Stanovnici Orahove strahuju za sigurnost

Nalog za pretres kuća Dudakovića i Hukića (Al Jazeera)
Nalog za pretres kuća Dudakovića i Hukića (Al Jazeera)

Piše: Snježana Mulić-Softić

Stanovnici Orahove kod Bosanske Gradiške su u strahu i neizvjesnosti nakon što je jučer, tokom akcije Ruben, policija bh. entiteta Republika Srpska uhapsila dvojicu njihovih komšija, rečeno je za Al Jazeeru iz te varošice.

U Orahovu su, kažu, pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, pojačani strancima, upali u srijedu u 5:45 ujutro i otišli na vrata povratnika Latifa Hukića i Naila Dudakovića.

“Specijalci, nekoliko njih, naoružani do zuba, i četiri-pet stranaca, su u ranu zoru, dok su još uvijek svi spavali, zalupali na vrata. Lupali su nogama kako bi provalili vrata, galameći:  ‘Otvaraj policija!’ I Nail i Latif su iz sna otvorili, a specijalci su ih bacili na pod”, objašnjava jedan mještanin Orahove.

Opisuje kako su “Naila uhvatili za prsa, svukli ga niz stepenice i bacili na beton”.

Isprepadana djeca

“Onda su ga svezali, vičući: ‘Gdje je oružje, koga imate još u kući?’ Djeca od šest do 16 godina sve su to uplašena posmatrala. Bila su isprepadana, uplakana. Svu kuću su pretresli i na kraju ih odveli u Bosansku Gradišku, a zatim u Banju Luku.”

Stanovnici Orahove kažu da su proveli besanu noć i da su uplašeni, kako za sugrađane Dudakovića i Hukića, koji se još nalaze u pritvoru, tako i za svoju sigurnost i novi progon.

Orahova ima gotovo 4.000 stanovnika, od čega je 99 posto Bošnjaka. U proteklom ratu ovo mjesto je, kažu tamošnji Bošnjaci, bilo neka vrsta koncentracionog logora, u kojem su sposobni muškarci Bošnjaci bili prisiljeni na radnu obavezu, kopanje rovova i postavljanje mina u dolini rijeke Save na granici s Hrvatskom. Mnogi su bili fizički zlostavljani i maltretirani, a sva njihova imovina je opljačkana. Većina Bošnjaka Orahove je tokom rata bila prisiljena napustiti to mjesto, ali su se nakon rata vratili i obnovili svoje domove.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO