U Deir al-Zouru djevojčice postaju žene

Psihologinja Mehenna kaže da je siromaštvo primarni razlog za ovu pojavu, no postoje i drugi razlozi, uključujući neznanje i koncept „zaštita časti" (Al Jazeera)

Piše: Yasser al-Issa

U priči o udaji 12-ogodišnje sirijske djevojčice iz četvrti Hamidiya u sirijskom mjestu Deir al-Zour nije nas iznenadilo samo to što se djevojčica udala tako mlada, nego i njena izjava da je ona zadovoljna svojim brakom.

Ova djevojčica, koja nije željela da joj spominjemo ime, kaže da su njeni roditelji razvedeni, te da su ona i njena braća živjeli s ocem u djedovoj kući. Svoju želju da stupi u ovaj brak opravdava teškom finansijskom situacijom u njenoj porodici, zbog čega joj je, kako kaže, sve bilo uskraćeno.

Kao još jedan od razloga zbog kojeg se odlučila na ovaj korak, navodi i loš odnos očevih sestara prema njoj. Kaže kako je njen otac donio odluku o udaji bez prethodnog razgovora s njom.

Tetke s majčine strane nisu se slagale sa takvom odlukom, kao i jedan broj očevih rođaka. Što se tiče mišljenja njene majke, djevojčica kaže da joj je majka izbjegla u Al-Raqqu, a budući da su prekinute komunikacije, nije je mogla obavijestiti o svojoj udaji.

Priča o drugim djevojčicama

Detalje o slučaju udaje još jedne djevojčice u četvrti Hamidiya, Al Jazeera je saznala od susjeda, s obzirom da porodica djevojčice nije bila spremna dati bilo kakve informacije. Prema njihovim riječima, djevojčica nema ni 14 godina. Njen otac je prije dvije godine pogubljen u jednom od zatvora sirijskog režima.

U jednoj od ulica u naselju Sheikh Yassin, djevojčica koja nije navršila ni 13 godina pokušava iskoristiti svaku priliku da ode do svoje kuće i igra se s djevojčicama iz ulice. Izgovor za to joj je pomaganje u čišćenju svoje sobe, što dokazuje želju za igranjem sa vršnjacima, iako je stupila u brak prije šest mjeseci.

Majka ju je udala za razvedenog čovjeka prije godinu dana. Nije bilo nikakve svadbene ceremonije niti slavlja, samo je obavljena procedura potpisivanja bračnog ugovora. Djevojčica je dobila i dijete prije otprilike mjesec i po dana.

Još je jedan takav slučaju, gdje je otac pristao razgovarati sa Al Jazeerom o slučaju udaje njegove kćerke. Taj brak je opravdao „strahom od nepoznatog“, stanjem nestabilnosti i siromaštva sa kojim se suočava njegova porodica, ali je upozorio da se na ovaj korak odlučio sa željom da ostvari „interes svoje kćerke“.

Pojašnjava da „čovjek koji ima novca može pružiti sretniji život mojoj kćerki od mene, ali i zaštiti je i sačuvati njeno dostojanstvo“.

Na pitanje je li njegova kćerka sretna, odgovara: „Isto to pitanje postavljam svojoj kćerki već mjesecima, ali ona na to šuti i ne želi odgovoriti, što kod mene izaziva tugu i zabrinutost u isto vrijeme.“

Propušteno djetinjstvo

S druge strane, aktivista Ahmad Fourat, koji se bavi utjecajem rata na socijalni aspekt života, potvrdio je za Al Jazeeru da sve učestalija pojava udaje maloljetnih djevojčica nije bila uobičajena ranije u Deir al-Zouru.

U jednoj od ulica naselja Sheikh Yassin, djevojčica koja nije navršila ni 13 godina pokušava iskoristiti svaku priliku da ode do svoje kuće i igra se s djevojčicama iz ulice. Izgovor za to joj je pomaganje u čišćenju svoje sobe, što dokazuje želju za igranjem sa vršnjacima, iako je stupila u brak prije šest mjeseci.

Druga djevojčica od 14 godina, iz iste četvrti, već ja poznata kao „udovica“, nakon što je njen muž, inače pripadnik Slobodne sirijske armije, izgubio život u bitki prije otprilike osam mjeseci.

Rođak njenog muža za Al Jazeeru je rekao: „Prema mojim saznanjima, jedan od pripadnika ISIL-a (grupa Islamska država Irak i Levant) tražio je ruku ove djevojčice prije nekoliko sedmica, što je njen otac odbio pod izgovorom da se plaši kako će mu kćerka ponovo ostati udovica“.

Dodao je: „Mislim kako to nije jedini razlog. Stanovnici ovog grada ne žele udati svoje kćerke za borce ISIL-a, posebno ako nisu iz ovog mjesta“.

Siromaštvo i strah

Abu Harith al-Shami, bivši član šerijatskog tijela potvrdio je za Al Jazeeru da u Deir al-Zouru postoje ovakvi slučajevi.

Naglasio je da „nema nikakve smetnje u tome da se djevojka uda veoma mlada, ako je sposobna nositi odgovornost za kućne obaveze“, ali je napravio digresiju rekavši:

„Ako djevojka još uvijek ima dječju pamet, kao što je trenutno slučaj kod većine njih, onda će to imati negativne posljedice. Bili smo svjedoci toga kroz naš rad gdje je zabilježen veliki broj razvoda i raskidanja bračnog ugovora, zbog toga što su bračni drugovi bili veoma mladi i pokušaja nametanja autoriteta.“

Što se tiče razloga zbog kojih se odlučuju na ove brakove, Al-Shami pojašnjava da su to siromaštvo i strah od delinkvencije u toj dobi, uslijed slabog roditeljskog nadzora zbog raseljavanja i teških životnih i sigurnosnih uvjeta koji vladaju u zemlji.

Psihologinja Ayah Mehenna kaže da je siromaštvo primarni razlog za ovu pojavu, ali da postoje i drugi razlozi, među kojima su neznanje i koncept „zaštite časti“ koji se ostvaruje kroz udaju ovih djevojaka.

Mehenna smatra „da postoje mnoge negativne posljedice u ovom pogledu, jer djevojke u toj dobi nisu spremne preuzeti na sebe odgovornost braka“.

„U tom periodu one prolaze kroz mentalni i fizički razvoj, a da ne govorimo o zdravstvenim rizicima kojim se djevojka izlaže, do čega može doći uslijed trudnoće i podizanja djece, kao i svega ostalog. Dakle, to nije prijetnja samo po nju, nego i njenu djecu i porodicu.“

Izvor: Al Jazeera