ISIL pokušava privući Al-Shabaab

U Al-Shabaabu vlada raskol zbog podrške Al-Kaidi (AP)

Piše: Caroline Hellyer

Nigerijski Boko Haram nedavno se zakleo na vjernost grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) u audioporuci s francuskim i engleskim titlovima.

Ono što je većini promaklo je činjenica da je nekoliko sedmica prije toga “izaslanik” ISIL-a poslao javni poziv Abu Ubaidahu, emiru Al-Shabaaba u Somaliji, kada ga je pozvao da uradi isto.

Izaslanik je Hamil al-Bushra. To je pseudonim koji su koristile dvije medijske kuće, a saradnik Instituta za bliskoistočnu politiku u Washingtonu Aaron Zelin opisao ga je kao ISIL-ov “zvanični poluzvanični izvor”.

Bushra je u poruci pohvalio “braću u Somaliji” te ih ohrabrio da izvrše napade “u Keniji, Tanzaniji i Etiopiji”. Abu Ubaidahu kazao je da sve što treba uraditi kako bi iskazao vjernost ISIL-u je da al-Kataib, medijski ogranak Al-Shabaaba, objavi audioporuku.

Abu Ubaidah je već prisegnuo na vjernost Al-Kaidi, potvrđujući tako dugogodišnje savezništvo s tom grupom. Javni poziv ISIL-a putem poluzvaničnih kanala možda treba izazvati raskol u Al-Shabaabu u vrijeme kada grupa gubi teritoriju u Somaliji zbog vojne ofanzive trupa Afričke unije.

Kenija i druge zemlje na nišanu

U međuvremenu, Al-Shabaab je usmjerio pažnju na Keniju i druge afričke zemlje u transformaciji koja se ogleda u lukavim videosnimcima i magazinima za regrutiranje koje izdaje al-Kataib, koji igra na kartu marginalizacije muslimana te prikazuje detalje poznatih napada u Keniji.

Christopher Anzalone, s Instituta islamskih studija pri Univerzitetu McGill, rekao je da se to jasno vidi iz Al-Shabaabove taktike regrutiranja.

“Ako objave videosnimak sa stranim borcima, vrlo je vjerovatno da većina njih, ako ne i svi, pričaju svahili ili se odmah izjasne kao Kenijci”, rekao je Anzalone za Al Jazeeru.

Al-Shabaab radi s tvrdolinijaškim imamima i podzemnim grupama poput grupe Al-Hijra, koja pomaže pri regrutiranju u istočnoj Africi.

Emir grupe Al-Hijra, šejh Ahmad Iman Ali napustio je Nairobi 2009. godine kako bi se borio u Somaliji, gdje je bio zadužen za “pitanja Kenije” nekoliko mjeseci nakon što su kenijski vojnici počeli operacije protiv Al-Shabaaba u Somaliji.

Međutim, grupa Al-Hijra potječe od kenijske islamske partije iz 1990-ih godina, kaže Matt Bryden, predsjednik istraživačke organizacije Sahan Research, “kada su se šejhovi Rogo i Makaburi – koji su postali ideološke vođe grupe Al-Hijra – kretali u Al-Kaidinim krugovima”. 

Antiteroristička akcija

Rogo i Makaburi navodno su ubijeni u vansudskim pogubljenjima koja su provodili pripadnici kenijske antiterorističke policijske jedinice (APTU). Ona je, prema izvještaju Inicijative za pravdu Otvorenog društva – u kojem se APTU također optužuje za proizvoljno pritvaranje, mučenje i “nestanak” ljudi – “počistila” obalno područje.

Anzalone je rekao Al Jazeeri da Al-Shabaab u videosnimcima sada koristi smrt kao sredstvo regrutiranja.

“Prepoznali su i iskoristili sve veće nezadovoljstvo zbog načina na koji se kenijske vlasti nose s terorističkim ili sigurnosnim prijetnjama”, dodao je.

Za mnoge nedavne napade u Keniji odgovorni su borci Al-Shabaaba iz istočne Afrike, koji su se vratili u tu zemlju nakon završene obuke u Somaliji.

Poznati napadi na tržni centar Westgate i grad Mpeketoni, koji se nalazi u sjeveroistočnoj kenijskoj općini Lamu, ponovljeni su nizom manjih, ali i smrtonosnih napada na javnim mjestima širom zemlje.

Brojni napadi

Vjeruje se da grupa Al-Hijra, koja također ima podružnicu u Tanzaniji, stoji iza velikog broja tih napada i postaje sve snažnija.

