Sve se tumbe preokrenulo u Kučić Kuli

'Nismo smjeli disati, puzali smo po kući. Bilo nas je strah da provirimo na prozor ili vrata', pričaju susjede (Anadolija)

Piše: Snježana Mulić-Softić

“Nerdin je prekjuče bio tu, kod mene, cijepao mi je drva. Neki kažu da je u zadnje vrijeme bio šutljiv, ali ja nisam primijetila. Zamolila sam ga da mi nareže drva, a on je otišao po motorku, nasuo benzina i lijepo mi narez’o drva. Moja snaha mu je maksuz skuhala kolače, jer ih je tražio i uvijek volio”, priča Ziba Ibrić o Nerdinu Ibriću, momku koji je sinoć u Zvorniku ubio jednog policajca, a dvojicu ranio, i nakon čega je u policijskoj akciji i on sam ubijen.

Preplašena, nakon neprespavane noći, Ziba, čija je kuća udaljena samo pedesetak metara od Nerdinove, prisjeća se jučerašnjeg dana.

“Halima, Nerdinova mati, dotrča mi jučer popodne i veli: ‘Eno Nerdin stavio puške u gepek i negdje ode, bojim se da će nešto uraditi’!”

Ziba kaže da su to bile lovačke puške za koje je Nerdin imao dozvolu.

No, od tog trenutka u Kučić Kuli, kako se zove njihovo selo, sve se tumbe preokrenulo.

“Bilo je gore nego u horor filmovima. Prvo smo čitali na internetu, a onda vidjeli i na televiziji da se desio zločin u Zvorniku. Mene su čak zvali neki ljudi jer su mislili da je moj sin, pošto nam je isto prezime. Ali ja sam znala da on nije i odmah mi je kroz glavu prošlo to što je rekla Halima i ubrzo sam je čula kako zapomaže”, nastavlja priču Ziba.

Do Kučić Kule dolazi se putem kroz šumu [Al Jazeera]

“Vidite  kakav je ovaj put”, kaže Dragan i pokazuje nam izlokani makadam koji vodi do gornjeg dijela sela. “E, ovuda je on zadnjih dana vozio 120 na sat, a teško je uzaći i sa 30 km na sat. Prije bi se uvijek sa mnom lijepo pozdravio, a kad sam ga sreo prije pet dana i nazvao mu dobar dan, samo je pored mene proletio, kao lud. Skroz se promijenio, ne znam šta mu je bilo”, kaže Dragan.

Znali ga samo po dobrom

Ziba Ibrić dodaje kako Nerdin nije pio, pušio, niti se drogirao. I Hatidža D., rodom iz Kučić Kule, a koja sad živi u Tršiću, kaže da ga je znala samo po dobrom.

“Ko zna kakve posljedice je rat ostavio na njega. On je kao dijete bio u bolničkom logoru, otac mu je ubijen, ne znam ni jesu li ga našli. Je li to njega tištilo, ko zna”, kaže Hatidža.

Njene komšinice Azra i Hava kažu da su zaprepaštene i preplašene.

“Taman smo se malo sredili i smirili, i vidi sad belaja. Ko zna na šta će ovo izaći. Jutros sam trebala na pijacu u Zvornik nosit mrs da prodajem, a sad ne smijem. Šta ja znam, može neki pijanac prepoznat’ me da sam muslimanka, pa nasrnut’.”

I Ziba kaže da se plaši za budućnost. Veli da je gornji dio Kučić Kule u kojem žive Bošnjaci, nekad imao izlaz na glavni put, ali da je on od kiša izlokan i zatvoren.

“Sad samo idemo niz selo, dole pored srpskih kuća. Moj sin je jutros rekao da on više neće silaziti niz selo dok se ovo ne smiri”, kaže Ziba.

I ostale komšije se plaše djecu poslati u školu.

“Meni je žao tog čovjeka – policajca što ga je ubio na pravdi Boga. Žao mi je i one dvojice što su ranjeni, a i malog Nerdina. Bog zna na šta će ovo izaći”, kaže Ziba i dok nas prati, dodaje: “Samo nek izađe na hajr.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO