Ratovi uništili živote miliona arapskih porodica

Djeca su preuzela ulogu hranitelja porodice, ističu eksperti (Al Jazeera)
Djeca su preuzela ulogu hranitelja porodice, ističu eksperti (Al Jazeera)

Piše: Iman Mohazab

Doha – Konferencija posvećena temi „Utjecaj ratova i sukoba na arapsku porodicu“ u organizaciji Međunarodnog instituta za porodicu Doha (DIFI) rasvijetlila je probleme sa kojima se suočava porodica usljed sukoba, te psihološke i socijalne efekte koji proizilaze iz toga.   

Raspravljalo se o nekoliko tema, među kojima su: „formiranje porodice i njen raspad“, „ekonomske i socijalne posljedice“, „zdravstvene posljedice“ u svjetlu ratova i sukoba.

Organizatori konferencije se nadaju da će učesnici, počevši od sociologa, kreatora politika, nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva, kroz interakciju i razmjenu mišljenja pružiti najbolje strategije i prakse u oblasti zaštite porodice.

Učesnici su se složili da su se dešavanja kroz koja prolazi arapski region, od oružanih sukoba i ratova koji bjesne godinama, negativno odrazila na stabilnost miliona porodica i okrenula njihove živote naopačke.

U komentarima učesnika navođeni su primjeri iz ličnog iskustva, kao i dirljive priče djece, žena i omladine. Rat je promijenio njihove živote, zbog čega su se zatekli u obavljanju nekih drugih uloga u svojim porodicama.

Mijenjanje strukture porodice

Noor Al-Malki Al-Jehani, izvršna direktorica DIFI-ja, rekla je da se tema konferencije nametnula sama od sebe, ukoliko se uzmu u obzir oružani sukobi koji se dešavaju u arapskim državama i ostavljaju za sobom strašna razaranja. Milioni ljudi su postali izbjeglice, mnogi gradovi su u potpunosti razoreni i uništeno je sve što je postignuto na polju razvoja u brojnim zemljama.

Pojasnila je da je utjecaj ratova na žene izuzetno velik, posebno zbog toga što su one uglavnom meta sistematskog nasilja. Naglasila je da su društva slaba ako su porodice slabe i jaka ukoliko su porodice u društvu jake.

Iako je Al-Jehani priznala da se sve refleksije ne mogu precizno pratiti prije nego što se rat okonča, naglasila je važnost bavljenja naučnim istraživanjima kako bi se dijagnosticirali efekti i radilo na njihovom smanjenju.

Dr. Luay Shabaneh, regionalni direktor Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA)  osvrnuo se na ono što je nazvao disproporcijom u brojkama u arapskom svijetu. Kazao je da broj stanovnika u arapskom svijetu predstavlja samo šest posto ukupne svjetske populacije, dok 50 posto od ukupnog broja izbjeglica u svijetu i 46 posto interno raseljenih čine Arapi.

Shabaneh je govorio o direktnim posljedicama na porodice koje su pogođene sukobima. Neke od najznačajnijih posljedica su: „mijenjanje strukture porodice i uloga unutar nje tokom raseljavanja ili migracije, nedovoljna snaga da se odupre šokovima, povećanje broja smrtnih slučajeva kao posljedica prebacivanja s mjesta na mjesto, loš pristup osnovnim i nužnim uslugama, povećanje nasilja nad ženama, porast broja nekih negativnih pojava poput ranog stupanja u brak i trgovine ljudima.“      

Objasnio je da je ugrožena porodica prinuđena da se nosi s krizama, međutim ranim stupanjem u brak, na primjer, mogu se proizvesti još veći problemi.

Učesnici su u svojim komentarima istakli s kojim izazovima se članovi porodica suočavaju kako bi ispunili svoje uloge, i to u vrijeme kada su prisiljeni da se odreknu društvenih relacija, ali i posljedice svega toga na njih.

Djeca postala hranitelji porodice

Šeika Hessa bint Khalifa Al Thani, specijalna izaslanica generalnog sekretara Ujedinjenih naroda u Arapskoj ligi za humanitarna pitanja, rekla je da članovi porodica koje su dislocirane iz svoje zemlje i okruženja pate od posttraumatskog poremećaja. Istakla je da je to primijetila prilikom obilaska izbjeglica na terenu, gdje je većina njih izrazila svoju zabrinutost zbog nesigurnosti za svoj život i strah za budućnost.   

Pojašnjava kako su ovi ratovi imali za rezultat raspad strukture porodice, i da je pri tome svaki član porodice različito pogođen. Smatra da djeca nose najveći teret štete koja je nanesena, te da je veliki broj njih izgubio osjećaj emocionalne sigurnosti.

Šeika Hessa je navela da su porodice koje trpe posljedice rata postale disfunkcionalne. Ovi poremećaji odražavaju se na kulturu, tradiciju i način života, ali i na uloge unutar same porodice.

Skrenula je pažnju na to da su mnoge majke preuzele ulogu očeva, dok su djeca prisiljena da se prihvate uloge hranitelja porodice.

Gledano dugoročno, ove negativne posljedice koje su iskusili milioni arapskih porodica zbog nestabilnosti i nesigurnosti u njihovim zemljama predstavljaju, kako to smatra šeika Hessa, ogroman gubitak za arapski svijet jer će izgubiti generacije koje će biti sposobne da proizvode, doprinose i unapređuju.   

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO