Bosanac izumitelj revolucionarne rukavice-joysticka

Talent Ermina Podruga je prepoznao i veliki Microsoft (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Harun Cero

Gledajući reportažu Al Jazeere o momcima iz Srbije koji su koristili signale koje mozak šalje mišićima da bi upravljali drugim mišićima, student druge godine elektrotehnike i elektronike na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu Ermin Podrug, došao je na ideju da napravi joystick koji očitava signale koje mozak šalje mišićima te ih obrađuje i šalje na mikrokontroler koji ih procesuira te prosljeđuje kao komandu računaru, robotu ili bagerima i sl.

“Na projektu sam radio zadnjih devet mjeseci u slobodno vrijeme. U emisiji Alhemija Balkana je bila reportaža o momcima iz Srbije koji su koristili ove signale da upravljaju drugim mišićima, mislio sam da ti signali mogu imati drugačiju upotrebu, te sam počeo sa razvijanjem svog prototipa EMG joysticka“, tvrdi Podrug.

On tvrdi da bi konačna verzija ovog joysticka trebala biti gotova za dva mjeseca, a da će on biti u obliku rukavice s dodatnim komandama na vrhovima prstiju.

Inovacija i elektronika

Ermin pored fakulteta radi kao video-tehničar na koncertima i festivalima, a bavi se i razvijanjem embeded sistema, kojima se danas na različite načine kontrolišu mnoge tehničke stvari.

Inovacijama i elektronikom sam se počeo baviti još u drugom razredu srednje škole, u što su me uveli profesor Suad Muminović i profesorica Muhterema Muharemović“.

Erminov talent je prepoznao i Microsoft.

“Osvojio sam Microsoft Imagine Cup na nacionalnom nivou. Tehnički evangelist Microsofta, Admir Tuzović, nam je održao prezentaciju o takmičenju na fakultetu, te sam se odlučio i sam prijaviti. Učestvovao sam na desetak sličnih takmičenja još dok sam bio u srednjoj školi. Bio sam na svjetskom sajmu inovacija gdje sam osvojio bronzanu medalju, Burch Olimpijadi gdje sam osvojio srebrenu medalju. Osvojio sam također prvo i treće mjesto na Siemensovom takmičenju u mikroautomatizaciji, te tri zlatne medalje na Inovim sajmovima u Zagrebu i Šibeniku“.

Ni firme iz Evrope nisu ostale nijeme na Erminov potencijal, pa su ga tako kontaktirali francuski investitori koji su njegov projekat vidjeli na polufinalu Microsoftovog Imagine Cupa.

“Kada su vidjeli o čemu se radi, odlučili su me kontaktirati sa željom da investiraju i podrže ovaj projekat. Naredni koraci su dovršavanje prvog potpuno funkcionalnog prototipa te potražnja proizvođača“.

Ovo je za Ermina prvi projekat ovog tipa, a prije je radio projekte vezane za automatizaciju sportskih objekata i brodskih prevodnica. Bioelektronika, kombinacija biotehnologije i elektronike,  mu je do sada bila strana.

U isto vrijeme Ermin zajedno sa svoja dva prijatelja, Vildanom Tursićem i Davorom Jurićem, pokreće StartUp kompaniju XOR koja će se baviti consultingom i razvojem embeded sistema.

“Nalazit ćemo se na Burch univerzitetu koji nam je obezbijedio prostor i edukaciju u okviru biznisa. Planiramo u početku raditi outsorcing za veće kompanije, a cilj nam je također otići na Evroazijsku StartUp konferenciju u Istanbulu“.

Ako ne odu ove godine, onda, tvrdi Ermin, će to uraditi sljedeće sigurno.

Inspiracija za bavljenje naukom

Ističe da ta konferencija pruža malim StartUp kompanijama priliku da razmijene iskustva i znanje, te da dođu do velikih investitora koji bi podstakli daljnji razvoj njihovih kompanija.

Erminu i njegovim drugovima nije bilo teško naći inspiraciju za bavljenje naukom, jer kako on i sam tvrdi, u nauci ima uvijek nešto novo, neotkriveno, nešto što ti nikad neće i ne može dosaditi.

Ermin je optimista što se tiče perspektive za mlade naučnike/pronalazače u BiH, tvrdi da omladina stvari polako uzima u svoje ruke.

“Otvaraju se hacker spaceovi, hubovi, imamo takmičenja, čak sam i ja sa svojim kolegama pokrenu prvi makers space u kojem bi se zaljubljenici u hardver mogli okupiti i raditi te razmijenjivati iskustva. Trenutno tražimo prostor za to, počinjemo sa serijom edukacija o elektronici da bi mladi ljudi imali priliku upoznati taj svijet elektronike malo bolje i možda izmisliti nešto svoje“, zaključio je Ermin.

Izvor: Al Jazeera