Autori Super Marija izbjeglice: Dodajemo šećer na smrt

Piše: Vedrana Maglajlija

Super Mario, jedan od najpopularnijih likova u svijetu igrica, koji u opasnom kraljevstvu gljiva pokušava zaobići razne prepreke na putu do dvorca u kojem će spasiti princezu, ovih dana postao je sirijski izbjeglica.

Krijumčari, more, ograde, policajci, umjesto gljiva i zmajeva, prepreke su s kojima se suočava Super Izbjeglica, a njegov cilj nije dvorac s princezom, već izbjeglički kamp u Evropi.

“S jednom bitnom razlikom – kada se pojavi ‘Game Over’ (igra završena), to za izbjeglicu znači smrt u pravom životu”, pojašnjava jedan od članova kreativnog tima pod nazivom “Samir al-Mutfi”, kojeg čine sirijske izbjeglice trenutno smještene u Turskoj.

Oni se prije rata u Siriji nisu poznavali, svi su živjeli u različitim dijelovima zemlje, a spojila ih je, kažu, revolucija, izbjeglištvo i želja da na satiričan način prikažu “pravu istinu o sirijskom režimu”.

Animacijom o Super Mariju izbjeglici htjeli su, bez jezičkih barijera, efektno prikazati izbjeglički put. U tome su uspjeli te je njihov video dobio ogromnu pažnju svjetskih medija i globalnu popularnost.

O onome što doživljavaju izbjeglice na putu za Evropu kaže da to samo pokazuje koliko je svijet nemilosrdan i površan.

“Izbjeglice umiru posljednje tri godine, kao i oni koji sebi ni ne mogu priuštiti da budu izbjeglice i ginu u svojim domovima. Ali, svjetski mediji su slijepi. Kada je napravljena fotografija utopljenog sirijskog djeteta na plaži, u medijima je počela ‘oluja’ izvještavanja o sirijskim izbjeglicama. Međutim, oni su se fokusirali na rezultat, a zaboravili šta je izazvalo ovu bol i smrt. Oni kriju kriminalca fokusirajući se na žrtvu.”

Upravo zato, kaže, na neki način mu i smeta što je animacija o izbjeglicama koje bježe u Evropu izazvala toliko pažnje, za razliku od njihovih ostalih videa.

“A naša videa su sarkastična. Dodaju šećer na smrt.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ovaj Super Mario u animaciji sirijskog satiričara nailazi na prepreke na putu ka Evropi – krijumčare, ograde, more…

Published On 12 Sep 2015
Više iz rubrike TEME
POPULARNO