Istraživanje Anzalonea identificiralo je pjesmu te oružane grupe. Za pjesmu on kaže da naglašava njihovu želju da prošire rat iz Somalije na Keniju, a završava stihom: “Raj je veoma blizu.”

Kada je riječ o broju pripadnika grupe Al-Hijra, Bryden procjenjuje da “s priličnom sigurnošću možemo reći kako oni imaju više od 1.000 boraca”.

“Sada predstavljaju značajnu borbenu snagu u čijem jezgru se nalaze privrženi džihadisti – razvili su se, opremili vojnom opremom, postali iskusniji, predstavljaju više od prijetnje”, rekao je Bryden.

U izvještaju Posmatračke grupe UN-a u Somaliji iz 2014. godine navodi se da su istražitelji “sve zabrinutiji zbog stranih veza s Al-Hijrom, a posebno zbog stranih investitora grupe”.

U januaru se pojavila nova grupa u istočnoj Africi koja sebe naziva “Al-Muhajiroun”. Zbog očiglednih veza s Mombasom u Keniji i Mwanzom u Tanzaniji – te znatnog promoviranja javnih govora Ahmada Imana Alija – ta grupa vjerovatno predstavlja ogranak grupe Al-Hijra.

Nova grupa

Grupa je najavila dolazak izdavanjem časopisa Amka na svahili i engleskom jeziku, te se zaklela na vjernost al-Shabaabu i Al-Kaidi. Nedugo nakon toga su uputili javnu poruku Tanzaniji, pozivajući Vladu te zemlje da “štiti naše šejhove”.

“Čuli smo za njih, ali nemamo puno detalja o tome gdje su bili i gdje se sada nalaze”, rekao je Abdulhamid Sakar, izvršni direktor kenijskog Muslimanskog saveza mladih.

Bryden je rekao Al Jazeeri: “Ova grupa je trenutno više ambiciozna nego što je realna. Vjerovatno je više orijentirana prema svahili narodu nego prema Somalijcima.”

U međuvremenu, u Somaliji postoje izvještaji o povećanoj napetosti u grupi Al-Shabaab, koja nikada nije bila homogena, između onih koji žele da se odvoje od Al-Kaide i pridruže ISIL-u i onih koji su i dalje vjerni svom vođi Aymanu al-Zawahiriju.

Tres Thomas, koji vodi blog Somalia Newsroom, kaže da je razlog ekonomske prirode. “Kako sam ja shvatio, također je riječ o pogoršavanju uvjeta – naprimjer, smanjenju plaća.”

Ideološki raskol

No, tu je i ideološki raskol. U Nairobiju šejh Hassaan Hussein je javno pozvao na vjernost grupi ISIL. Iako ima mali broj sljedbenika, poznato je da je blizak vođama Al-Shabaaba i kenijskim političarima.

Analitičar Hassan Abukar rekao je Al Jazeeri da vjeruje da Hussein možda pokušava utjecati na unutrašnju politiku Al-Shabaaba.

“Mahad Karate, zamjenik emira, podržava ISIL, a Hassaan možda želi ojačati poziciju Karatea”, rekao je Abukar.

Ništa od ovoga ne predstavlja dobar znak za istočnu Afriku, koja bi mogla vidjeti priliv stranih boraca ako ISIL dobije uporište, ili jačanje veza s Al-Kaidom na Arapskom poluotoku, budući da Jemen postaje sve nestabilniji.

U nedavno objavljenim radovima sačuvanih iz kompleksa Osame bin Ladena u Abbottabadu u Pakistanu, bivši vođa al-Kaide prokomentirao je napade Al-Shabaaba u Kampali u Ugandi 2010. godine.

“Mislim da se pažnja trebala usmjeriti na planiranje atentata na predsjednika Ugande Musevenija… Ako je to bilo neizvodivo, braća su mogla ciljati važne vojne ili ekonomske ciljeve”, napisao je Bin Laden prije nego što su ga ubile američke specijalne snage u maju 2011. godine.

Al-Shabaab definitivno pokazuje da je otporan i veoma sposoban prilagoditi se, kaže Bryden.

“Također smo vidjeli iz nedavnih napada ili pokušaja u Etiopiji, Džibutiju, ovdje u Keniji – oni još imaju regionalne mreže koje mogu izvesti prilično sofisticirane i impresivne napade. Ta prijetnja neće nestati tako brzo.”

Izvor: Al Jazeera