Treba li Ohridu mediteranska plaža s palmama?

Nepoznanica je hoće li mediteranski izgled Ohrida biti dovoljno privlačan i atraktivan za turiste (EPA)

Piše: Admir Fazlagić

Ohridsko naselje Lagadin će ovoga ljeta dobiti mediteransku plažu.

Kako su kazali u Ministarstvu transporta i veza Republike Makedonije, na ovoj će plaži biti i puno palmi, a sve to sa ciljem da se napravi ambijent mediteranske plaže. Ali, to nije sve. Na plaži će biti i zelenih travnjaka, servisnih punktova, dva šanka, dva toaleta, tuševi i garderoba.

Uz to za goste će biti obezbijeđen prostor za odmor i relaksaciju koji će biti uljepšan suncobranima, te bajkovitim igralištem za djecu.

Čamci i pedaline će također imati svoje mjesto, jer će na jezeru biti izgrađene dvije drvene platforme, a sve ovo će biti smješteno na prostoru dužine 500 metara.

Različite reakcije

Projekat će koštati  milion i dvjesto hiljada eura, a kako je planirano, radovi bi trebali biti završeni u augustu ove godine. Plaža Lagadin počinje od hotela Dva bisera i duga je 500 metara.

Izradnja ove plaže izazvala je različite reakcije kod eksperata, ali i kod građana. Dok jedni pozdravljaju ovakvu ideju i smatraju da Ohrid treba izgledati savremeno, drugi smatraju da balkanski biser ne treba ovakvu plažu, već da se sredstva mogu iskoristiti za mnoge veće projekte u  turistički aktraktivnom Ohridu.

Katarina Sinadinovska, urednica sedmičnog ekonomskog magazinа Kapital, smatra da Ohrid, kao najpoznatija makedonska turistička destinacija, zaslužuje puno ulaganja, ali se nameće pitanje da li ovaj grad mora izgledati baš mediteranski.

“Ne samo Lagadin već sve plaže u Ohridu trebaju izgledati svjetski. Nejasno je kako je dosada bilo plaža bez toaleta, travnjaka, igrališta i svih onih stvari koje jedna plaža mora imati. Odlično je što će ovim potezom jezero dobiti svoj savremeni izgled i ovo je pozitivna investicija ili bolje rečeno najava za investiciju, jer još nije realizirana. Dosadašnje iskustvo govori da doza skepticizma nije na odmet kada su u pitanju vladine investicije. Druga dilema u ovom slučaju je izgradnja prostora sa palmama, odnosno želja da se dobije takozvani mediteranski izgled. Pitam se, zašto bi Ohrid trebao dobiti mediteranski izgled? Zašto se gradu treba vještački nametnuti nešto što nije u njegovom stilu, a ni svojstveno? “, kaže za Al Jazeeru Sinadinovska.

Dodaje da su prelijepom Ohridu potrebne investicije, ali da grad s tim ne smije izgubiti dušu i duh.

“Ohrid je prelijep sam po sebi. Po meni je tužno što umjesto investiranja u njegovu autentičnost, se investira u novi izgled grada. I ovdje se pokušava nametnuti jedna nelogičnost, pa se proces mijenjanja lika i duše naših gradova nastavlja. Kažem – da za investicije, no sve u duhu ohridskog stila i sjaja“, kaže Katarina Sinadinovska.

Važniji projekti

Čak i kod samih građana Ohrida mišljenja su podijeljena. Ima onih koji smatraju da grad treba da iskoristi novac za rješavanje važnijih, kao što je npr. putna infrastruktura, ali i očuvanje njegove autentičnosti, a ne pretvaranje grada u izgled koji njemu ne odgovara.

“Čini mi se da se unakažavanje Makedonije  prebacuje iz centra Skoplja u Ohrid. Sve je započelo sa megalomanskim građevinskim poduhvatima i napadom na staro gradsko jedro Imareta ili Plaošnika. Vlast je dozvolila, bolje rečeno, inicirala beskompromisni napad na najsvetiju, najznačajniju i vjekovima najzaštićeniju lokaciju u Ohridu. Na projekat mediteranske plaže isto gledam tako.Najkatastrofalniji pokušaj za izgradnju ovakog tipa plaža je urbanizacija studenčiškog blata koje je naučnom studijom valorizirano kao prirodni fenomen i istaknuta je njegova posebna važnost za Ohridsko jezero. I te kako ima važnijih projekata koji trebaju biti realizovani u Ohridu i koji su prioritetniji, ali nažalost nadležni nemaju sluha za potrebe građana“, smatra mladi pravnik Aleksandar Kuzeski, građanin Ohrida.

Nepoznanica je hoće li mediteranski izgled Ohrida biti dovoljno privlačan i atraktivan za turiste, ali sigurno Ohridu nedostaju investicije za očuvanje njegove autentičnosti koja ga čini posebnim.

Izvor: Al Jazeera