Bilali: Posljednji trzaji makedonske vlasti

Bilali kaže da albanski intelektualci traže da opozicija objavi snimke o navodnoj korupciji vladajućih albanskih političara (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovarao: Admir Fazlagić

Makedonska opozicija, predvođena najvećom opozicionom partijom SDSM, na čelu sa Zoranom Zaevom, od početka godine objavljuje “bombe“ , kojima želi javnosti predočiti, kako tvrde, istinu o Makedoniji.

S druge strane, vlast kaže da su materijali montirani, da SDSM želi doći nelegitimno do vlasti, bez izbora, što se, prema izjavi premijera i predsjednika VMRO-DPMNE-a neće desiti.

DUI taktizira, pokušavajući da kreira mišljenje u javnosti da je konstruktivan partner u vlasti, time što će organizovati tematski kongres na kojem će razgovarati o aktuelnim problemima i predložiti rješenja. 

Mersel Bilali, dugogodišnji profesor međunarodnog prava na FON Univerzitetu u Skoplju te politički analitičar i kolumnista, govori o mogućim scenarijima razrješenja slučaja ”Puč”, ulozi međunarodne zajednice te pitanjima mogućih etničkih sukoba između Makedonaca i Albanaca i promjenama u albanskom političkom taboru.

Bilali je bio zastupnik u Skupštini Republike Makedonije od 1994. do 2002. godine, bio je predsjednik Komisije za politički sistem, prvi savjetnik za vanjsku politiku tadašnjem predsjedniku Borisu Trajkovskom, a istu funkciju je obavljao i u mandatu nekadašnjeg makedonskog premijera Vlade Bučkovskog.

  • Kako vidite trenutnu političku situaciju u zemlji? Da li ove ‘bombe’ doista mogu da promijene svijest građana?

– Pretpostavljam da ove takozvane  ‘bombe” opozicije imaju za cilj da mijenjaju opće mišljenje javnosti,odnosno da mijenjaju generalno mišljenje građana Makedonije, jer godinama vlada mišljenje da se radi o časnoj vlasti,o poštenom premijeru koji radi za dobrobit naroda, koji je patriotski nastrojen i koji uvijek izjavljuje da neće promijeniti ime države.

Dakle, cilj je da se stvori mišljenje o časti – patriota sa malom dozom unutrašnjeg nacionalizma, a velikom dozom vanjskog nacionalizma prema makedonskom južnom susjedu – Grčkoj.

I onda, kada ubijedite javnost da je to tako, tad možete raditi šta želite. Kao što smo mogli vidjeti, poenta je bila da se stvori magla, da bi vlastodršci lovili u mutnom, da kriminal funkcioniše perfektno.

Poznato je da u našim integracijama ime države nije bilo problem, jer smo mi kao država do 2005. godine dobili status zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

  • U medijima se govori da neko izvana želi promijeniti aktuelnu vlast i time nanijeti destabilizaciju i veliku štetu Makedoniji.  Po vašem mišljenju, ko to želi promjenu vlasti?

– Smatram da veliki igrači koji žele da promijene ovu vlast ne žele to zbog toga što se ovdje već dugo krše osnovna ljudska prava, mislim da se tu radi o nekakvim drugim interesima.

Oni igraju na jednu proistočnu kartu koja je prije samo dvije godine počela da polako gradi svoj utjecaj, a sada hoće da ga dalje grade sa megaprojektima koje već najavljuju nakon propadanja Južnog toka.

Štaviše, proruska igra je lako uočljiva. Posebno su zanimljiva njihova ulaganja u sport, gdje možete mobilizirati veliki broj mladih ljudi, ali ne smijemo nikako zanemariti i njihove investicije u energetici, kao što je to slučaj sa gasovodom, kao i sa mogućim gasovodom, čija je izgradnja u planu preko Turske, sjeverne Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske, što je samo po sebi miniranje američkog projekta TAP, povezanim sa projektom  TANAP, kako bi se prodao azerbejdžanski gas.

Po meni je ovo ključna igra i to će biti jedan u nizu razloga da se promijeni sadašnja struktura vlasti. Sve ostalo je stvar tehnike i taktike.

  • Kako se politička kriza produbljuje, sve više se govori da je potrebna vanjska intervencija da bi se kriza riješila na najbezbolniji način. Prije svega, kada se aludira na međunarodni faktor, misli se na Evropsku uniju. Koliko, realno, EU ima volje i interesa da se uključi u rješavanje ovog sve većeg problema za Makedoniju?

