Željezno Polje: Kada pada kiša, ne spavamo

Foto: Al Jazeera/Haris Kustura

Piše: Vedrana Maglajlija

Blatnjave dječje čarape, zahrđalo kuhalo za vodu, polomljene šnale za kosu, uprljani mali plišani jastuk u obliku srca te ostaci frižidera, razbacani po osušenom blatu, podsjećaju na nekadašnji život u kući do pola zatrpanom zemljom na ulazu u Željezno Polje.

Usred ovih uspomena, na maloj očišćenoj stolici pored daske za peglanje izvučene iz drugog sprata kuće, jer je prvi još pod zemljom, sjedi Alija Tutnjić, uzimajući gutljaj vode iz prašnjave flaše u trenucima odmora.

Ovaj 81-godišnjak već gotovo godinu dana svako jutro budi se u tuđem stanu gdje živi kao podstanar i odlazi u svoje Željezno Polje, pokušavajući izvući nešto stvari iz kćerkine kuće, pedesetak metara niže od mjesta gdje se nekada nalazio njegov dom.

“Moje kuće više nema. Tu sam trospratnicu izgradio početkom osamdesetih, a uništena je kada je prije godinu dana krenula zemlja. Mozak se mutio. Sinova kuća je isto bila tu, a eno je tamo dole, 50 metara niže. Bio sam bogat sa jabukama, ali ni toga više nema”, govori ljubazno ovaj Željeznopoljac, iako je izgubio sve.

Njegova kuća jedna je od osamdesetak potpuno uništenih u prošlogodišnjim klizištima koja su promijenila izgled ovog mjesta sa gotovo 5.000 stanovnika, nastanjenim u selima od podnožja do vrha nekoliko brda.

Iako puno života, mještana koji se uglavnom mogu sresti u zasadima malina, djece sa ruksacima koja trče uništenim putevima prema školi, nijedno klizište u Željeznom Polju godinu dana od katastrofe još nije sanirano.

Njih šest nalaze se u naseljenim selima, a na rubu jednog, u srcu Željeznog Polja, smještena je ambulanta, prodavnice, kuće, te škola u koju ide 450 djece.

Amer Ahmić pokazuje na klizište na čijim rubovima je smještena škola [Foto: Al Jazeera/Haris Kustura]

S druge strane brda, u još jednom selu zjapi malo manje klizište, u dvorištu Dževada Šišića.

“To je bilo isto da je neko minirao zemlju, tako je izletilo sve prošle godine. Žena sada boravi kod sina u Zenici i ne želi da dođe. Ja tu budem kada je kiša i gledam hoće li sve zemlje odnijeti. Imam izvještaj od civilne zaštite iz opštine, rekli su da treba doći geološka služba da ispita, ali nije niko dolazio. Rekli su mi i da ja moram aplicirati za sanaciju”, kaže Šišić.

Iako na prijetećim klizištima, život u Željeznom Polju se nastavlja i stanovnici se pripremaju za berbu i otkup malina u junu. Putevima, većinom uništenim, mimoilaze se automobili mještana koji obavljaju svoje poslove.

Ipak, svakodnevno gledaju u nebo, u strahu da bi nova kiša mogla ponoviti katastrofu od prošlog maja.

Izvor: Al Jazeera