Google prepoznao talent mladih bh. naučnica

Ilda (lijevo) i Anela (desno) 19. septembra u Kaliforniji predstavit će se Googleovim ekspertima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovarao: Harun Cero

Anela Arifi (18) i Ilda Ismaili (17), učenice Međunarodne srednje škole u Tuzli, finalistice su takmičenja Science Fair 2015, na kojem će bit predstavljeno 20 projekata mladih naučnika iz cijelog svijeta.

Srednjoškolke iz Tuzle do sada su osvajale brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, ali kažu da će im ovo biti najveći izazov do sada.

  • Možete li nam opisati projekat zbog kojeg vas je Google uvrstio u finale takmičenja Science Fair 2015?

Anela i Ilda: Radi se o dvoreaktornom sistemu za proizvodnju biodizela i materija koji će skladištiti hidrogen od otpadnog kokošijeg perja. Na tom projektu smo radile dvije godine.

  • Kako je Google saznao za vas i vaš projekat?

Anela i Ilda: Mi smo prije 18. maja dobile informaciju od našeg direktora na Međunarodnoj srednjoj školi u Tuzli da je Google Science Fair jedno od najvećih takmičenja ove vrste na planeti i predložio nam je da se prijavimo, jer smo se mi već takmičile na sličnim događajima – u Houstonu prošle godina, a u New Yorku ove godine.


Sa takmičenja u New Yorku [Ustupljeno Al Jazeeri]

Do 18. maja, kada je bio krajnji rok za prijavu, mi smo radile bukvalno cijeli dan i noć kako bismo ispunile sve zahtjeve za prijavu. Morale smo u pismenoj formi predstaviti rezultate našeg istraživanja Googleu.

U junu ove godine smo saznale da smo prošle u prvi krug od 90 regionalnih finalista, a 4. augusta smo saznale da smo ušle u krug prvih 20 mladih naučnika svijeta.

  • Koji je naredni korak?

Anela i Ilda: Sada kada smo prošle prva dva kruga, dolazi tzv. gala ocjenjivanje. Devetnaestog septembra idemo u Mountain View, u Kaliforniji, gdje je sjedište Googlea i gdje ćemo predstaviti projekat pred žirijem eksperata. Do sada je sve išlo preko interneta, tako da je ovo prvi put da ćemo stajati pred ekspertima Googlea uživo.

  • Možete li nam reći nešto više o vašim prethodnim projektima koji su vam donijeli brojne nagrade?

Anela i Ilda: Prošle godine smo na BOSEPO olimpijadi (Bosna Sema Project Olympiad), koja se održava u Sarajevu, osvojile prvu zlatnu medalju i stipendiju za Burch Univerzitet sa projektom ‘Karbonizujmo’.

U tom projektu se radilo o sistemu koji proizvodi biougalj od otpadne biološke mase (smeće, stare mašine). Napravile smo sistem koji ima određene komore predsagorijevanja i određeni protok toplote kako bi se što manje energije potrošilo, a u isto vrijeme dobio dobar produkt.

Osvajanjem te medalje prijavile smo se na SWEEP olimpijadu, gdje smo također osvojile zlatnu medalju i bile jedine iz  neke neameričke zemlje koje su osvojile zlatnu medalju na tom takmičenju. Osvajanjem te medalje, osvojile smo stipendiju na Univerzitetu North American u Houstonu, a onda smo opet ove godine osvojile zlatnu medalju na BOSEPO olimpijadi.

Onda smo otišle na Genius olimpijadu u New Yorku koja se održavala sada u junu i tu smo opet osvojile zlatnu medalju.

  • Šta vas inspiriše da se bavite naukom? 

Anela i Ilda: Mi smo se još od osnovne škole bavile naučnim takmičenjima. Ima neki poseban osjećaj kada uspijete riješiti neki matematički, hemijski ili fizički zadatak i to nas je cijelo vrijeme guralo dalje. U srednjoj školi smo dobile priliku da svoje znanje primijenimo i u praksi. Planiramo da se naukom bavimo dok god možemo.

Mnogo nam je pomogla naša škola, jer nam je ona dala priliku da se pokažemo.

  • Kako vidite perspektivu za mlade naučnike/pronalazače u BiH?

Anela i Ilda: Pa, voljele bismo da imamo pozitivan odgovor na ovo, ali stvarno nemamo. Kada smo trebale da idemo u Houston i New York morale smo to nekako isfinansirati. Obratile smo se mnogim firmama, našoj opštini i mnogim organizacijama. Niko nije htio da pogleda naš projekat.

A, kada smo ostvarile ove uspjehe, svi su nas svojatali.

Zadivilo nas je da je Univerzitet u Tuzli odmah pristao da nam ustupi svoje laboratorije kada smo ih tražili zbog naših eksperimenata. Pomogli su nam i oko nekih eksperimenata.

Bez obzira na sve, preporučile bismo mladima da ne odustaju od svojih zamisli, jer ako jedan eksperiment propadne, drugi neće i na kraju ćemo uvijek dobiti nešto korisno.

Izvor: Al Jazeera