Bashar al-Assad pozvao alevite da napuste Damask

Iseljavanje alevita iz Damaska uslijedilo je nakon ujedinjenja dvije velike vojne frakcije (EPA)

Piše: Omar Abu Khalil

Latakia – Novinar, koji je u bliskoj vezi sa sirijskim režimom, potvrdio je za Al Jazeeru da su obavještajne službe Bashara al-Assada u prošli petak tražile od alevita nastanjenih u Damasku – koji nemaju potrebe da se dalje zadržavaju u gradu – da pod hitno napuste Damask i presele se na obalno područje Sirije.

Ovaj novinar, koji je želio ostati anoniman, istakao je da su u zahtjevu priložene smjernice kojima se nalaže nužno prebacivanje oficirskih porodica isključivo u grad Tartous. Sirijski režim je za te potrebe obezbjedio i vojne kamione za prevoz oficirskih porodica, dok je od ostalih alevita zatraženo da se upute u svoja sela iz kojih su i došli u Damask.

Skrenuo je pažnju da je veliki broj alevitskih porodica odgovorio na ovaj poziv te da su napustili Damask, uputivši se ka obali. Vidio je na stotine kamiona natovarenih namještajem kako stoje u koloni na punktu sirijskog režima na sjevernom ulazu u grad Damask gdje čekaju odobrenje kako bi mogli krenuti.

Neizvjesnost i strah

Novinar navodi da aleviti u Damasku žive u nezapamćenoj panici, dok većina njih ne zna šta da učine. Pojedini su donijeli odluku da ostanu u Damasku, dok je jedan dio njih otputovao za Liban preko graničnog prelaza Al-Masnaa. 

Prema riječima aktiviste Mohammeda Al-Banyasija, u grad Tartous pristigle su porodice na desetine alevitskih oficira. Smješteni su po oficirskim klubovima i hotelima, dok su pojedini odsjeli kod svoje rodbine ili u svojim porodičnim kućama. 

Al-Banyasija smatra kako je začuđujuća stvar u svemu tome da aleviti napuštaju Damask i sele se u obalna područja, dok u isto vrijeme veliki broj alevitskih stanovnika iz tog djela zemlje bježi u mjesta poput Jabal Mohsena u Tripoliju i predgrađa južnog Bejruta. 

Umm Basil, supruga jednog od oficira koji je došao u Tartous, izrazila je ogromni strah zbog svega što se dešava, te je istakla da ne zna zbog čega su obavještajne službe zahtijevale od njih da napuste Damask. Upravo zbog toga što im nisu dali nikakvo objašnjenje zašto da to urade, aleviti su uznemireni i zbunjeni te ne znaju šta da učine.

U telefonskom razgovoru za Al Jazeeru rekla je: „Otkako su počele borbe u Siriji nije prošao ni dan, a da se nismo brinuli. Na nas su padale granate. Stalno živimo u strahu od smrti. Moj suprug ide po ratištima, a sada nas sele iz Damaska. Želimo da se ova zabrinutost okonča, kako bismo živjeli u miru“.

Alevitska državica

Direktor ureda za medije Generalne uprave za revoluciju Tarek Abdel-Hadi, smatra kako postoje velike šanse da će aleviti napustiti Damask i otići u obalno područje, što će biti uvod za proglašenje Tartousa glavnim gradom te korak koji prethodi proglašenju alevitske države.

Smatra da novi razvoj situacije u posljednjim borbama na geografskom području Sirije ukazuje na sve veću mogućnost podjele države, naročito nakon zaustavljanja pobunjenika na granici Sahl al-Ghaba i činjenice da nisu napali na obalno područje, iako im je ono bilo nadomak ruke, kao i da je za to postojala realna mogućnost.

Tarek smatra kako postoji prijelazni međunarodni dogovor kojim se predviđa okupljanje alevita na obalnom području kako bi im se obezbjedila zaštita nakon pada režima uz pomoć međunarodnih ili arapskih mirovnih snaga.

U isto vrijeme, upozorava na opasnost vjerovanja u sve glasine koje se sve više šire u ovom trenutku, te je naglasio da većina njih potiče od strane sirijskog režima s ciljem da se diskreditiraju opozicioni mediji.

Iseljavanje alevita iz Damaska uslijedilo je nakon ujedinjenja dvije velike vojne frakcije na Istočnoj Ghouti u provinciji Damaska te širenja vijesti koja se pripisuje komandantu Jaish al-Islama (Vojske islama) o njegovoj namjeri da u nekoliko narednih dana napadne na Damask, što je glasnogovornik ovih snaga  kasnije demantirao.

Aktivisti smatraju kako postoji vjerovatnoća da je velika vojna parada, koju je izvela Jaish al-Islam u provinciji Damaska, imala presudnu ulogu u tome da sirijski režim donese odluku o hitnom prebacivanju alevita u gradove bliže obali, zbog straha od napada na Damask i preuzimanja kontrole nad ovim gradom.

Izvor: Al Jazeera