Ljeto u Neumu: Sve je puno, došli gosti iz Republike Srpske

Foto: Haris Kustura/Al Jazeera

Piše: Vedrana Maglajlija

Ni dim koji dolazi od požara na Pelješcu i zamračuje sunce, niti pepeo koji leti po zraku, ne sprečavaju mnogobrojne domaće i ponešto stranih gostiju u kupanju i ležanju na plažama Neuma.

“Lutrija vam je naći slobodno mjesto na plaži. To je puno k'a šibica”, govori nam žena u kiosku u jedinom bh. gradu na obali, dok novinama tjera pepeo i miris paljevine.

Iako ovo malo mjesto posljednjih godina u sedmom i osmom mjesecu “puca po šavovima”, kako kažu stanovnici, ove sezone ipak primjećuju promjenu.

Dobili su nove domaće goste, one iz RS-a, ali i više stranih turista, koji u organiziranim turama odsjedaju u neumskim hotelima, ali po danu uglavnom posjećuju druge gradove i znamenitosti.

Ugostitelj Jozo, koji ima apartmane tik uz plažu, kaže da trenutno izdaje smještaj za tri porodice iz Banje Luke i jednoj iz Prijedora.

“Puno mi je sve, a kod mene je jedan apartman za četvoro do petoro ljudi između 130 i 150 [konvertabilnih] maraka [65 do 85 eura]. Ali, možeš skočiti s prozora direktno u more”, govori nam smijući se.

Davor Krešić iz Udruge turističkih djelatnika u Neumu objašnjava nam ovaj novi trend.

“Mi smo krenuli raditi promociju na tržištu RS-a, reklamirali smo Neum na TV-u i radio postajama u RS-u, i to je urodilo plodom. Nisu to velike brojke, ali bitno je da je krenulo, jer su to naši, domaći gosti i mi želimo njih dovesti u Neum, budući da su tradicionalno ljetovali u Crnoj Gori.”

‘Čim Bajram prođe, znaš da će biti puno’

Ipak, Jozo i drugi neumski ugostitelji kažu da najviše nade u dobru sezonu polažu na “federalni dio” te svake godine budno prate kada pada mjesec ramazan.

“Čim Bajram prođe, znaš da će biti puno”, govore.

Krešić potvrđuje da je privatni smještaj, u kojem odsjedaju uglavnom domaći gosti, i ove godine “itekako osjetio ramazan”.

“Ali, evo, sada se izlazi iz ramazana u sezoni i sljedeće godine će on biti prije 10. srpnja, tako da možemo reći da smo tih sedam-osam težih godina odradili i da idu bolje sezone.”

Neumljani u turizmu prepušteni sami sebi, tvrde stanovnici [Foto: Haris Kustura/Al Jazeera]

“Ogromni porez na dodanu vrijednost, koji je 17 posto, dok sve mediteranske zemlje imaju od pet do osam posto. Ako hoćemo da budemo konkurentni i privučemo investicije u Neum, moramo smanjiti PDV. I, naravno, nama nedostaju lokalne turističke zajednice, jer su zakonom na županijskom nivou ukinute.”

Za kraj zaključuje da su Neumljani u turizmu prepušteni sami sebi, jer se ne mogu osloniti na više institucije vlasti.

Ipak, može se reći da u ovom jedinom primorskom mjestu u Bosni i Hercegovini nedostaje mnogo toga, ali ne i turista.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Uski, krivudavi put pun rupa, koji veže jedini bh. grad na obali i ostatak države, u ljetnoj sezoni pun je opasnosti.

Published On 23 Jul 2015
Više iz rubrike TEME
POPULARNO