Damir Mulaomerović, od Tuzle do velikog Reala

Damir Mulaomerović je, bez pretjerane pretencioznosti, jedan od pet najboljih plejmejkera evropske košarke (EPA)

Bila je 1995. godina kada sam prvi put nakon rata gledao Cibonu. Igrala jer protiv Panathinaikosa, koji je vodio Božidar Maljković, a u timu Stojko Vranković, Dominique Wilkins, Oikonomu, Alvertis…

Među poznatim “cibosima” Dževadom Alihodžićem, Veljkom Mršićem, Vladom Alanovićem i drugim vidio sam još jedno poznato lice – Damira Mulaomerovića.

Iako jedan od najmlađih na parketu, igrao je hrabro. Brza prednja promjena, pa dvokorak, lopta na tablu, pa “trica”, pa asistencija… Bio je neuhvatljiv, mlad, drzak, poseban.

Sjećam ga se kao talentiranog juniora tuzlanske Slobode, koga je trener Borislav Džaković uveo u prvi tim, s Asimom Paščanovićem i Nedimom Delićem. Na posljednjem juniorskom prvenstvu Jugoslavije proglašen je najboljim igračem.

Kada je počeo rat, pokušao je spasiti karijeru, pa je napustio rodnu Tuzlu i stigao u Hrvatsku. Prije toga je probao u Splitu, ali ga tamo nisu prihvatili. Cjenili su da je preslab za Jugoplastiku, ali ga je zato Cibona primila.

Shvatili su vrlo brzo, čim se Damir oporavio od ratnih trauma, da nisu pogriješili. “Mula” je, nakon kratkog kaljenja u drugom timu Cibone, zagrebačkoj Doni, brzo dobio dirigentsku palicu u dvostrukom evropskom prvaku.

Igrao u velikanima

U Ciboni se izgradio kao košarkaš, igrao Euroligu i postao jedan od njenih najvažnijih igrača. A kada se pogleda lista klubova u kojima je kasnije igrao, to su sve evropski košarkaški velikani, od bolonjskog Fortituda, istanbulskog Efesa, atinskih Panathinaikosa i Olympiacosa, do velikog Real Madrida.

Zakasnio poziv iz Bosne i Hercegovine

Mulaomerović je, iako Bosanac, igrao za reprezentaciju Hrvatske.
I nije se pokajao; bio je njen najvažniji igrač u jednom periodu.
Osjetio je draž učešća na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine.
“Meni je poziv iz Bosne i Hercegovine kasno stigao”, sjeća se.
“Naravno da sam razmišljao o nastupu za svoju domovinu, ali kada sam mislio da će me zvati, iz [Košarkaškog] saveza su bili nijemi. Neću nikoga javno kriviti, mada znam ko je za to odgovoran. Kada su me pozvali u Hrvatsku, više nije bilo prostora za povratak u [reprezentaciju] Bosnu i Hercegovinu”, kaže Mulaomerović.

Željko Obradović mu je pomogao da ostvari san svakog košarkaša; doveo ga je u Panathinaikos, s kojim je osvojio evropsku titulu 2002. godine.

“Željko Obradović je jedinstven trener, najbolji u Evropi. S njim sam uživao i na kraju postao prvak Evrope, što ostaje za cijeli život”, priča za Al Jazeeru danas 40-godišnji trener.

Mulaomerović je, bez pretjerane pretencioznosti, jedan od pet najboljih plejmejkera evropske košarke u proteklih 20 godina.

Eurobasket prati, pored ostalog, i kao stručni komentator zagrebačkih Sportskih novosti. Ima dobre analize, korektan je, ali i oštar kad treba. Ukazuje na probleme, ali ne pametuje, već predlaže rješenja.

Dao je podršku Roku Leniju Ukiću, na koga je “zvono” da mu fali puno toga, najčešće preuzimanja odgovornosti i bezobrazluka. Da mu bar Mulaomerović može nešto od toga dati…

“Roko je dobar igrač i sjajan momak. Pokazao je do sada da može odlično odigrati, da je vrhunski. No, ova hrvatska ekipa ne počiva na plejmejkerima. Imamo sjajne centre i krilne centre, imamo šutere.”

Izdvaja Bojana Bogdanovića, zvijezdu NBA ekipe Brooklyn Nets.

“On je prirodni vođa Hrvatske, nametnuo se tako, igrači su ga prihvatili. No, nije jedini vrhunski igrač, tu su sjajni Mario Hezonja, Dario Šarić, Kruno Simon, pa Ante Tomić, jedan od najboljih evropskih centara.”

Ovu generaciju vidi daleko, možda i do polufinala, ako se sve poklopi, a tamo je sve moguće. Uostalom, igra se samo jedna utakmica.

Opasna Grčka

“Sviđa mi se kod ovih momaka što imaju karakter, bore se jedni za druge, žrtvuju se. Bez toga nema rezultata. Ekipa je iznad svega.”

Damir je gledao još neke utakmice na Eurobasketu. Izdvaja pobjedu Srbije nad Španijom.

“Najjača snaga Srbije je njen selektor [Aleksandar] Saša Đorđević. I ovdje ne umanjujem značaj igrača, ali selektor je jako bitan. A Đorđević je bio vrhunski igrač, zna s igračima. Odličan je psiholog, igra najviše na tu kartu. Ima i stručnost, hrabar je, preuzima svoj dio odgovornosti. Vidim Srbiju daleko, sigurno da će se upustiti u borbu za medalje, pa čak i za onu najsjajniju.”

Među favorite ubraja i Francusku, Grčku, Španiju.

“Francuska je aktuelni [evropski] prvak, ima vrhunske igrače, ali ne treba zaboraviti Grčku. To je tim koji može svakoga dobiti. Imaju fantastične igrače, dobro su pokriveni na svim pozicijama. Znaju igrati pod tenzijom, dobro se nose u teškim situacijama.”

Mulaomerović je trenutno bez posla. Vodio je svoju Slobodu, ali se nije dogovorio za ovu sezonu, pa se razišao s klubom. Živi na relaciji Zagreb – Tuzla, prati utakmice i čeka novi angažman.

Nekoga će iznenaditi sigurno, kao što je Cibonu, koja ga je dovela na probu i dobila vrhunskog igrača, a reprezentacija Hrvatske pravog lidera.

Izvor: Al Jazeera