Hrvatski pištolji u američkim futrolama

Firma Šestan-Busch iz Međimurja u 15 je godina izvezla milijun kaciga (Vjeran Žganec Rogulja)

Piše: Tomislav Šoštarić

Hrvatska vojna industrija u 2014. godini ponovno je zabilježila rast proizvodnje i izvoza, što je trend koji je posljednjih godina postao pravilo. Najveći je posao napravila tvrtka HS Produkt, koja je objavila da su izvezli više od 400.000 pištolja, i to uglavnom na tržište SAD-a. “Tajnu” uspjeha ovog oružja treba tražiti u pogođenom omjeru cijene i kvalitete.

“Njihovi su pištolji popularni jer su vrhunske kvalitete, a nešto su povoljniji od konkurenata, poput Glocka. Recimo da je HS, odnosno XD, među pištoljima nešto kao VW Passat među službenim automobilima”, objašnjava Mario Duspara, glavni urednik portala Defender.hr.

Posebno su traženi njihovi pištolji HS 2000 kalibra devet milimetara, a poznati su i po jurišnoj puški VHS, kalibra 5,56 milimetara, koja je u službenoj upotrebi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

‘Probudila’ se i država

No, Duspara naglašava da je uspjeh tvrtke tim veći što je postignut bez značajnije pomoći države, koja se, kako kaže, tek u zadnje vrijeme budi i prepoznaje važnost domaće vojne industrije, pa je angažira s ciljem da u što većoj mjeri opremi Hrvatsku vojsku domaćim proizvodima.

Prošle godine izvezeno je vojne opreme u vrijednosti 1,5 milijardi kuna (195 milijuna eura), što je povećanje za više od 20 posto u odnosu na godinu prije.

Temelj uspjeha hrvatske vojne industrije Duspara tumači činjenicom što su proizvodi niza tvrtki razvijani još u ratu i od rata naovamo. Prozvođači s oružjem i opremom koju proizvode imaju iskustva s terena.

Od puške do broda

Osim pištolja i pušaka, najznačajniji hrvatski proizvodi u toj grani industrije su strojevi i oprema za razminiranje, borbene kacige i druga zaštitna oprema, snajperske puške, bacači granata i streljivo, brodovi vojne i policijske namjene te usluge obučavanja i održavanja borbenih sredstava.

Proizvodi su, također, testirani i u mirovnim misijama i sličnim akcijama, a provjerene je proizvode, kaže Duspara, uvijek lakše prodati.

Ništa bez domaćeg tržišta

Zato se, osim domaćeg tržišta, koje se budi kroz angažman Ministarstva obrane, bilježi rast i na drugim strateškim tržištima. No, uloga upravo domaćeg tržišta ovdje je ključna.

“Početkom 2015. godine Ministarstvo obrane potpisalo je ugovore sa 22 domaća proizvođača vojne opreme i oružja, pa možemo reći da je domaće tržište preduvjet daljnjeg uspjeha. Nitko ne kupuje opremu i oružje koju ne želi kupiti ni matična zemlja proizvođača. Uz tržište SAD-a, koje apsorbira veliki dio izvoza kroz distribuciju pištolja HS/XD, važna su za hrvatsku i tržišta Bliskog istoka”, kaže Duspara.

Kada se govori o vojnoj industriji, obično se fokus stavlja na oružje, no velik i profitabilan te industrije je i ostala vojna i policijska oprema.

Jedna od tvrtki uspješnica u tom segmentu je i Šestan-Busch iz Preloga u Međimurju, sjevernoj hrvatskoj županiji. Firma proizvodi zaštitnu protubalističku vojnu i policijsku opremu, poput zaštitnih protubalističkih vojnih i policijskih kaciga, opremu za javni red i mir, protubalističke prsluke, protubalističke štitove visokog stupnja zaštite i ostalu prateću opremu za vojnu i policijsku zaštitu.

Tvrtka, koja zapošljava 50 radnika, iz godine u godinu bilježi rast od 20 do 25 posto i u prosjeku godišnje sklapa suradnju s dva do tri nova kupca. No, ne misle stati na tome.

Školovanje stručnjaka i nove tehnologije

“Ciljano tržište nam je cijeli svijet, a novi ciljevi su nam zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, kao i zemlje Afrike, arapske zemlje u cjelini, tržište južne Amerike te zemlje TIGRA”, kaže direktor Alojzije Šestan.

Za ispunjenje tih ciljeva potrebno je stalno pratiti trendove u ovoj zahtjevnoj industriji, u kojoj su cijene proizvoda ozbiljnije, ali zato kvaliteta mora biti vrhunska – radi se o proizvodima koji su, kako kaže Duspara, uglavnom skupi za izraditi, pa tako i za kupiti.

Tvrtka stoga, kako kaže Šestan, stalno ulaže u školovanje svojih stručnjaka, koji su zaduženi za konstantno praćenje i realizaciju najnovijih tehnologija u proizvodni proces, a u samoj proizvodnji koriste najnoviju tehnologiju.

