Ustaški pozdrav – ozbiljna inicijativa ili egzibicionizam

Ustaška ikonografija primjetna je i na komemorativnim skupovima u Bleiburgu (Tomislav Mileti? / Pixsell)

PIše: Branimir Bradarić

Sedamdeset godina od poraza fašističkih snaga u Drugom svjetskom ratu, u Hrvatskoj je pokrenuta inicijativa da se nekadašnji ustaški pozdrav “Za dom – spremni” uvede kao službeni pozdrav u Hrvatskoj vojsci. Skupina građana Hrvatske, navodeći kako imaju podršku više od 3.000 potpisnika peticije, uputili su svoj prijedlog, između ostalih i predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar- Kitarović.

Od predsjednice se traži da se promijeni Zakon o Hrvatskoj vojsci poslije čega bi pozdrav “Za dom – spremni” ušao u službenu uporabu u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Brojni potpisnici inicijative

Među potpisnicima peticije su i akademik Josip Pečarić, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, nogometaš Josip Šimunić, akademik Stanko Popović, bivši ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest Mirko Valentić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Šeparović, odvjetnik Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec…

Pojašnjavajući svoj zahtjev, navode kako je taj pozdrav, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta kada je ubijeno desetine tisuća građana, zapravo starohrvatski pozdrav te da bi se njegovom službenom uporabom njegovala hrvatska kultura i tradicija. Mišljenja su i kako bi u suprotnom protivnici ovog pozdrava mogli sutra doći na ideju da Hrvatima zabrane pleter, zagrebačku katedralu ili čak Sinjsku alku.

Inicijator ideje je posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković – Mladi Jastreb koji je napisao da kolikogod se trudi proniknuti u problem starohrvatskog pozdrava “Za dom –  spremni!” ne može dokučiti što je u njemu neprimjereno i nedolično.

“Dogodilo bi se otprilike isto što se dogodilo i s uvođenjem kune kao novca. Raznorazni anti ovi ili oni bi vrištali par mjeseci, a nakon toga bi našli nešto drugo što ih evocira na dane dok su njihovi preci (a i oni) tamanili Hrvate”, napisao je Borković razmišljajući što bi se dogodilo kada bi se takav pozdrav uveo u službenu uporabu.

Odbijenica iz vrha vlasti

Vrlo brzo je iz Ureda predsjednice stigao neslužbeni odgovor odakle su poručili da je takva “neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije”, te da ne zaslužuje službeno očitovanje.

I sâm premijer Zoran Milanović odbio je mogućnost da se jedan ovakav pozdrav, pod kojim su ubijene desetine tisuća građana tijekom Drugoga svjetskog rata, uvede u službenu upotrebu u Hrvatskoj vojsci.

“Neka inicijatori te ideje pogledaju što je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, na skupovima kada se osnivao HDZ, govorio o ulozi Hrvata u partizanskom pokretu i što je taj pokret značio za hrvatsko nacionalno biće”, poručio je Milanović.

Iz HDZ-a, na čiju adresu je službeno također uručen prijedlog, podsjećaju da se suvremena hrvatska država temelji na Domovinskom ratu.

“Hrvatska vojska ima svoje pozdrave koji odražavaju domoljublje i zajedništvo proizašlo upravo iz Domovinskog rata. To su: ‘Domovini vjerni’ i ‘Pozdrav domovini'”, navode iz HDZ-a.

Svi su zapravo svjesni da bi uvođenjem takvoga pozdrava kao službenoga zapravo značilo i pravu rehabilitaciju ustaškog pozdrava.

Gotovo je izvjesno kako bi jedna takva odluka naišla i na snažne osude u Europi i svijetu. Sve to nikako ne bi dobro došlo za imidž Hrvatske, a posljedice bi gotovo sigurno bile dugoročne. 