– Godinama je vladalo mnijenje u Briselu, da štagod da se dogodi u Makedoniji, čak da i da je riječ o diktaturi, može se veoma lako i brzo riješiti jer se radi o jednoj maloj državi, malom igraču na velikoj mapi svijeta, a posebno u ovom slučaju, zemlji pretendentu za članstvo u EU.

Nažalost, Brisel je imao lažnu predstavu o ovdašnjoj političkoj situaciji, da sve tenzije unutar države, čak i one komponente koje daju indikacije da se radi o jednoj ozbiljnoj diktaturi, trebamo razumjeti, jer je, ipak, ključ svega pitanje imena, odnosno spor sa Grčkom.

Bolje rečeno, da je ustvari diktatura rezultat neriješenog spora o imenu i da se krivica permanentno prebacuje Grčkoj. Zato EU nije htjela previše forsirati, vjerovatno smatrajući da će zbog toga stagnirati proces rješavanja problema s imenom, te da ćemo stati sa reformama koje trebamo napraviti kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Uniji.

Znate, čak i ključni funkcioneri zaduženi za proširenje evropske porodice, zaigrali su svjesno ili nesvjesno na tu kartu, rekao bih čak i sumnjivo. Ključne osobe za pripreme izvještaja Evropske komisije, koji služi kao osnova za dalje razmatranje i debatiranje u Vijeću EU, gdje se odlučuje konsenzusom, dok drugi akteri nisu bili dovoljno informisani jer je EU jedna birokratska struktura – tamo je važno šta kaže osoba zadužena za određena pitanja, a ostalo je stvar mehanike.

Sada se EU već polako ispravlja i počinje da osjeća odgovornost, postavljajući sebi pitanje kako se moglo dozvoliti se dođe u ovakvu situaciju. Evidentan je enorman kriminal, kršenje osnovnih ljudskih prava, totalno blokiranje i korumpiranje medija, miješanje kriminalnih struktura u ime partije za izborne procese, njihovo kompletno kreiranje i dirigiranje.

Samo pogledajte posljednje promjene zakona o obrazovanju i radu. Po meni, ovo su posljednji trzaji nemoći trenutne vladajuće garniture. U jednoj ovakvoj situaciji, ukoliko EU doista želi pomoći Makedoniji, potrebno je da se maksimalno posveti rješavanju ove ne samo političke, nego i državne krize.

  • Grupa albanskih intelektualaca je nedavno otišla pred glavnu zgradu SDSM-a i zatražila od vođe opozicije Zorana Zaeva da konačno počne sa objavljivanjem kompromitirajućih materijala albanskih političara, da bi se jasno vidjelo kako je radila albanska politička elita. Smatrate li da ovim može doći do znatnih promjena u albanskom političkom bloku?

– Ovdje imamo dvije važne stvari. Čak i Albanci mnogo žele da se objave sve kriminalne radnje, jer su i Albanci sastavni dio ove države. Ne mora da znači da nije važno ono što se ne odnosi direktno na albansku etničku zajednicu.

Drugo, strategija opozicije, po svemu sudeći, jeste da se ona objavljivanjem kompromitirajućih razgovora želi fokusirati na VMRO-DPNE, a da u predstojećem “drugom periodu “ opozicija počne sa  ešalonima DUI i DPA, dvije najveće albanske partije u Makedoniji.

Prvi utisci javnosti nakon objavljivanja prvih razgovora bili su da ukoliko kriminal DUI-ja izađe na vidjelo, on može izazvati destabilizirajući efekat u državi, što se ispostavilo pogrešnim.

Sada već dobar dio albanskih intelektualaca jasno i glasno govori da kriminalne radnje albanskih političara ne trebaju ostati u sjenci u odnosu na makedonske, jer i jedni i drugi kumuju tome.

Znate, ne vjerujem ni da albansko biračko tijelo želi da ostane sakriven kriminal i brojne nepravilnosti albanskih političara.

Mislim da je ovo taktička igra opozicije, a ne da ona želi da poštedi albanski politički tabor. Mislim da opozicija samo želi da ovako igra do stvaranja prelazne vlade, a nakon toga, kada dobijemo nezavisno i nepristrasno sudstvo, kao i novog tužitelja, posredstvom stranih eksperata, da objelodani sve kriminalne radnje svih političkih aktera bez razlike kojem etnikumu pripadaju, ali na osnovu pravne procedure.

Želio bih da vidim i nepravilnosti albanskih političara, iako smo u dobrom dijelu upoznati kako su to i oni radili. Objavljivanjem ovakvih materijala, vjerujem da će doći do veće odgovornosti elektorata, koji će biti oprezniji u odabiru političkih predstavnika.