Također, usko surađuju u istraživanju i primjeni novih materijala s poznatim proizvođačima kao što su Dupont i Teijin Aramid, a imaju i stalnu suradnju po pitanju razvoja novih materijala s poznatim institutima Hrvatske, Njemačke, Italije, SAD-a, Španjolske i drugih zemalja.

I u Šestan-Buschu ističu važnu suradnju s MORH-om.

“Prvi kupac protubalističkih kaciga bio je MORH te stručnjaci Hrvatske vojske od samog početka surađuju s tvrtkom Šestan-Busch, time je ujedno i MORH dobra referenca tvrtke. S MORH-om usko surađujemo i na novim inovativnim proizvodima”, ističe Šestan.

Korsti od ratnog naslijeđa

Korijene današnjeg uspjeha ove grane industrije i Šestan vidi u ratu u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, to je izravna posljedica i rezultat ratnih zbivanja, a temelj daljnjeg rasta i povečanja izvoza su vrhunska kvaliteta te stalni razvoj i unaprijeđenje proizvoda, čega se u ovoj firmi, ističe Šestan, namjeravaju držati.

“Hrvatska vojna industrija je jedna od najboljih u svijetu, poglavito u kompletnom KIT-u – oprema vojnika, kaciga, odora i kompletna zaštitna oprema, ponajbolji pištolj, strojnice, vozila i niz drugih proizvoda”, tvrdi Šestan.

Planovi za budućnost tako uključuju ulaganje u proizvodnu tehnologiju s proširenjem poslovnog prostora, modernizaciju i dogradnju ispitnog laboratorija protubalističkih sredstava, osvajanje novih tržišta i zadržavanje postojećih te stalni razvoj novih proizvoda.

“Poglavito zaštite glave i ostalih antibalističkih proizvoda, u koje su implementirani najnoviji i najkvalitetniji danas primjenjivi materijali”, kaže Šestan.

Izvezli milion kaciga

Svoje proizvode, kaže Šestan, izvoze u više od 60 zemalja svijeta. Posebno su ponosni na svoje vrlo tražene kacige – u posljednjih 15 godina izvezli su više od milijun komada, a posjeduju i patente na posebni postupak proizvodnje kacige kojom se balistička svojstva poboljšavaju za 50 posto.

Prijetnje nelojalne konkurencije

Budući da se bave proizvodnjom što je, kako kaže, “živa stvar”, u poslovanju se nužno susreću i s problemima. No, ističe da, zahvaljujući vrlo kvalitetnoj suradnji s ministarstvima i državnim upravama, sve eventualne poteškoće uspješno otklanjaju.

Stalni porast izvoza bilježi i Kroko Inernational, tvrtka koja se bavi proizvodnjom specijalizirane vojno-policijske opreme te distribuira neke od najvaznijh brandova u “law enforcement” industriji, poput Camelbaka, “5.11”, Alaska Structures…

Njihov najtraženiji proizvod su vojne i policijske odore, izvoze ih na više od 20 tržišta diljem svijeta, a jedno od bitnih ciljanih tržišta im je, kako kaže Ivan Marenić, direktor komercijale i marketinga, afričko.

Ipak, dodaje, dok obim posla raste, problem im predstavlja marža, koja se smanjuje. No, najveći problem u poslovanju je nelojalna konkurencija.

“Odnosno pokušaj da tvrtke koje nisu specijalizirane pokušaju dobiti ugovore za izradu opreme. Ponekad i uspiju radi ‘dumping’ cijene, no to ne završi dobro za naručitelja. Rješenje bi se našlo u reviziji zakona o javnoj nabavi”, objašnjava Marenić.

Izazov su oklopna vozila

I tamo ističu kako je suradnja s MORH-om za ovu granu industrije vrlo bitna, jer “svaka priča počinje u vlastitoj kući, odnosno državi”, te navode da je u tom svjetlu MORH vrlo važan dugoročni strateški partner.

Sama vojna industrija, pak, kako kaže Marenić, nije uspješnija od drugih, već samo javnosti egzotična, pa time i zanimljivija.

“Tajne nema, radi se o kvaliteti od koje, barem u našem slučaju, ne odstupamo niti pod cijenu izgubljene prilike za ugovor.”

U svakom slučaju, zamah ove grane hrvatske industrije nastavlja se i dalje, a najvažniji poslovi koji mogu radikalno utjecati na “output” hrvatske vojne industrije, navodi Duspara, svakako su natječaji za oklopna vozila, koja se odvijaju u nekoliko zemalja na Bliskom istoku.

“U nekoliko njih favorit je BOV Patria AMV, koji se proizvodi u ‘Đuri Đakoviću’, pa se očekuje da bi određeni dio u slučaju pobjede Patrie bio proizveden u Hrvatskoj”, kazao je Duspara.

Izvor: Al Jazeera