijskog režima, ukoliko želi spriječiti ofanzivu za preuzimanje kontrole nad Halepom i razbiti opsadu njegovih istočnih četvrti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sirijska vojska je pokrenula veliku ofanzivu na istočni Halep, koji kontrolišu snage pobunjenika.  Državna televizija izvještava da su sirijske zračne snage izvele nekoliko napada.  Najmanje tri osobe su poginule u posljednja 24 sata.  Tri bolnice u blizini Halepa su, takođe, bile mete.

Published On 16 Nov 2016
Više iz rubrike TEME
POPULARNO