Dio folklora

I pored činjenice da se pozdrav “Za dom – spremni” ne uvodi u službenu upotrebu on je tijekom zadnjih godina postao nezaobilazni dio brojnih sportskih događanja, političkih skupova… Gotovo redovita pojava je skandiranje toga pozdrava na nogometnim stadionima. Zbog toga pozdrava je i UEFA kaznila hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića, koji je nakon završene utakmice uzeo mikrofon i glasno s publikom uzvikivao taj pozdrav. Poslije toga je ubrzo završio i nogometnu karijeru.

Uz sve to, sporni pozdrav je dio svakodnevne upotrebe, a česta je pojava i na društvenim mrežama.

Komentirajući ovu inicijativu, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je kako u vrijeme prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana “teško da bi netko pokrenuo peticiju za vraćanje spornog pozdrava”.

“Niti bi to smio, niti bi to pokušao. Neovisno od toga što se u Hrvatskoj u njegovo vrijeme raširilo nasilje prema Srbima i što je bilo raznih neprihvatljivih Tuđmanovih poteza, ali nije bilo ovolikog otvorenog skandiranja protiv Srba na koncertima i političkim skupovima”, rekao je Pupovac.

Oštre su osude i nekih povjesničara, poput Hrvoja Klasića, koji kaže kako se ne radi samo o protuhrvatskoj nego i protucivilizacijskoj inicijativi napominjući kako je pozdrav “Za dom – spremni” uveden uspostavom Nezavisne Države Hrvatske.

Opasna inicijativa

“Nema nikakvih povijesnih dokaza da se koristio u prošlosti. Neki se pozivaju na stari hrvatski pozdrav, ali bez ikakva dokaza. Ovo je pokušaj rehabilitacije jednog povijesnog razdoblja kojeg se trebamo sramiti. Posebno je opasno ustaški pozdrav povezivati s Hrvatskom vojskom. Ljubav prema Hrvatskoj ocrnjuje se time što se veže uz ustašku državu”, ističe Klasić.

Političar i pisac Slavko Goldstein rekao je kada bi se taj pozdrav, poslije svega, ipak uveo u službenu upotrebu u HV-u da bi istoga trenutka zatražio politički azil i nekoj od europskih zemalja.

“Nije istina, kako to tvrde predlagači peticije, da su riječi ‘Za dom – spremni’ bilo kada i bilo gdje u hrvatskoj povijesti prije osnivanja ustaškog pokreta bile upotrebljavane kao službeni pozdrav. Pod tim pozdravom ustaška vojska i policija pune su četiri godine ratovale na strani nacifašizma i počinile genocid nad Srbima, Židovima i Romima i masovno ubijale hrvatske neistomišljenike u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini od 1941. do 1945. godine”, rekao je Goldstein.

Bez odustajanja

Ipak, jedan od potpisnika inicijative – akademik Josip Pečarić ne odustaje te najavljuje dalje korake s ciljem da se sporni pozdrav, ipak, proglasi službenim pozdravom u Hrvatskoj vojsci. Na isti način reagiraju i drugi brojni potpisnici koji čak zahtijevaju raspisivanje i referenduma radi ovoga pitanja.

Tako akademik Ivan Aralica, koji nije potpisao inicijativu, nije za to da se “Za dom – spremni” uvede kao službeni pozdrav, ali bi bio za to da taj pozdrav ne bude inkriminiran.

“Za to sam da se može javno njime pozdravljati jer to nije ustaški pozdrav. Ustaški je pozdrav bio ‘Za poglavnika i dom spremni’. ‘Za dom spremni’ ubrajam u one izraze koje su ustaše preuzele iz hrvatske tradicije, kao što su, uostalom, preuzeli i kunu. Mi smo tu kunu deustašizirali“, rekao je Aralica.

Inicijativu je podržao nekadašnji ministar vanjskih poslova i pravosuđa Zvonimir Šeparović, koji naglašava kako predloženi pozdrav nije identičan onome koji se koristio u NDH.

“Tada su uzvikivali ‘Za poglavnika i dom – spremni’. Pozdrav ‘Za dom – spremni” spominje se u operi Nikola Šubić Zrinski te u mnogim drugim domoljubnim tekstovima, budnicama i motiv je mnogih hrvatskih pjesama“, tvrdi Šeparović.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada