Diverzanti i koljači, ISIL-ovi sijači straha

ISIL koristi metode zastrašivanja (Al Jazeera)

Osvajanje utvrđenja bez oklijevanja, agresivna borba, dokumentiranje brutalnih ubistava talaca i snimanje svih faza i pojedinosti takvih zlodjela, sve su to metode zastrašivanja koje koristi organizacija Islamska Država Irak i Levant (ISIL).

Cilj takvog djelovanja jeste usaditi strah kod protivnika, što će izazvati „kolaps“ borbenog morala iračke i sirijske vojske, kao i snaga kurdskih Pešmergi na bojnom polju.

U svojim borbama protiv neprijatelja na teritoriji Iraka i Sirije, ISIL se služi metodom zastrašivanja protivnika, i to uz pomoć „diverzanata“ i „koljača“ kao uspješnog načina za ostvarenje tog cilja.

Organizacija ISIL, za koju posmatrači kažu da ne broji više od 15.000 boraca, pokušava nadoknaditi manjak borbene snage u odnosu na  protivnike tako što snima svoje borce i prikazuje ih kao one koji su spremni na smrt.

To će učiniti kroz, kako ih nazivaju, „mučeničke akcije“ protiv neprijatelja, koje će provoditi njihovi „diverzanti“. 

Isto tako, svojim neprijateljima nagovještavaju da ih u borbi s njima ne čeka samo smrt, nego i klanje i odsijecanje glava, za šta su zaduženi posebni pripadnici ovih snaga. U Iraku i Siriji ovi borci nose naziv „koljači“ jer je klanje najčešća taktika ubijanja koju oni primjenjuju.

Pa, ko su to „diverzanti“ i „koljači“ koje ISIL koristi za zastrašivanja svojih neprijatelja i preuzimanje kontrole na gotovo polovini teritorije Iraka i više od trećine teritorije u Siriji?

Diverzanti

Tokom nekoliko proteklih mjeseci u jednadžbi sukoba u Siriji, koji ulazi u svoju četvrtu godinu, u borbi protiv snaga režima posebno se ističe ime jedinice „diverzanti“, kao jedne od najsnažnijih i najizdržljivijih formacija.

Pripadnici ovih formacija zaduženi su realizaciju zahtjevnih misija i vođenje diverzantskih napada te pravljenje rupa u neprijateljskim redovima, kao pripreme za upad i preuzimanje kontrole nad njihovim bazama. 

Ovaj termin, kojeg koristi ISIL i pojedine frakcije opozicije, izaziva „užasan strah“ kod pripadnika sirijskog režima. Na sam pomen da se u redovima na neprijateljskoj strani nalaze jedinice „diverzanata“, borci sirijskog režima bježe sa svojih borbenih položaja.

Ova metoda je ponovo korištena i u posljednjim borbama koje je ISIL vodio protiv iračke vojske i kurdskih Pešmergi.

„Al-Angamasyun“ otprilike znači isto što i „diverzantske jedinice“ ili „specijalne snage“ u redovnoj vojsci

ISIL ovim imenom „diverzanti“ ili „Al-Angamasyun“ naziva svoje najratobornije i najhrabrije vojnike, koji obavljaju diverzantske akcije na strateškim tačkama i neprijateljskim utvrđenjima. 

„Al-Angamasyun“ otprilike znači isto što i „diverzantske jedinice“ ili „specijalne snage“ u redovnoj vojsci, koji su obično dobro obučeni i imaju odlične fizičke sposobnosti. Pripadnici ovih jedinica nose crnu zastavu ISIL-a na kojoj je bijelim slovima ispisano „Nema Boga osim Allaha, Muhammed je Božiji poslanik.“

„Al-Angamasyun“ se vode borbenom ideologijom „mučeništva“, što svjedoče i njihovi diverzantski napadi na dobro čuvane i utvrđene neprijateljske položaje sa lakim naoružanjem. Nošenje pojasa sa eksplozivom ili vožnja autobombe također potvrđuje takvu ideologiju, što obično biva praćeno „oproštajem od suboraca, pisanjem oporuke, a ponekad i određivanjem mjesta ukopa, prije nego što se krene u akciju.“

Nekoliko puta se dešavalo da ovi „borci“ voze autobombu do određenog neprijateljskog cilja, a zatim se uspješno izvuku i obave drugu akciju

Ono po čemu se akcije „Al-Angamasyuna“ razlikuju od „samoubilačkih ili mučeničkih“ jeste da realiziranje njihovih akcija ne znači nužno i izvršenje samoubistva. Nekoliko puta se dešavalo da ovi „borci“ voze autobombu do određenog neprijateljskog cilja, a zatim se uspješno izvuku i obave drugu akciju, prema onome što tvrdi jedan broj njih na video snimcima koje je objavio ISIL.

Koljači

Pored „diverzanata“, ISIL u posljednje vrijeme koristi klanje kao metodu ubijanja neprijatelja, nakon što ih zarobe u bitkama ili upadima na njihove borbene linije.

Pored toga, ISIL se oslanja i na dokumentiranje akcija brutalnog ubijanja klanjem, pomno vodeći računa da zabilježi sve detalje slikom i tonom. Počinju sa vođenjem zarobljenika na mjesto ubijanja, zatim stavljanja noža pod vrat, nakon čega „koljač“ uzvikuje riječi „Allah je najveći“ a sa njim i ostali borci koji prisustvuju cijelom slučaju.

Nakon ubijanja klanjem slijedi obezglavljivanje umrlog. Glava mu se zatim vješa na javno mjesto, s namjerom zastrašivanja neprijatelja, ali i svih onih koji se u budućnosti odluče boriti protiv ISIL-a.

ISIL je tokom dvije protekle sedmice izvršio kolektivno ubijanje pripadnika vojske sirijskog režima, nakon što su preuzeli kontrolu nad grupom 17 i brigadom 93 u pokrajini Al-Raqqa na sjeveru Sirije.

Odrubljene glave su zatim postavili na kružnom toku Al-Naeem u centru Al-Raqqe, koji inače predstavlja njihovo glavno uporište u Siriji.

„Poraz“ iračke vojske i Pešmergi od ISIL-a u nekoliko proteklih sedmica i neposredno pred gušenje ustanka plemena Alsaitat u Siriji na teritorijama pod njihovom kontrolom, neki posmatrači pripisuju uspjehu metode zastrašivanja, kao što su i nagovijestili pripadnici ISIL-a u borbi protiv svojih neprijatelja. To je izazvalo veliki udar na borbeni moral ovih vojnika, nad kojima se nadvio strah od smrti klanjem.  

Izvor: Al Jazeera