Šehidske porodice u Gazi bez novca i prava

Farajollaha al-Touma je apelirao na palestinske zvaničnike da ubrzaju podjelu novčane pomoći (Al Jazeera)

Piše: Ayman al-Gergavi

Pogled Palestinca Farajollaha al-Touma, još uvijek je prikovan za ulazna vrata njegovog doma, kao da želi u svom sjećanju vratiti sliku iz vremena kad se na tim istim vratima pojavljivao njegov sin Abdel Rahman, noseći sa sobom potrepštine neophodne za njihovu porodicu.

Prošlo je godinu dana od njegove pogibije i od tada na ta vrata više niko nije pokucao onako kako je on to činio.

Farajollah (48) kaže da je njihov sin za života preuzeo na sebe brigu o većini izdataka njihove porodice, priuštivši im tako dostojanstven život, daleko od bilo kakve neimaštine i pomoći drugih ljudi.

Fondacija za brigu o porodicama poginulih i ranjenih pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji izdvajala je svakog mjeseca pomoć porodicama poginulih i ranjenih, ali godinu dana nakon izraelske agresije na Gazu pomoć je prestala pristizati. Ove porodice žive u veoma teškim uvjetima, u stalnom strahu od onoga što im sudbina nosi.

Članovi porodice Al-Toumi žive kao podstanari u skromnom domu između sokaka izbjegličkog kampa Nuseirat, u samom centru Pojasa Gaze. Svaki mjesec plaćaju oko 700 šekela (190 dolara) najamnine.

Gomilanje dugova

“Moj sin je radio kao elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje. S onim što bi zaradio, plaćao je kiriju i kupovao gas, voće i povrće. U to vrijeme nismo trebali ničiju pomoć”, kaže Farajollah za Al Jazeeru.

Nakon smrti njegovog sina, dugovi ovog Palestinca prema vlasniku stana, nagomilali su se na iznos od gotovo 2.300 dolara, ali je uspio isplatiti dug i kupiti sve što mu je tokom mjeseca ramazana neophodno za život porodice, i to zahvaljući katarskoj pomoći šehidskim porodicama.

Uoči Bajrama, ponestalo je novca od katarske donacije, pa se porodica ponovo vratila teškom životu, prema riječima Farajollaha.

On nije u stanju osigurati ni osnovno što treba njegovoj porodici, zbog veoma malog broja prilika za zapošljavanje i zabrane uvoza građevinskog materijala u Pojas Gaze, na što se uglavnom oslanjao u svom poslu.

Farajollah je apelirao na palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i palestinske zvaničnike, da ubrzaju podjelu njihove novčane pomoći na koju imaju pravo, ne osvrćući se na politička zatezanja, kako bi mogli živjeti dostojanstvenim životom.

Imena šehidskih porodica uvrštavaju se na spisak za podjelu pomoći odmah po prosljeđivanju dokumenta iz ogranaka Fondacije u Ministarstvo finasija Palestinske samouprave. No, glasnogovornik Komisije za porodice poginulih i ranjenih u Gazi Aladdin al-Barrawi kaže da to nije slučaj i sa šehidima na Zapadnoj obali.

Odobrenje predsjednika

Barrawi dodaje za Al Jazeeru da “se svi slučajevi šehidskih porodica po automatizmu prebacuju Ministarstvu finansija, osim šehida sa područja Gaze, koji moraju imati odobrenje predsjednika kako bi ostvarili pravo na finansijsku pomoć. Ne znam zašto je to tako, ali po mom mišljenju, to je samo zato jer smo iz Gaze.” 

Skrenuo je pažnju i na to da je Ministarstvo finasija pri Plaestinskoj samoupravi uvrstilo imena 32 porodice šehida sa Zapadne obale koji su izgubili živote u sukobima za vrijeme izraelske agresije na Gazu, ali sve do danas nisu usvojili slučajeve šehidskih porodica sa Zapadne obale.

Gotovo 300 šehidskih porodica iz Gaze čekaju na hitno isplaćivanje novčane pomoći, i to u slučaju pogibije oba roditelja koji su iza sebe ostavili djecu, prema riječima Barrawija.

Glasnogovornik Komisije za porodice poginulih i ranjenih u Gazi ističe kako će njegova komisija ažurnije raditi i organizirati protestne aktivnosti i okupljanja tokom narednog perioda kako bi ostvarili prava šehidskih porodica.

Fondacija, koju je osnovao PLO 1965. godine, porodicama šehida koji nisu bili oženjeni isplaćuje 1.400 šekela (380 dolara) mjesečno, dok se porodicama šehidima koji su bili oženjeni i imaju djecu isplaćuje 2.000 šekela (540 dolara) i više.

Na spisku 2.300 šehida

Sa svoje strane, zvaničnik Fondacije za brigu o porodicama poginulih i ranjenih u Gazi Mohammed al-Nahal, kaže kako je njegova fondacija završila sve administrativne procedure neophodne za usvajanje slučajeva šehidskih porodica te da se trenutno čeka na odluku Vijeća ministra i Ministarstva finansija o budžetu za isplatu novčane pomoći. 

Za Al Jazeeru pojašnjava da je njegova fondacija poslala spiskove s imenima blizu 2.300 šehida i 6.000 ranjenih koji ispunjavaju kriterije za isplatu novčane pomoći.

I pored toga što Nahal tvrdi da se šehidske porodice Gaze suočavaju s veoma teškim životnim problemima, gdje su neki od njih ostavljeni bez pomoći, kaže kako on ne donosi odluke o tome kome će se izdavati novčana pomoć, nego da se čeka na odluku palestinskih vlasti iz Ramallaha.

Zvaničnik Fondacije u Gazi odbio je precizirati tačan datum podjele novčane pomoći šehidskim porodicama u Gazi, ali je izrazio nadu da porodice neće dugo čekati.

Izvor: Al Jazeera