Kinesko carsko drvo raste u Hercegovini

Paulovnija je brzorastuće drvo porijeklom iz Kine (Anadolija)

Hercegovački policajac Dragan Domazet iz Dabra kod Berkovića zasadio je plantažu tzv. carskog kineskog stabla „paulovnije“, koje smatra drvetom budućnosti, ne samo za Hercegovinu nego i čitav Balkan.

Paulovnija je brzorastuće drvo porijeklom iz Kine, veoma zanimljivo za iskorištavanje za biomasu, drvnu industriju i građu, ozelenjavanje ili uljepšavanje okoliša.

Uz lijep izgled, velike listove i ljubičaste cvjetove, stablo ove vrste vrlo brzo raste. Neki kažu do jednog kubnog metra ili do 20 metara visine u sedam godina. To je samo dio onoga što je Domazet saznao putem interneta nakon što mu je o mogućnosti uzgoja ovoga stabla pričao prijatelj iz Trebinja.

No, zanimanje za paulovniju, kaže, raslo je iz dana u dan, kao i oduševljavanje onim što bi saznao o „čudesnom stablu“, kako ga je nazvao, do te mjere da ga je poželio i sam imati, piše Anadolija.

Supruzi Gordani je ispričao sve o stablu i mogućnostima koje donosi uzgoj, ali je ona, kaže, bila skeptična i nevoljna za upuštanje u posao koji je nepoznanica.

Stablo sa kojim je čovjek uvijek na dobitku

„Sve mi se nekako činilo nerealnim i dalekim, ali njegova želja za uzgojem paulovnije je bila tolika da sam mu jednostavno morala biti podrška i pomoći mu pri stvaranju plantaže. Ni sada nisam sigurna što će biti od toga, ali sačekat ćemo sedam godina i vidjeti“, kazala je Gordana.

Međutim, Domazet, koji je o uzgoju paulovnije sve detaljno istražio, više je nego siguran da plantaža mora biti uspješna.

„Računao sam i moram reći da prema onome kako sada stvari stoje, uzgoj paulovnije donosi pravo bogatstvo. Prve cijene su bile 1.200 dolara, pa su pale na 800, a sada su 600 dolara po kubiku kada se prodaju za građu. Kako će biti kada ovo uspije, ne znam, ali neka bude pola od toga, ja ću biti prezadovoljan. U svakom slučaju nemam šta izgubiti, jer ulaganja u plantaže nisu velika, niti uzgoj traži mnogo obveza. Sve da stabla ne budu kvalitete koju očekujem, mogu ih iskoristiti za ogrjev i opet sam na dobitku“, istakao je Domazet.

Na četiri duluma zemlje zasadio je 250 sadnica carskog kineskog stabla, te planira za sedam godina plasirati na tržište prvorazredno industrijsko drvo za proizvodnju brodova i muzičkih instrumenata.

Sadnice po cijeni od dva eura pronašao je Kozarskoj Dubici, pripremio zemljište i uradio sistem navodnjavanja „kap po kap“ kako bi bio sigurniji da nasadi neće biti u prevelikoj vlazi, te u junu zasadio 250 stabala od samo nekoliko centimetara. Do sada ih je navodnjavao svega dva puta, a dosegli su visinu gotovo dva metra.

„Vremenski uvjeti ovog podneblja pogodni su za uzgoj, jer paulovnija podnosi temperature do 26 stupnjeva ispod ništice i 1.000 metara nadmorske visine“, pojasnio je Domazet.

Drvo za cijeli život

Stabla su sadili tako da jedno stablo zauzme površinu od četiri metra kvadratna, što je pravilnik uzgoja za unosnu industrijsku proizvodnju, a kako se stabla za ogrjev sade na dvostruko manjoj površini, planira sljedeće godine zasaditi i plantažu drva za ogrjev, od kojih će prihode imati već za četiri do pet godina.

„Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim stablom jeste to da kada ga jednom posadite, imate za čitav život, jer nakon što se stablo posiječe, ono iz korijena opet raste i daje urod za isto vrijeme“, rekao je Domazet ne krijući da je i sam fasciniran tom činjenicom.

Pokazujući stablo, pojasnio je da će prekrasni listovi najesen otpasti, kada će i stablo privremeno stati sa rastom. Međutim, na proljeće svako stablo će posjeći i zaliti voskom kako bi još brže napredovalo sa što boljom masivnošću bez ikakvih šupljina. U tome će mu pomoći dvadesetogodišnji susjed Jovan Muratović, koji je učestvovao u sadnji stabala i koji ne isključuje mogućnost da uskoro i sam bude jedan od uzgajivača paulovnije.

O pomami za ovim stablom u Hercegovini svjedoči činjenica da samo u Domazetovom rodnom Dabru sada već ima zasađenih 400 sadnica, a interes uzgajivača ogleda se i u brojnim pozivima koji mu pristižu sa raznim pitanjima o uzgoju i nabavci sadnica paulovnije.

Izvor: Agencije