ISIL pljačka i otima imovinu u Deir ez-Zuru

ISIL vrši selektivni odabir onoga što želi ukrasti i bira isključivo namještaj koji je dobro očuvan (Reuters)

Deir ez-Zur – Yasser Al-Issa

Tokom nekoliko posljednjih godina, termin “sakupljači” postaje jedan od ustaljenih izraza u Siriji kojim se želi ukazati na pljačkanje stambenih objekata i trgovina na teritorijama koje su napustili stanovnici uslijed ratnih dejstava. Aktivisti sirijske revolucije optužuju snage sirijskog režima da pljačkaju imovinu na teritorijama koje su se ponovo našle pod njihovom kontrolom.

Aktivista Ibrahim al-Ali kaže da je “grupa Islamska država Irak i Levant u Deir ez-Zuru, također, umiješala svoje prste u oduzimanje državne i privatne imovine, kao što su uprave za obrazovanje, kulturu i finansije, i to uz pomoć svog Ureda za ratni plijen i fej (plijen oduzet bez borbe)”. Ističe kako je najviše domova opljačkano u četvrtima Al-Haweqa i Al-Rushdiyah, i to iz više razloga.

Nekada su to bile elitne četvrti, u kojim je uglavnom živjela viša klasa ili istaknute ličnosti sirijskog režima. Osim toga, “ove četvrti se nalaze daleko od očiju. Riječ je o nenaseljenim područjima, na kojima se vode sukobi, što dodatno privlači kradljivce”.

Selektivna krađa

U razgovoru za Al Jazeeru ovaj aktivista naglašava da “ISIL vrši selektivni odabir onoga što želi ukrasti i bira isključivo namještaj koji je dobro očuvan”. Prema njegovim riječima, “ISIL je zaplijenio stotine domova i trgovačkih radnji pod različitim izgovorima, poput toga da je vlasnik nekretnine sarađivao sa snagama sirijskog režima, da je vlasnik ljekar koji radi na teritorijama pod kontrolom sirijskog režima, zatim da je sudija, zvaničnik, advokat ili penzionirani oficir. Također, postoje i optužbe za odmetništvo od vjere, odnosno nevjerstvo, ili pripadnost Frontu al-Nusra ili Slobodnoj sirijskoj vojsci. Vlasnici nekretnina optužuju se i za napuštanje zemlje i odlazak na nevjerničku teritoriju, kao i za prihvatanje šiitskog učenja”.

Ali pojašnjava da se imovina, u većini slučajeva, oduzima na osnovu zlonamjernih izvještaja koji se uopće ne provjeravaju. Ista stvar dogodila se i u slučaju “mog susjeda, doktora, čija je imovina proglašena vlasništvom grupe ISIL, uz izgovor da se on nalazi u Turskoj. Kasnije se ispostavilo da on živi u Al-Bukamalu, u Siriji”.

“Odmah po povratku, moj susjed je zatražio da se poništi optužba. No, uprkos tome, uspio je povratiti neznatan dio stvari iz doma, jer je većinu toga ISIL prisvojio. Možemo slobodno reći da mu žalba nije donijela neku veću korist.”

Ono po čemu su karakteristične pljačke grupe ISIL u Deir ez-Zuru, još od kada su ušli u ovo mjesto u mjesecu junu 2014. godine, jeste činjenica da ovakvih napada nisu pošteđene ni humanitarne organizacije, niti agencije za pružanje pomoći, prema riječima člana Islamske organizacije Sham.

Istakao da “ni Ured za humanitarnu pomoć, koji pokriva potrebe četiri kvarta u gradu, nije pošteđen napada. Na meti su se našla i njihova skladišta s hranom, odjećom, dekama i mlijekom za bebe. Osim pomoći, pokradena su i novčana sredstva namijenjena za siročad, koja su trebala pomoći njih 200”.

Kada je riječ o opravdanju koje ISIL koristi za ovakve postupke, bivši član Islamske organizacije Sham kaže kako oni to argumentiraju time da “mi ova sredstva i hranu dobivamo od otpadnika i nevjernika. Zahtijevaju od nas da im iskažemo svoju lojalnost ukoliko želimo nastaviti s radom”.

Rasprodaja na pijacama

Abdel-Moneim al-Khalil, koji dolazi iz grada Al-Bukamal, s krajnjeg istoka Deir ez-Zura, naglašava da se u gradu nalazi veliki broj pijaca na kojima se prodaje polovna roba koja je oduzeta u Iraku, jer je većina ISIL-ovih pripadnika u gradu porijeklom iz te zemlje. S vremena na vrijeme dovoze vozila prepuna namještaja kako bi ih prodali prodavačima polovne robe.

Khalil je potvrdio da su ovakve pijace veoma posjećene, “jer se tu uglavnom nalaze raseljene osobe, veoma lošeg imovinskog stanja. Upravo zbog toga i biraju ovakve pijace, s obzirom na to da su tu cijene znatno niže”.

Izvor blizak ISIL-u, koji je želio ostati anoniman, kazao je za Al Jazeeru da je Ured za ratni plijen i fej zadužen za namještaj, koji se dijeli njihovim vojnicima. Fej je plijen koji se oduzima bez borbe. Uglavnom se dijeli izbjeglicama koje žive s porodicama u gradu.

Prema tom izvoru, ne postoji nikakva šerijatska smetnja u tome da se zaplijeni imovina onih koji su počinili krivična djela i ugrozili sigurnost ljudi i države te da ISIL to čini u skladu s “islamskim zakonom”.

Dokaz za to je i ostavljanje određenog vremenskog roka nakon donošenja odluke o pljenidbi imovine kako bi se pružila prilika optuženom da dođe i brani se. Međutim, broj vlasnika koji se obraća Uredu za žalbe uglavnom je veoma mali, iako postoje slučajevi u kojima je imovina vraćena vlasnicima nakon što su podnijeli dokaz o nevinosti. 

Izvor: Al Jazeera