Nasilje nad ženama – otvorena rana Turske

Nakon što je vozač autobusa ubio studenticu u pokušaju silovanja, njeno tijelo je spaljeno i bačeno u rijeku (Getty Images)

Piše: Umut Uras

Žene i aktivistice iz Turske su izašle na ulice širom zemlje i pokrenule uspješnu kampanju na Twitteru nakon ubistva 20-godišnje studentice u navodnom pokušaju silovanja. Hiljade žena se okupilo širom zemlje preko vikenda, pokrenuvši kampanju koja ohrabruje Turke da u ponedjeljak obuku crno. Kampanju su podržale turske javne ličnosti.

Kampanja je dobila veliki poticaj kada su Turkinje na Twitteru počele dijeliti svoja lična iskustva zlostavljanja koristeći hashtag oznaku #sendeanlat (#ispričajsvojupriču).

Pravda za sve žene žrtve muškog nasilja: kako god da smo obučene i gdje god da idemo,
da znači da, a ne znači ne. #sendeanlat

Prema podacima za 2014. godinu, koje je sakupila liberalna medijska organizacija bianet.org i koji se temelje na izvještajima iz turskih novina i novinskih agencija: muškarci su ubili najmanje 281 žena, 109 žena i djevojčica je silovano ili su preživjele pokušaj silovanja, 560 žena je povrijeđeno u napadima muškaraca i 140 žena i djevojčica su bile žrtve seksualnog uznemiravanja.

Organizacija za ljudska prva sa sjedištem u Turskoj procijenila je da su u 2014. godini muškarci ubili 257 žena, silovali ili seksualno zlostavljali 282 žena i zlostavljali 575 žena.

U Turskoj je uobičajeno da se takvi zločini ne prijavljuju, zato što žene oklijevaju da podnesu prijavu.

Izvor: Al Jazeera