Hrvati razgrabili ekouređaje i žele još

Uređaji A+++ razreda su za 30 do 60 posto učinkovitiji od proizvoda A razreda (Al Jazeera)

Piše: Tomislav Šoštarić

U samo devet dana hrvatski su građani na 610 prodajnih mjesta diljem zemlje pokupovali 10.000 energetski učinkovitih kućanskih uređaja, za koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, davalo poticaje u iznosu od 800 kuna (106,5 eura).

Da bi se ostvario poticaj, odnosno da bi dobili povrat 800 kuna, kupci su trebali kupiti neki od uređaja s oznakom A+++. Potom bi se elektronskim sustavom njihova kupnja registrirala, obrazac kojim se potvrđuje kupnja trebali su poslati Fondu, nakon čega bi im na račun bio uplaćen iznos poticaja.

Akcija prošla, zainteresirani dolaze

Akcija, koja je počela 3. lipnja, odnosila se na perilice za rublje i posuđe, sušilice, hladnjaka i hladnjake sa zamrzivačem, zamrzivače, a kvota je bila utvrđena na 10.000 uređaja, za što je izdvojeno osam milijuna kuna (milijun i 65.000 eura) poticaja.

Za 30 do 60 posto učinkovitiji od A razreda

Uređaji A+++ razreda su za 30 do 60 posto učinkovitiji od proizvoda A razreda. Za svoj rad troše manje energije, a oni koji u radu koriste i vodu, poput perilica, ostvaruju značajne uštede i u potrošnji vode.

Sufinanciranjem su, kažu u Ministarstvu, željeli potaknuti građane na kupnju energetski učinkovitijih uređaja, bilo da je riječ o obiteljima koje tek opremaju svoj dom ili onima koji zamjenjuju uređaje na kraju životnog vijeka. Također žele postići da se poboljša ponuda najučinkovitijih uređaja u maloprodaji.

Već 11. lipnja ujutro ta je kvota dostignuta i akcija je završila. No, sudeći prema riječima građana koje smo istoga dana poslijepodne zatekli na odjelu bijele tehnike prodajnog centra Pevec u Zagrebu, zanimanje građana i dalje je veliko.

Naime, svi su redom došli kako bi iskoristili poticaj i bili su vidno razočarani kada su čuli da je akcija završila.

“Ne mogu vjerovati. Vi to meni hoćete reći da je to sve već otišlo?!”, čudila se jedna gospođa kada joj je trgovkinja objasnila da je kvota ispunjena i da poticaja više nema. Trgovkinja kaže, od jutra dolaze takvi.

“I mi smo došli pa su rekli da je to sve već riješeno, 10.000 tih aparata da je prodano i ništa, sad čekamo drugu, možda će biti natječaj drugi. Zakasnili smo, a mi bi trebali svašta kupiti, frižider i škrinja i veš-mašina i tako. Svakako da je poticaj, ako se uzme sa ta tri plusa, ušteda energije i to. Sad ne znam šta ćemo, možda ćemo se odlučiti opet kao prije, na kredit uzet i gotovo”, kaže Suad iz Zagreba, koji hvali akciju, ali smatra da se radi o premalom broju uređaja.

‘Čekamo drugu akciju’

Slično misli i umirovljenica Barica, koja se zanimala prvenstveno za hladnjak. “Mislim si da je to dobro. Samo sam čula, jer ja sam bila zainteresirana, ali da ima malo proizvoda koji se daju na taj popust. Sad ne znam kaj, nije 800 kuna baš za baciti”, kaže Barica.

Jedan stariji bračni par, koji su željeli ostati anonimni, također je došao pogledati ponudu i kupiti perilicu za rublje, no prije nego od trgovaca, da je akcija gotova doznali su od nas.

“A, nisam znala. Znači već se rasprodalo jel? Hvala, da ne moram dalje gledati”, rekla je gospođa. Ona i njezin suprug potom su se polako uputili prema izlaznim vratima. Kaže suprug, nisu to loši poticaji za naše prilike. “Čekamo drugu akciju”.


[Daleko najviše prodano je perilica rublja – Al Jazeera]

Trgovci kažu da se tih devet dana radilo ‘punom parom’. Gužve su bile velike, a kupci uglavnom informirani. Kako kaže trgovkinja Snježana, kupnja ih je zanimala prvenstveno zbog poticaja, no mnogi, pogotovo mlađi, bili su zainteresirani i zbog ekološke osviještenosti.

“Reakcije su bile hoćemo mi dobiti povrat tih novaca. Ja sam rekla, naravno, nadam se da da, mislim, trebali bi dobiti”.

Najviše se prodavale perilice rublja

Igor Maričić, voditelj programa bijele tehnike prodajnog centra u Jankomiru na odjelu kućanskih uređaja i malih kućanskih aparata, kažu da su ih građani prilično ‘počistili’.

“Najveći segment prodaje je bio u asortimanu perilica rublja, bilo je i prodaje perilica posuđa, sušilica i hladnjaka”.

Iako se radi uglavnom o nešto skupljim proizvodima, bilo je i onih koji su imali i inače prihvatljivu cijenu, tako da se s poticajem moglo znatno uštedjeti i na jeftinijim uređajima.

U planu novi projekti

U Ministarstvu kažu da postoji mogućnost pokretanja dodatnih projekata, ovisno o raspoloživim sredstvima. U tom slučaju razmotriti će se i ovaj program. No, za sada ne mogu procijeniti hoće li sličan projekt biti pokrenut tijekom ove godine.

“Sigurno je jedino da Strategija energetskog razvoja RH te i Nacionalni plan energetske učinkovitosti ovakve akcije predviđa i za nekoliko sljedećih godina te da će ih ova Vlada stavljati u planove”.

“U segmentu perilica rublja najjeftinija je bila 2.000 kuna (266 eura), što nije neka velika cijena s time da još kad se napravi povrat poticaja od 800 kuna, znači taj aparat će na kraju iznositi 1.200 kuna, što je stvarno prihvatljiva cijena. To je bila prva cijena od koje se krenulo pa dalje 2.000, 2.350 (313 eura) pa je išlo i do cijene od 5.000 kuna (665 eura) i više. Najveći segment prodaje je bio baš u tim aparatima 2.000 do 3.000 (399,5 eura) kuna”, kaže Maričić.

Akcija je tako ispala korisna i za trgovce i za kupce. Povećanje prodaje u tom razdoblju još nisu procijenili, no kaže da će sigurno biti mnogo više nego u istom periodu prošle godine.

Ministarstvo: Gledati potrošnju, ne samo cijenu

Primarni je cilj projekta, kažu u Ministarstvu, smanjiti potrošnju energije u kućanstvima odnosno emisije CO2 na razini države, a dodatni educirati građane o energetskim oznakama električnih uređaja te im skrenuti pozornost na njihovu godišnju potrošnju.

U potrošnji energije kućanstva petina se odnosi upravo na kućanske uređaje, stoga je važno, napominju u Ministarstvu, da budu energetski učinkoviti, troše manje energije te svojim radom minimalno utječu na okoliš.

“Uređaji takvih karakteristika u pravilu su skuplji, ali njihovom kupnjom su zagarantirani manji troškovi energije i vode tijekom životnog vijeka uređaja. Važno je tu informaciju prenijeti i kupcu, odnosno osvijestiti ga da prilikom odabira prati kolika je godišnja potrošnja pojedinih uređaja, a ne isključivo njihova cijena”, zaključuju u Ministarstvu.

Izvor: Al Jazeera