Željeznice u Makedoniji: Pet puta skuplje karte na ruti izbjeglica

Izbjeglice često stoje ili sjede na podu pretrpanih vozova (EPA)
Izbjeglice često stoje ili sjede na podu pretrpanih vozova (EPA)

Piše: Daniel Evrosimoski

Preko noći, cijena karata za voznu liniju Đevđelija-Tabanovce, kojom izbjeglice tranzitiraju Makedonijom, skočila je sa 10 na 25 eura, bez ikakvog objašnjenja. To je drugo povećanje cijene za manje od mjesec dana. Prije toga, ova vozna karta je koštala šest eura.

Ranije su karte važile i na duži vremenski period, navode aktivisti. Mogle su da se koriste cijeli mjesec. Nakon toga, karte su važile dan i po, da bi sada važile samo jedan dan.

Ukoliko voz ne dođe ili nema mjesta, izbjeglice trebaju kupiti novu kartu za sutrašnji voz. Ali, niko im ne garantuje slobodno mjesto u prepunim vozovima.

Ovo je izazvalo puno reakcija na društvenim mrežama i među aktivistima koji rade sa izbjeglicama. Postavlja se pitanje da li neko želi iskoristiti ove ljude za laku zaradu.

Jasmin Redžepi, predsjednik nevladine organizacije Legis koja pomaže izbjeglicama, ovo poskupljivanje karata naziva krađom.


Help the refugees in Macedonia/Facebook/Screenshot

“Bili smo iznenađeni kada smo vidjeli da je željeznica povećala cijenu karte. Mi smo negodovali i kada su prije mjesec dana povećali cijenu karte sa šest na 10 eura, a ovo sada smatramo da predstavlja pravu krađu i iskorištavanje neprilika u kojima se nalaze izbjeglice. Apeliramo na Vladu da reguliše ovu neetičku odluku Makedonskih željeznica, kako se ne bi legalizirala ova krađa izbjeglica od strane željeznica i ostalih autoprevoznika“, kaže on.

Izbjeglice sada plaćaju peterostruko više, dok Makedonske željeznice nude iste usluge, a uslovi u vozovima su nepromijenjeni.

„Makedonske željeznice imaju stare, spore i neklimatizovane vozove u kojima često izbjeglice stoje ili sjede na podu četiri sata. Da su u kojem slučaju uveli nove vozove koji su trebali stići u augustu, možda bi povećanje cijene bilo razumljivo, ali ovako – ovo je čista pljačka. Svaka čast kompaniji Rule Turs koja se nije povela pohlepno i do sada nije povećala cijenu karte autobusa“, kaže Redžepi.

‘Ovo graniči s ratnim profiterstvom’

Uranija Pirovska iz makedonskog Helsinškog komiteta smatra da je ova odluka diskriminatorska i nezakonita.

Dodaje kako niko u javnosti nije naveo odakle je došla ova odluka promjena cijene željezničke karte.

„Ovaj čin je, prije svega, diskriminatorski zato što je usmjeren prema određenoj grupi ljudi. Dešava se u vrijeme kad je uvećan priliv izbjeglica i kad se zna da oni koriste baš ovaj željeznički prevoz. Makedonske željeznice su jedine koje vrše ovaj prevoz, pa imamo i jednu monopolističku poziciju ovog preduzeća. Smatram da je odluka i nezakonita, zato što nije navedeno da li postoji formalna odluka za ovu promjenu cijene. Nismo čuli da se oglasila ni Agencija za reguliranje željezničkog sektora, koja bi trebala da se brine i za prava putnika i koja bi trebala da reaguje u ovom slučaju“, kaže Pirovska.

Ona dodaje kako ovaj tip stigmatiziranja izbjeglica postoji i širi se preko medija i kaže da to samo podgrijava nivo ksenofobije u zemlji.

„Ovo je jedno nehumano i neljudsko ponašanje prema izbjeglicama, koje može čak da graniči sa ratnim profiterstvom. Da se zarađuje na mukama ljudi koji bježe od smrti, koji bježe kako bi zaštitili svoju djecu i da ih odvedu na teritoriju gdje neće biti prijetnji po njihove živote, to je u najmanju ruku – nečovječnost“, kaže Pirovska.

Bez zvanične informacije

Makedonski Narodni pravobranitelj Idžet Memeti kaže kako još provjeravaju informacije o poskupljenju željezničke karte. Nakon toga, imat će konkretan stav po ovom pitanju. Ipak, apelira na Vladu da se ne postupa na ovaj način.

„Formalno, za ovu situaciju je malo problematično to što sve izbjeglice nemaju reguliran status kao izbjeglice ili tražitelji azila, ali realno, ako je cijena karte povećana od 10 na 25 eura, ne vidim razum za tu odluku. Treba da se provjeri koji je cilj, da li se to radi i zašto se to radi. Ja ću ispitati ovo, i ako je to tako, uputit ću preporuku i kritiku do Vlade. Pošto se radi o javnom prevozu, država treba da se pobrine da nema ovakvih drastičnih promjena u cijenama“, kaže Memeti.

Stav smo potražili i od Makedonske željeznice – Transport i Agencije za regulisanje željezničkog sektora, ali nismo uspjeli dobiti nikakvu zvaničnu informaciju ko i zašto je donio odluku o povećanju cijene voznih karata i zašto su porasle cijene jedino na toj relaciji.

Dok neko ne izađe sa jasnom i tačnom informacijom, javnosti preostaju špekulacije.

Za usporedbu, na cjenovniku unutrašnjeg željezničkog saobraćaja u Makedoniji, koji je objavljen na zvaničnoj internetskoj stranici Makedonske željeznice, najskuplja karta u jednom pravcu je šest eura.

Aktivisti na terenu kažu kako jedino autobusi preduzeća Rule Turs prevoze izbjeglice od Đevđelije do Tabanovce za šest eura. Ostali prevoznici naplaćuju puno više, ili nameću neke „dodatne troškove“.

U međuvremenu, nastavlja se izbjeglički talas koji je zahvatio Makedoniju. Svakodnevno hiljade i hiljade izbjeglice ulaze u Đevđeliju sa namjerom da pređu tih 180 kilometara i stignu do granice sa Srbijom. Samo što sada, vozom, to će ih koštati 25 eura.

Izvor. Al Jazeera


Povezane

Lenče Zdravkin već dvije godine pomaže migrantima koji prolaze pored njene kuće. Počela je sa malo hljeba, mlijeka i paštete ispred svog kućnog praga, da bi danas postala uporište humanosti.

03 Jul 2015
Više iz rubrike TEME
POPULARNO