Peking tone, građani u strahu

Eksplozija se desila u univerzitetu u zapadnom dijelu grada (Ilustracija)

Piše: Ali Abu Mrihal

Istraživanje koje je sprovela Kineska akademija za geodeziju i mapiranje (CASM) pokazalo je da su veliki dijelovi istočnih područja glavnog grada Kine suočeni s ubrzanim spuštanjem tla u proteklih 14 godina, gdje prosjek slijeganja doseže i do 15 cm godišnje.
To pokazuje i videosnimak, podijeljen na kineskim društvenim mrežama, gdje se može vidjeti jedna od stambenih zgrada u istočnim naseljima Pekinga koja je potonula u zemlju 1,8 metara od 1992. godine, prema navodima svjedoka.   

Stanovnici glavnog grada izražavaju svoju zabrinutost zbog ovakvih dešavanja. Veliki broj njih obratio se i općinskim službama kako bi se raspitali o razlozima ovakve pojave. Drugi su, pak, iskazali želju za promjenom mjesta stanovanja, s namjerom da izbjegnu nepredvidive događaje u budućnosti. Takve strahove dodatno pojačavaju priče koje se često čuju među stanovnicima Pekinga o zemljotresima i podrhtavanju tla koje se dešava u unutrašnjosti Zemlje.  

Podzemne vode

Kineski istraživač Yang Yuan Feng smatra da je glavni problem koji dovodi do ovakve pojave loše upravljanje podzemnim vodama, pored podzemnih vodova za snabdijevanje električnom energijom i internetom te mreža podzemne željeznice.    

U razgovoru za Al Jazeeru kaže da pretjerana upotreba podzemnih voda dovodi do erozije više od 38 posto zemljišta te da stanovnici glavnog grada troše blizu pet stotina miliona kubnih metara vode godišnje, što je kineske vlasti nagnalo da dovedu vodu sa juga države.

Naglasio je da kriza sa podzemnim vodama, sa kojom se suočava glavni grad Peking, predstavlja glavni razlog spuštanja velikih dijelova tla u istočnim oblastima grada.   

Feng je zahtijevao od lokalnih vlasti da hitno djeluju u cilju rješavanja ovog problema, te smatra kako najveći izazov predstavlja nalaženje rješenja za osiguravanje izvora vode koji ne zahtijevaju bušenje i istraživanja u tlu.  

Također, upozorava na opasnost proširivanja tunela podzemne željeznice, čija dužina iznosi 554 km i pokriva više od 48 posto površine glavnog grada. Kaže da mnogim područjima u okolini stanica metroa prijeti opasnost od iznenadnog propadanja tla usljed vibracija izazvanih kretanjem vozova velikom brzinom iz sata u sat. Takva opasnost ne prijeti samo tlu nego i stambenim objektima u okolini.

Rekonstrukcija

Wang Pu, jedan od stanovnika sjevernog djela Pekinga, u kojem je zabilježeno veliko slijeganje tla u pet posljednjih godina, kaže da je primijetio malu pukotinu između zida njegove kuće i tla. U prvi mah je pomislio da se tokom noći desio zemljotres, ali je pukotina, kako je vrijeme prolazilo, postajala sve veća. Proširila se toliko da su se mogla vidjeti oko tri centimetra temelja kuće.

Dodaje da se zbog opasnosti koju je osjećao „uputio u općinu, no oni su mi samo pružili pomoć prilikom popravke i zatvaranja pukotina, bez ikakvog pojašnjenja zašto je došlo do ovakvog problema.“

U razgovoru za Al Jazeeru, naglašava kako je ponovo počeo primjećivati male pukotine te da je počeo ozbiljno razmišljati o prodaji kuće i selidbi u drugi, sigurniji dio grada.

Kineske vlasti nisu dale nikakvo objašnjenje za ovu pojavu i ne bave se ovim problemom, tvrde stanovnici tih područja. Oni koji prate ova dešavanja smatraju da, u slučaju da se problem nastavi, mnogim istočnim dijelovima grada Pekinga prijeti opasnost od urušavanja tla. Time se dovode u opasnost životi više od dvije stotine miliona stanovnika nastanjenih u ovom gradu.

Izvor: Al Jazeera