Rijeke ljudi na Koševu od četiri ujutro

Piše: Mladen Obrenović

Samo su volonteri došli prije vjernika iz Šurkovca, sela u prijedorskom kraju. Iako je prošlo 40-ak minuta od najavljenog otvaranja ulaza u koševski stadion, na kojem će papa Franjo predvoditi euharistijsko slavlje, strpljivo su čekali da ih puste unutra.

Dok pokazuju svoje ulaznice, na kojima je točno označen ulaz na stadionu i zona u kojoj će biti, malo se žale kako su daleko od oltara. „Nema veze! Važno je da budemo tu. Proći će pored nas dok se bude vozio papamobilom po atletskoj stazi“, pričaju.

Iz svog su sela pošli večer prije, kako bi izbjegli moguće gužve i već su prije četiri bili na prilazu stadionu. S njima su i vjernici iz dijaspore, dosta je njih došlo i iz Hrvatske, objašnjava fra Ivo Pavić. U skupini koja broji 50-ak vjernika ima ih i iz Međimurja, Slavonskog Broda. Uskoro im se priključuje još jedan autobus s vjernicima iz Zagreba, prijateljima Šurkovčana.

„Vodi nas poseban osjećaj. Baš kao što papu vodi Duh sveti, tako i on privlači sve nas. Susret s papom je nešto posebno. Svaki nam je papa posebno drag, ali nam je papa Franjo malo više prirastao srcu“, priča fra Ivo.

Iako je župa Presvetog Srca Isusova, koju vodi fra Ivo, prije rata brojala više od 1.300 vjernika, danas ih je 220. Svaki peti je, uz goste i prijatelje, došao u Sarajevo.

Josip Bjelanović (Al Jazeera)

Vjernici iz cijelog svijeta

Procjenjuje se da će na euharistijsko slavlje, koje će predvoditi papa Franjo, doći najmanje 65.000 vjernika. Najviše će ih biti iz Bosne i Hercegovine, najmanje polovica. Najavljen je dolazak vjernika iz još 12 država – najviše iz Hrvatske, čak 23.000, ali i Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Austrije, Češke, pa čak i Ukrajine i Kine.

Ivan i njegova obitelj, u kojoj je šestero djece, došli su iz Posušja, u Hercegovini. I oni su među prvima zauzeli svoje pozicije, ali na tribinama. „Sjeli smo u prvi red, jer će ovuda proći papamobil. Djeca puno znaju o njemu i žele ga vidjeti izbliza“, priča Ivan.

Ni on nije propustio dolaske Franjinih prethodnika. „Da me pitate koji mi je papa draži to je kao da me pitate koje mi je dijete draže. Svaki ima svoje posebnosti. Jedan je postao svetac, drugi je veliki intelektualac, a ni ovaj nije ništa manje važan od njih. Dobar je Franjo, ima karizmu, alo ih podjednako uvažavam sve“, dodaje Franjo dok ga prekida pjesma vjernika.

Prvi koji su došli na stadion – vjernici iz Šurkovca počeli su, predvođeni fra Ivom, duhovne pjesme posvećene Bogu, Isusu, ljubavi i vjeri. Svi su pjevali kao jedan, podižući ruke i plješćući. Cijelu su noć proveli u autobusu, a umoru ni traga.

„Posebna nas snaga vodi, znate ono – kad sve igra od miline u vama“, kaže Josip Bjelanović, prvi koji je stigao dočekati papu, i nastavlja pjesmu. I tako će biti sve dok papa ne dođe, a onda opet pjesma, najavljuje.

Izvor: Al Jazeera