  • Zaev je već najavio da ima određene materijale i o kontroverznom  slučaju  Monstrum u kojem je tada optuženo šest  Albanaca za ubistva pet osoba, među kojima četiri mladića iz Skoplja. Šta smatrate da konkretno može objaviti opozicija i može li zbog objavljivanja materijala doći do eskalacije međuetničkih tenzija između Makedonaca i Albanaca?

– Najprije, samo imenovanje slučaja ”Monstrum” asocira na rušenje principa pretpostavke nevinosti, odnosno javno optuživanje pritvorenih da su počinili ubistva, prije nego to dokaže sudski proces. Dakle, još sa samog starta su osuđeni kao ”monstrumi”.

Pretpostavljam da opozicija nema saznanja ko su tačno počinitelji zločina, ali smatram da je vrlo vjerovatno da ćemo čuti da sadašnji optuženi i zatvoreni zbog ovog slučaja, nisu pravi počinitelji ubistva kod Smiljkovskog jezera. 

Ovo može prouzrokovati to da na ulicama vidimo rijeke ljudi koje izlaze i izražavaju svoje nezadovoljstvo, ali ja ne vidim veliku opasnost od međuetničkih tenzija, jer se ovdje ne radi o tome, već o nepovjerenju u najvažnije institucije države – ako se pomoću objavljivanja razgovora javnost uvjeri da pravosuđe služi kriminalnoj vladajućoj strukturi i da je time najugroženiji obični makedonski građanin bez razlike na vjersku ili etničku pripadnost.

Na ovaj način ne postoji šansa da dođe do etničkih sukoba, jer ćemo se samo uvjeriti u ono što već znamo, to jeste  da imamo nepravedno sudstvo, a protiv toga se moramo boriti svi zajedno.

  • Nedavno je Zijadin Sela izabran za novog predsjednika DPA. Do skoro, prema mišljenju velikog procenta javnosti, bilo je nezamislivo da neko može na čelu partije zamjeniti Menduha Thacija. Može li se ovo smatrati mogućim nagovještajem važnih promjena, ne samo u okviru stranačkog, nego i šireg političkog konteksta?

– Naravno. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se raščisti sa svim istrošenim i politički neupotrebljivim figurama. Kada kažem neupotrebljivim, mislim na šire građanstvo. Sigurno su poslušni lideri stranaka poželjni za političke elite vlasti, ali oni ne rade u interesu elektorata, već poslušno služe svojim šefovima, u što smo se mogli uvjeriti slušajući snimke kada Thaci kaže šefu tajne službe Mijalkovu da će mu biti vjeran do smrti.

Zbog toga sada imamo masovno odricanje poslušnosti lideru stranke kao što je to bio Thaci, koji možda ima pečate i dokumente stranke, ali nema legitimitet i integritet koji mu je potreban.

  • Zijadin Sela je sada na čelu DPA. Sve glasniji u javnosti postaje i politički pokret BESA. Tu je i partija NDP, čiji je vođa Rufi Osmani. Smatrate li da pomenuti politički akteri možda mogu napraviti udruženu opoziciju koja bi mogla osvojiti povjerenje Albanaca i manjih etničkih  zajednica, kako bi konkurirala vladajućem DUI-ju?

– Prvo, u DUI-ju je atmosfera veoma loša. Tamo su dva podijeljena bloka, što se pokazalo i na njihovom tematskom kongresu. Dakle, ima jedna struktura koja želi novi pristup politici, ima nove ideje i viđenja, za razliku od Ahmetija i njegovih ministara u aktuelnoj Vladi. Ovi će se odnosi vremenom zaoštriti, posebno ukoliko dođe do obznanjivanja načina rada ove stranke koja je već dugo godina koalicioni partner VMRO-DPMNE- u. 

Ako DUI, kao najveća albanska partija u Makedoniji, ne uspije da se reorganizuje, očekujem da će pomenuti politički akteri – Sela, pokret BESA i ostali manji subjekti iskoristiti prostor i šansu da se nametnu kao ozbiljni igrači na političkoj sceni, nudeći konstruktivna rješenja za kvalitetniji i bolji život u svakom pogledu.

Naravno, za očekivati je da se njima pridruže i udruženja intelektualaca, koja će im pružiti podršku, predlagati ideje i učestvovati u kreiraju politika. Ne vidim razlog da to tako ne bude. Ne isključujem mogućnost da uskoro dođemo do situacije da imamo nekakvu prelaznu vladu, a kasnije, na jesen i prijevremene parlamentarne izbore.

Izvor: Al Jazeera