‘Zmajevi’ bez najboljih, ali s optimizmom

Toliki rad, želju i ambiciju igrača BiH, to odavno nisam imao u nekoj ekipi, rekao je selektor Duško Ivanović (EPA)

Piše: Mario Pejović

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine na predstojeći Eurobasket putuje bez trojice ponajboljih igrača, ali to ne znači da idu kao turisti, ističu iz tabora “Zmajeva”.

Iako odmjeren i pun poštovanja prema direktnim konkurentima za prolaz u osminu finala Evropskog prvenstva, koje se ove godine igra u Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Latviji, selektor Duško Ivanović smatra da bi Bosna i Hercegovina trebala proći u drugi krug, prije svega na osnovu zalaganja igrača u plavo-zlatnim dresovima.

“Ja sam vrlo zadovoljan kako su igrači došli na pripreme. Izuzetno sam zadovoljan njihovom motivacijom i njihovom ambicijom, te njihovim zalaganjem na treninzima. Mislim da imamo šansu za prolaz ako odigramo skoncentrisano svih 40 minuta svaku utakmicu”.

Iskusni Crnogorac za klupi Bosne i Hercegovine, koji je trenirao najveće evropske klubove, ističe kako optimizam gradi upravo na samim igračima.

Favoriti prvenstva

Bh. selektor za favorite Eurobasketa smatra selekcije Srbije, Francuske, Španije, Grčke i Hrvatske, za koju napominje da ima izuzetno jak tim, koji može, ako se stvari poslože, mnogo uraditi na Prvenstvu.
Za Kikanovića je Francuska apsolutni favorit, ne samo grupe A, već i cijelog Prvenstva.
I Avdić smatra da je Francuska favorit, ali napominje da Francuzi nisu poznati kao tim koji je sposoban podnijeti pritisak.
On podsjeća da ta selekcija u EP-u u Sloveniji prije dvije godine nije bila posebno impresivna, te da je imala i malo sreće u određenim susretima.
Avdić kaže da mnogo ljudi u Evropi kladi na reprezentacije Grčke, što dosta govori o snazi tog tima.

Iako je prilikom preuzimanja selektorske pozicije u glavi zamišljao drugačiji sastav, izostanci NBA igrača Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića, te ponajboljeg Albinog košarkaša Nihada Đedovića su ga primorali da mijenja planove.

 

 

“Svi smo mislili da će biti drugačije, da ćemo imati drugačiji tim, ali šta je – tu je. Više ne razmišljam o tome. Razmišljam samo o ovim momcima koji su tu, jer njima zaista treba odati priznanje. Toliki rad i tolika želja i tolika ambicija koliko oni imaju, to odavno nisam imao u nekoj ekipi”, poručio je Ivanović.

On ističe da ga raduje pristup i odnos igrača prema reprezentaciji, što je, prema njegovim mišljenju, najveća prednost, jer je “timski duh najvažniji”.

Nešto slobodniji u izjavama je bio kapiten Elmedin Kikanović, koji je rekao da je cilj plasman u osminu finala Eurobasketa, a vjeruje da njegovi saigrači i on mogu to i ostvariti.

Igra bez kalkulacija

Za prolaz bi trebalo ostvariti minimalno dvije pobjede u grupi A, u kojoj se još nalaze i Francuska, Rusija, Izrael, Poljska i Finska, ali “Zmajevi” nemaju namjeru praviti kalkulacije i u svaku utakmicu će ući otvoreno, rekao je centar selekcije Bosne i Hercegovine.

Selektor Ivanović navodi da o svim selekcijama stručni štab i igrači znaju sve što se treba znati, ali da su sve misli okrenute susretu s Poljskom, protiv koje Bosna i Hercegovina igra prvu utakmicu na Prvenstvu.

Poljake predvodi gorostas NBA ligaša Washington Wizardsa Marcin Gortat, ali Ivanović napominje da je cijeli tim izuzetno opasan, s jakom i brzom vanjskom linijom. Ono što mu ulijeva samopouzdanje su igre Kikanovića, koji je pripremne utakmice odigrao kapitenski, te Andrije Stipanovića, odnosno centarske linije “Zmajeva”.

Selektor dodaje da iako su “tornjevi” Bosne i Hercegovine već duže vrijeme pokretačka snaga tima, očekuje i vjeruje da će oni na Prvenstvu napraviti iskorak i igrati još bolje.

Uprkos bogatom iskustvu, Ivanović je debitant na Evropskom prvenstvu, međutim, ističe da posebne treme nema.

“Ja tremu imam pred svaki trening i svaku utakmicu. Ali, pred ovo Evropsko prvenstvo treme nemam. Vjerujem da smo se dobro pripremili i vjerujem u svoje igrače”.

Brza košarka

Duško Ivanović očekuje da se na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, u odnosu na prethodna, igra brža košarka.
‘Prema onom što sam vidio u pripremnim utakmica, igraće se mnogo brža košarka nego ranije. Naravno, vidjećemo kako će to izgledati na Prvenstvu, kad pritisak bude mnogo veći.’

S druge strane, košarkaški komentator Edin Avdić ne dijeli optimizam selektora i igrača Bosne i Hercegovine. Prema njegovom mišljenju, s Teletovićem, Nurkićem i Đedovićem, ili bar dvojicom od trojice odsutnih, selekcija Duška Ivanovića bi imala osnovu za nadu i da očekuje prolaz u drugi krug.

‘Svašta se može desiti…’

“Iskreno, u ovom sastavu Bosna i Hercegovina vrlo teško može proći u drugi krug. Naravno, nikad ne reci nikad, svašta može da se desi, ali u ovom sastavu će to ići dosta teško.”

Avdić smatra da Bosna i Hercegovina treba tražiti priliku u susretu protiv Poljske i Izraela, koji su savladali u pripremnom periodu.

“Priliku možemo tražiti eventualno i protiv Finske, iako nam ona ne leži. To se vidjelo u Litvaniji prije četiri godine”, ocijenio je on.

Iako mnogi potcjenjuju Poljsku, Avdić ističe da ta selekcija ima dobar sastav.

“Poljska ima dobar tim, ta reprezentacija nije samo Gortat. Imaju igrače koji dugi niz godina igraju Euroligu, najjače evropsko takmičenje. Imaju i dobrog Amerikanca A. J. Slaughtera.”

Osim učinka na parketu, odsustvo tri ponajbolja igrača bi se moglo odraziti i na odnos sudija, ističe košarkaški komentator.

“Sudije uvijek favorizuju poznate igrače, to je poznato. Ako ste ime koje je priznato u Evropi, sudije vas malo drugačije gledaju. Sudije malo blagonaklono gledaju na igrače koji imaju određenu reputaciju, to je jednostavni tako.”

Izvor: Al Jazeera