Sarah Bahai, jedina žena taksista u Afganistanu

Sarah Bahai vjeruje u promjenu odnosa prema ženama u Afganistanu (Al Jazeera)

Sarah Bahai jedina je žena koja vozi taksi u Afganistanu. Svakog dana provede veliki broj sati za volanom dok taksira Mazar-i-Sharifom, najvećim gradom na sjeveru Afganistana i ekonomskim centrom države.

Počela je raditi kao vozačica taksija prije dvije godine. U isto vrijeme, kako kaže, ona je i aktivistica civilnog društva i predaje u školi Mewlana Jalal al-Din Balkhi u gradu Balkhu. Nedavno je otvorila svoju autoškolu i radi kao instruktorica vožnje za žene.

I pored toga što mnogi na njen posao ne gledaju s naklonošću, to je ne sprečava  da se u ranim jutarnjim satima zaputi u grad u potrazi za mušterijama. Ne čeka mnogo da se mušterije pojave. Mnogi su i radoznali, pa ulaze da vide kako je to kada vas vozi žena taksista.

Ova četrdesetogodišnja žena, koja predstavlja izuzetak u ovoj profesiji, budući da se žene u Afganistanu ne bave ovim poslom, kaže kako se nada da će se odnos društva prema ženi promijeniti te da će shvatiti da Afganistanke nisu samo za brak i rađanje djece.

Bavi se i pčelarstvom

Sarah ne samo da odlično vozi automobil, nego se bavi i pčelarstvom, po čemu je također poznata u svom naselju. Veoma je odvažna dok otvara i pregleda košnice, baš kao što je i odvažna dok se suočava sa svim opasnostima na putu kada vozi taksi. Ne zabrinjavaju Sarah toliko ubodi pčela koliko je ponekad zabrinjavaju priče njenih kolega taksista, ali i mušterija.

Objašnjavajući o čemu se zapravo radi, kaže da su joj, i pored toga što se situacija u Afganistanu promijenila, prijetili smrću. Istakla je da pojedinci misle kako ona okreće žene protiv njih, naglašavajući svoju odlučnost da se i dalje bavi ovim zanimanjem.

Sarah se u svom poslu suočava s brojnim izazovima, poput nedovoljne sigurnosti na mnogim ulicama gdje mušterije žele stići, što je uveliko zabrinjava.

Iako Sarah nije cijenjena od svojih kolega koji se bave ovom profesijom, afganistanske i međunarodne institucije odale su joj priznanje u mnogim prilikama.

Veliki broj žena u Afganistanu radi u fabrikama i kućama, ali Sarahin izlazak na ulicu i mješanje s muškarcima predstavlja nešto sasvim novo za ovu zemlju.

Izvor: Al Jazeera