Supruga zatvorenika iz Gaze rodila blizance začete umjetnom oplodnjom

Gotovo 50 djece rođeno je uz pomoć prokrijumčarenog sjemena (Al Jazeera)

Supruga palestinskog zatvorenika iz Pojasa Gaze rodila je u ponedjeljak blizance, sina i kćerku, začete umjetnom oplodnjom, uz pomoć sjemena njenog supruga, kojeg je ona uspješno prokrijumčarila iz jednog od izraelskih zatvora.

Abdullah Kandil, glasnogovornik Udruženja Waed za pitanja zatvorenika, kaže kako je zatvorenik Ahmad al-Sokney (35) iz grada Gaze dobio blizance, dječaka i djevojčicu, nakon uspješne umjetne oplodnje kojoj se podvrgla njegova supruga. Oplodnja je izvršena pomoću sjemena kojeg je supruga zatvorenika – osuđenog na 27 godina zatvora, od kojih je odležao 13 godina – uspješno prokrijumčarila.

Kandil dodaje da je oko 50 djece rođeno uz pomoć “sjemena prokrijumčarenog iz okupatorskih zatvora. Od toga broja, desetero djece rođeno je na teritoriji Pojasa Gaze, dok je ostalih 40 rođeno na Zapadnoj Obali.”

Zatvorenik Al-Sokney je prije dvije godine izgubio sina jedinca Tarika u saobraćajnoj nesreći, nakon što se vraćao sa izleta organiziranog za djecu palestinskih zatvorenika.

Kompliciran poduhvat

Howayda al-Sokney, majka zatvorenika Ahmada, opisala je rađanje blizanaca kao “poruku trijumfa i izazova koju šalju zatvorenici iz izraelskih zatvora.”

Jedan broj palestinskih učenjaka, među kojima i šejh Ikrima Sabri, bivši palestinski muftija, i Hamed Betawi, bivši predsjednik Udruženja palestinskih učenjaka, izdali su fetvu kojom se suprugama palestinskih zatvorenika dozvoljava začeće pomoću sjemena njihovih muževa prokrijumčarenog iz izraelskih zatvora.

Muhannad Żabin, kojeg je 2012. godine rodila supruga zatvorenika Ammara al-Zabina sa Zapadne obale, smatra se prvim djetetom koje je rođeno uz pomoć sjemena prokrijumčarenog iz izraelskih zatvora.

O načinu na koji se vrši krijumčarenje sperme nismo u mogućnosti govoriti, osim da je to veoma kompliciran poduhvat, čiji će detalji ostati tajna iz sigurnosnih razloga.

Izvor: Agencije