Izraelska paranoja: Novi zidovi na granicama

Izrael trenutno posmatra Jordan kao sastavni dio svoje teritorije, ali i kao „alternativnu domovinu“ za Palestince (AP)

Piše: Raed Awad 

Sa početkom radova na izgradnji sigurnosnog zida na jordanskoj granici, koje su pokrenule izraelske okupacione vlasti, ponovo se manifestira sigurnosna paranoja koja je i ranije artikulisala historijski izraelski pravac.

Izrael je prethodno podigao tri zida razgraničenja koji ga razdvajaju od Zapadne obale, zatim na okupiranoj Golanskoj visoravni te zid opremljen elektronskim senzorima na granici sa Egiptom.

Izjava izraelskog ministra odbrane potvrdila je da je tim Uprave za izgradnju i inžinjering počeo postavljati prve blokove sigurnosnog zida na granici sa Jordanom, dok je cilj ovog projekta zaštititi izraelski narod od bilo kakve sigurnosne prijetnje iz Jordana.

Mentalitet geta

Penzionisani general Fayez al-Douiri, strateški i vojni ekspert, pojašnjava da izraelski sigurnosni mentalitet nije ništa novo u kontekstu strategije, te da je to samo nastavak širenja brojnih izraelskih kantona (geta) uspostavljenih širom svijeta.

Al-Douiri za Al Jazeeru dodaje da je većina zidova podignutih do sada stara, te da Izrael želi izvršiti njihovu modernizaciju idući u korak sa savremenim tokovima.

On je objasnio da između Jordana i Izraela postoji sigurnosna barijera i to još prije nego je potpisan izraelsko-jordanski mirovni sporazum 1994. godine.

U to doba, izraelske vlasti su namjeravale podići ogradu od bodljikave žice, poseban makadamski put te minsko polje kao zaštitu od upada pojedinaca i vozila, te područja i posebne kontrolne tačke sa efikasnim oružjem. 

Al-Douiri dodaje da inženjerija izraelske vojske provodi veoma detaljne operacije „češljanja“ terena još od okupacije Zapadne obale, posebno na teritorijama gdje postoji velika vjerovatnoća od upada, uz stalne patrole i utvrđene zasjede, ističući da sada rade na njihovom unapređenju u skladu sa novim defanzivnim sistemom koji odgovara trenutnim izazovima.   

Sa svoje strane, visoki zvaničnik jordanske Vlade potvrđuje ovakav pravac u izraelskom razmišljanju u pogledu njihove sigurnosti, te smatra da im takav pristup „neće donijeti sigurnost“, nego da to neminovno vodi ka „ostvarivanju pravde za palestinski narod i postizanje mira sa njima“.

Ovaj vladin izvor nije zaboravio naglasiti da ono što okupacione snage čine predstavlja „njihovu internu stvar, pogotovo što se to odvija na njihovoj strani granice“, kako je to opisao.

Opasni indikatori

S druge strane, politički analitičar i specijalista za palestinska pitanja Fayez Rasheed otkriva da Izrael trenutno posmatra Jordan kao sastavni dio svoje teritorije, pored toga da je to „alternativna domovina“ za Palestince.

Istakao je da parlamentarna rasprava u izraelskom Knessetu oko nacrta Zakona o sprečavanju infiltracije indicira ozbiljnost infiltracije na teritoriju Izraela iz svih arapskih zemalja koje su poimenično spomenute.

U samom nacrtu Jordan nije decidno spomenut, te se navodi samo termin ‘istočno od rijeke’. Ova izjava implicira da je Jordan alternativna domovina Palestincima čime se otvara mogućnost za njihovu deportaciju u bilo koje vrijeme izlaganja riziku ili ekspanzionističkim ambicijama u budućnosti. 

Resheed je ukazao i na knjigu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pod nazivom „Mjesto pod suncem“, u kojoj se eksplicitno ističe da je Jordan „otrgnut od izraelske zemlje“ te da uspostavljanje sigurnosnih zidova dolazi u kontekstu ovakvih sigurnosnih pobuda, pozivajući jordansku Vladu da ne vjeruje bilo kakvom mirovnom sporazumu sa Izraelom uključujući i sporazum Wadi Araba.

U saopćenju izraelske Vlade ističe se da sigurnosni zid na granici sa Jordanom podrazumijeva izgradnju novih puteva, moderne osmatračnice i vojnih centara sa naprednom tehnologijom.

Zid će se pružati dužinom od 30 kilometara između odmarališta Eilat na krajnjem jugu Izraela i Wadi Araba, dok se troškovi projekta procjenjuju na 75 miliona dolara, te da je krajnji rok za završetak svih radova krajem tekuće godine.

Izvor: Al Jazeera