Kako su ajkule napale Skoplje

Drveće sa očima, jedna od instalacija urbanih aktivista (Al Jazeera)

Piše: Daniel Evrosimoski

Cijeli dan niko nije imao pojma zašto peraje tri ajklule plutaju površinom Vardara u samom centru Skoplja. Kružeći u rijeci, zapanjile su prolaznike centralnog trga, pored svih novoizgrađenih zgrada i spomenika. Da li su i oni bili dio projekta ‘Skoplje 2014’ ili ih je neko podmetnuo kao šalu?

Ispostavilo se da je to djelo grupe od desetak mladih umjetnika i građanskih aktivista koji anonimno postavljaju kreativne instalacije u gradu, a koji su mediji nazvali „urbana gerila“.

„Htjeli smo napraviti zbrku. I napravili smo zbrku, pošto se više ne zna ko šta radi u Vardaru. I to je bilo naša ideja: imamo brodove, imamo plažu, imamo palme, imamo fontane i anti-fontane. Šta još fali? Fale samo ajkule. Pa, eto, mi smo ih stavili“, objašnjava jedan član grupe kako su došli do ove ideje.

„Ajkule su bile doprinos ludilu. Odatle i ta zabuna. One su odstranjene nakon nekog vremena, pošto i same gradske vlasti nisu bile sigurne da li je to djelo sastavni dio projekta ‘Skoplje 2014’ ili ne. Tako da je ta akcija bila ‘slavljenje ludila’, kao znak dokle je sve to otišlo naspram stvarnih problema, kao što je nedostatak infrastrukture, kao što su škole koje se raspadaju, ili zapuštene bolnice“, priča drugi član koji je učestvovao u instalaciji.

Kažu kako je njihov cilj zaštita javnog prostora, isprovocirani brojnim odlukama koje vlasti donose bez konsultiranja građana.

„Odlučili smo, putem različitih akcija da reagiramo na probleme i stvari koje se već duže vrijeme dešavaju u gradu. Mi smo ljudi koji su se i prije toga aktivno i argumentirano suprotstavljali, ali naš glas je bio minoriziran i nepoštivan“, kažu oni.

Kuda plove betonske galije?

Osim perajama, ovi mladi aktivisti privukli su pažnju javnosti i po drugim urbanim instalacijama po gradu.

Tako su postavili oči u krošnje drveća, kao kritiku urbanizacije i uništavanja zelene površine po gradu. Betoniranim galijama u samom centru grada su stavili vozni red, a novoposađenim palmama prikačili kartonske majmune. 

Dvojica iz ove grupe, koji s nama razgovaraju, htjeli su ostati anonimni. Smatraju da na taj način njihove poruke imaju veći efekat.

Najskuplji objekat je Arheološki muzej Makedonije sa 42 miliona eura, dok je, kada se radi o spomenicima, najviše novca potrošeno za centralnu figuru Aleksandra Makedonskog („Ratnik na konju“) – nešto više od osam miliona eura.

Ana Petruševa, direktorica makedonskog servisa BIRN kaže kako su krenuli u ovo istraživanje zato što nije postojala instanca koja bi dala jasan i tačan odgovor na pitanje koliko sve to košta.

„Očekivali smo doći do odgovora koliko javnog novca se slilo u projekat ‘Skoplje2014’ i pritom nismo dozvolili taj odgovor da bude ‘zatrpan’ u moru tekstova na ovu temu koji imaju dnevnu upotrebnu vrijednost. Baza podataka je otvorena i dostupna svima, i dopunjuje se novim ugovorima koji se uključuju. Na primjer, kad smo objavili bazu podataka 26. jula, vrijednost projekta ‘Skoplje 2014’ bila je oko 560 miliona eura. Danas se ta suma podigla na 609 miliona eura“, kaže Petruševa.

Kaže kako je proces bio mukotrpan i dug i kako su institucijama podnijeli stotinu zahtjeva po Zakonu za pristup informacijama od javnog interesa.

„Reakcije u javnosti su bile vrlo pozitivne, dok je muk institucije bio relativno očekivan, ali ipak simptomatičan. Godinama se tvrdilo da će ‘Skoplje 2014’ koštati 80 miliona eura, pa oko 200 miliona eura, što je daleko od sume od 600 miliona eura do koju smo mi došli. Kako su najavili još nekoliko kapitalnih objekata, ta suma će i dalje da raste“, dodaje Petruševa.

***

U Skoplju se i dalje intenzivno gradi. Mijenja se nekoliko fasada u centru grada, a u toku je i gradnja panoramskog točka koji bi, prema informacijama, trebao koštati skoro 19 miliona eura.

Peraje ajkula iz Vardara su na kraju, ipak, uklonjene, nakon duge zabune koje su izazvale.

Na pitanje: „Zašto baš ajkule?“, anonimni urbani aktivisti odgovaraju: „Mogli smo postaviti i delfine, ali tek tada bi svi bili ubijeđeni da se radi o dijelu projekta ‘Skoplje 2014’.   

Izvor: Al Jazeera