Cazin – grad koji ne trpi lijenost

Na području opštine Cazin registrirano 1.400 malih i srednjih preduzeća (Al Jazeera)
Na području opštine Cazin registrirano 1.400 malih i srednjih preduzeća (Al Jazeera)

Piše: Harun Cero

Tri riječi opisuju građane Cazina: red, rad i disciplina. Građani ovog grada ne znaju za odmor, jer kažu da se lijenost ne trpi u Cazinu.

Svako jutro na cazinskim ulicama hvataju se kolone vozila, svi negdje žure i sve do kasnih večernjih sati gužva ne jenjava.

Svaki petak je u ovom gradu pijačni dan, gdje cazinski poljoprivrednici predstavljaju produkte svog rada, a građani kažu da im ne pada na pamet, pored domaćih poljoprivrednih poizvoda, kupovati strane.

Ekspanzivni ciljevi

Prema zvaničnom registru, ova opština ima više od 3.000 poljoprivrednika.

Jedan od onih koji svoj hljeb zarađuje poljoprivredom je i Said Kapić.

Kaže da se poljoprivredom počeo baviti 2013. godine, a prvo je zasadio dva dunuma jagoda i dunum krastavaca, da bi u 2015. počeo proizvoditi i krajiške maline.

Kompanija se bavi proizvodnjom i ugradnjom profilisanih limova [Al Jazeera/Haris Kustura]

Ova firma je, tvrdi on, nastala iz obične zanatske radionice, a svi članovi njegove porodice su zanatlije.

“Prije rata smo se bavili nekim manjim poslovima u građevinskoj limariji i tek nakon rata smo počeli  da ulazimo u ozbiljne poslovne vode i sada smo jedna respektabilna firma”, kaže Civić, koji je nekoliko puta osvajao nagradu za menadžera godine u BiH.

Kaže da se danas bavi proizvodnjom i preradom profilisanih limova i da okruženje u Cazinu doprinosi pozitivnoj radnoj atmosferi i kvalitetnom radu.

Odmah nakon rata u njegovoj firmi bilo je zaposleno pet do šest ljudi, a sada ova firma zapošljava blizu 80 radnika.

“Djelujemo na području BiH, tako da i dosta poslova proslijedimo našim kooperantima”, objašnjava Civić.

Njegova firma djeluje i u inostranstvu.

Tvrdi da su se njegovoj firmi kroz sektor građevinske limarije otvorila neka nova vrata i da su se počeli baviti i proizvodnjom opreme za centralno grijanja i hidrantske ormare.

Trenutno, kaže, proizvode hidrantske ormare za jednu austrijsku firmu.

Grad budućnosti

Civić kaže da zahvaljujući opštini Cazin njegova firma ima sve uvjete za rad i da je Cazin pozitivna ekonomska priča u odnosu na realnost većine bosanskohercegovačkih gradova.

“Ljudi ovdje u Cazinu su radiše, a ovaj grad je specifična sredina u BiH. Ko imalo hoće da radi, taj će sigurno i uspjeti”, zaključio je Civić.

Ni podjele na nacionalnoj osnovi u ovom gradu nisu bitne jer svi zajedno rade za dobrobit grada. Građani Cazina kažu da su se i pristalice Fikreta Abdića, osuđenog ratnog zločinca i bivšeg šefa privrednog giganta Agrokomerc, uklopile u ovaj sistem i da niko ne spominje politiku, već samo privredu.

”Sine moj”, kaže građanin Cazina Hikmet, ”ovdje toga više nema – da se gleda ko je ko i šta je, bez obzira na to šta se dešavalo u prošlosti. Privreda je naš spas i na dobrom smo putu da to postane jedina tema u ovom gradu”.

Gradonačelnik Opštine Cazin, Nermin Ogrešević, tvrdi da Abdića malo ko još i spomene, a i što bi, jer, kako kaže, on je dio prošlosti, a Cazin je grad budućnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zemlja je sve zavisnija od uvoznih proizvoda; deficit od 1,3 miliona eura u prvih pet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lanie veći je 10,8 posto.

05 Jul 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO