Skupa poštarina koči trgovinu na internetu

PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim "papirnim" metodama (Reuters)
PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim "papirnim" metodama (Reuters)

Piše: Fahrudin Smailović

Srbija je posljednja u nizu država regije u kojoj je omogućen dvosmjerni transfer novca (i slanje i prijem). Zasad je ta opcija nedostupna jedino u Crnoj Gori, čiji građani posredstvom tog servisa za sada mogu samo slati novac.

Ipak, planove građana regije koji su željeli zaraditi na internetskoj prodaji, poremetila je činjenica da su poštanske usluge slanja paketa iz zemalja regije toliko skupe da je cijeli posao gotovo besmislen.

Kako PayPal funkcionira

PayPal je internetski orijentirana kompanija koja omogućava da se uplate i novčani prijenosi obavljaju u potpunosti putem Interneta. PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim “papirnim” metodama kao što su čekovi i novčani ugovori.

PayPal nudi “klijent-klijentu (person-to-person, P2P)” usluge. Ovaj način plaćanja omogućava bilo kome ko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom ko također ima e-mail adresu.

Kao i na svakom servisu otvara se korisnički račun, a tokom procesa otvaranja korisničkog računa morate upisati broj kreditne ili debitne kartice (na primjer VISA electron). Za plaćanje je dovoljna bilo koja kartica (debitna ili kreditna), a za primanje novaca u pravilu je potrebna VISA elektron kartica. Novčani iznos se može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili koristeći kartice.

Otvaranjem korisničkog računa na PayPalu automatski imate mogućnost plaćanja, a za primanje novca morate aktivirati posebnu opciju primanja.

PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svjetsku Internet ekonomiju.

Uvidom u cijene poštarine u regiji postaje jasno da je slanje pošiljke tri-četiri puta skuplje od vrijednosti proizvoda. Na taj način internetska prodaja postaje besmislena.

Više od 160 miliona korisnika

Narodna banka Srbije (NBS) saopćila je da je PayPal sistem u aprilu 2013. uveo opciju slanja elektronskog novca, dok je uvođenje opcije prijema novca ostavljeno za kasnije (kao što je to bio slučaj i sa drugim zemljama u okruženju). U oktobru je opcija prijema puštena na nekoliko dana, a onda povučena iz tehničkih razloga.

“Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz 2012. omogućeno je da rezidenti mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga. Drugim rečima, tim izmenama i dopunama stvorene su nesporne pravne pretpostavke za poslovanje PayPal-a u Srbiji i u tom smislu nije potrebno dodatno menjati Zakon o deviznom poslovanju”, navodi se u saopćenju Kabineta guvernera NBS-a.

Prema riječima NBS-a, plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje robe i usluga između rezidenata u Republici Srbiji ne spada u platni promet sa inostranstvom, pa se plaćanja vrše u dinarima, s obzirom na to da je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

Prema istraživanju potrošača koja je sprovela agencija Ipsos Vantis, 41 posto kupaca iz ključnih tržišta u Evropi koristi PayPal pri kupovini na stranim internet servisima, navodi portal Business Week.

U Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj prodavci koji primaju plaćanja preko PayPala su povećali vrijednost plaćanja od kupaca iz inostranstva u prosjeku za 48 posto u prvoj polovini prošle godine u odnosu na isti period 2013. godine.

PayPal ima 162 miliona aktivnih korisnika u 203 svjetska tržišta, što predstavlja veliku poslovnu šansu za zemlje regije.

Koliko građani mogu imati koristi od ovog servisa kada je u pitanju trgovina na internetu, najbolje pokazuje usporedba troškova poštarine u zemljama regije.

Neisplativo slanje

Za paket težine 800 grama preporučeno avionskim saobraćajem u regiji se plaćaju različiti iznosi.

U JP BH Pošta za ovaj paket platit ćete 36,10 KM (18,5 eura).

U Poštama Srpske taj iznos je skoro dvostruko veći – 33 eura. Najveći dio tog iznosa odnosi se na prioritetnu avionsku pošiljku (24 eura), što u ovom slučaju može biti izbjegnuto.

U preduzeću Hrvatska pošta d.d. Mostar za takvu pošiljku treba izdvojiti 26 eura. Isključivanje opcije slanja avionom umanjuje cijenu slanja za šest eura.

Prijenos paketa ove težine u međunarodnom saobraćaju iz Srbije iznosi 17 eura, dok za avionski prijevoz i carinski pregled treba izdvojiti još blizu dva eura.

Hrvatska pošta nudi najniže cijene slanje tiskovine u regiji. Otprema paketa ove težine za SAD iznosi 99 kuna, odnosno 13 eura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nekoliko poštara napadnuto je proteklih mjeseci, a najčešći razlozi su koristoljublje ili kada dostavljaju opomene.

21 Jul 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO