Bosanka iz Švicarske pomaže izbjeglicama u Preševu

Sve što je Vanja uspjela uraditi ne bi bilo moguće bez pomoći lokalnih aktivista iz preševske Kancelarije za mlade

Piše: Natalia Žaba (Balkan Insight)

Prvo je videla snimak na Facebooku – makedonska policija rasteruje izbeglice uz pomoć suzavca kako ne bi prošli granicu.

Bila je sigurna da će se nakon toga nešto veliko desiti – masovni protesti, press konferencija, neki bunt građana protiv načina tretiranja izbeglica, ali ništa slično nije se dogodilo.

Nedelju dana kasnije bila je već u Preševu (južna Srbija), kupovala je toplu ćebad i pokrivala njime decu, koja su spavala na trotoarima uz svoje roditelje.

Vanja Crnojević (35) je aktivistkinja iz Švajcarske, rođena je u Maglaju, koji je napustila malo pre rata devedesetih.

Djetinjstvo i rat

“U Maglaju je bilo i Srba i Hrvata i Muslimana, zato smo jako loše prošli tokom rata”, kaže Vanja, misleći na devet meseci žešće opsade.

„Ali je moje djetinjstvo bilo kao bajka”, priseća se, ali ne spominje ni maglajsku tvrđavu, džamiju ili stare otomanske kuće, koje daju draž gradiću – priča samo o ljudima, koji su bili uz nju.

O dedi, baki, tetki kod koje bi se uvek uspavljivala, pa ju je deda nosio kući.

Vanja takođe planira da se vrati, ovaj put želi da organizuje nabavku i montažu mobilnih toaleta za izbeglice

Nadaju se da će do tada prikupiti od 10.000 to 16.000 eura.

Vanja takođe planira da se vrati, ovaj put želi da organizuje nabavku i montažu mobilnih toaleta za izbeglice.

Mnogo je frustriran što novac koji šalje EU nije dobro raspoređen. U celom Preševu, kroz koje prolaze dnevno hiljade ljudi, nema nijedan javni WC.

“Ne mogu da shvatim kako se niko od zvaničnika nije sjetio da se organizuju mobilni toaleti. Ovo je puka sreća što nije došlo do neke zaraze”, ističe.

U međuvremenu, humanitarna organizacija iz Bosne Pomozi.ba, koja je nastala prošle godine tokom poplava, prikupila je 100 tona hrane za izbeglice koje prolaze kroz Srbiju. Od toga će 20 tona stići u Preševo.

U Kancelariji za mlade očekuju da će pomoć iz Hrvatske stići svakog dana.

Izvor: Balkan Insight